Prof. Dr. Kadıoğlu: Çözüm değil, para kazanma aracıdır
Türkiye'de bu yıl yetersiz kalan yağışlar kuraklığı da beraberinde getirdi. Özellikle İstanbul'da barajlardaki su seviyeleri alarm vermeye başladı. Uzmanlar ise Türkiye’yi etkileyen kuraklıkla ilgili çözüm yolları tartışmaya başladı. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, kuraklık için 'yağmur bombası' önerilerine geçtiğimiz senelerde yazdığı yazıyla yanıt vererek, "Yağmur bombası çözüm değil, cahil ülkeleri sömürme ve birilerinin para kazanma aracıdır" ifadelerini kullandı.
Türkiye, yeterli yağışın düşmemesi nedeniyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde yağışlar ciddi oranda azaldı, bazı bölgelerde meteorolojik kuraklık hidrolojik kuraklığa dönüştü.
Barajlardaki doluluk oranı azalırken susuzluk tehlikesine karşı çözüm arayışları da önem kazandı.
Son günlerde gündeme gelen 'yağmur bombası' da bu çözüm önerilerinden bir tanesi oldu. Yüzde 30 yağış artırımı yapılarak İstanbul'un su ihtiyacının kısmen de olsa karşılanacağı iddiası sosyal medyada çok konuşulan konular arasına girdi.
PROF. DR. KADIOĞLU KARŞI ÇIKTI
Ancak yağmur bombasının faydalı olmayacağı görüşleri de mevcut. Yağmur bombasının çözüm olmayacağını ifade eden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu geçtiğimiz senelerde kaleme aldığı yazıyla bu öneriye cevap verdi.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kadıoğlu, "Yağmur bombası çözüm değil, cahil ülkeleri sömürme ve birilerinin para kazanma aracıdır" ifadelerini kullandı.
"HİÇBİR GELİŞMİŞ ÜLKE KURAKLIĞA ÇARE OLARAK BU YÖNTEMİ KULLANMAZ"
Kadıoğlu daha önce kaleme aldığı yazıda şu ifadeleri kullanmıştı;
Akılcı (rasyonel) değil, radikal (köktenci) yöntemlere meraklı bir millet olarak, bu dışa bağımlı, çok pahalı ve yararsız yönteme umut bağlıyoruz.
"Yağmur bombacıları"na göre herhangi bir anda dünya atmosferi 10 trilyon ton su içermekte ve bunu yer yüzeyine indirmenin tek yolu bulutları tohumlamak. Bununla beraber, yapay yağış firmaları bulut tohumlamayla "yağmurların artırılarak barajların doldurulamayacağını" söyler. Yani hiçbir gelişmiş ülke kuraklığa çare olarak bu yöntemi kullanmaz.