Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan 'uzamış korona' uyarısı

Koronavirüs salgınının her bireyde farklı semptomlar göstermesine ve ortalama iki üç hafta süren etkilerin son zamanlarda daha da arttığı iddialarına bugünkü köşesinden değinen Hürriyet başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ''Bazı gözlemleri incelediğimizde koronavirüste iyileşme süreci bazen haftaları hatta ayları bile bulabilir'' ifadelerini kullandı. Müftüoğlu, en riskli 6 grubu tek tek sıraladı. İşte detaylar...

2019 yılının aralık ayında, ilk olarak Çin'e bağlı Wuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs salgınıyla amansız mücadele sürüyor. Tüm dünya aşı ve ilaç çalışmalarından gelecek iyi haberlere gözünü çevirmişken, mutasyon haberi herkesi tedirgin etti.

Virüsün mutasyona uğraması ve daha hızlı bulaşarak gençleri etkilemesi dünyada yeniden sıkı tedbirlerin alınmasına neden oldu. İlk olarak İngiltere'de görülen koronavirüs mutasyonu nedeniyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke sınır kapılarını bu ülkeye kapattı.

Ülkemizde de 15 kişide mutasyon virüs görüldü, bu durum Türkiye'yi mutasyon görülen 33 ülkeden birisi haline getirdi.

VİRÜS MUTASYONA UĞRADI, TEDAVİ SÜRESİ UZADI

Bilim insanlarının geliştirdiği aşıların söz konusu mutasyona karşı da oldukça etkili olduğunu açıklaması üzerine herkesin yüreğine su serpilirken, yeni iddialar ise bir kez daha can sıktı.

Mutasyonla birlikte bazı hastaların ortalama 2-3 hafta süren virüs etkilerinin daha da uzadığı iddia edildi. 

Bu konuya ilişkin bugünkü köşesinden değerlendirmelerde bulunan Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ortalama bir tedavinin 2-3 haftada tamamlandığını belirterek, ''Bazı gözlemler gösteriyor ki, beklenenden daha çok olguda koronavirüs yükünde iyileşme sürecinin haftaları hatta ayları bulabileceğine işaret ediliyor'' ifadelerini kullandı.

Hastalarda virüse bağlantılı olarak uykusuzluk, nefes darlığı, göğüs ağrıları, yorgunluk, unutkanlık, kafa karışıklığı ve odaklanma güçlüğü gibi sorunların bitmek bilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Müftüoğlu, ''Bu kişilere Long koronavirüs (Uzamış korona) tanısı konuyor'' dedi. 

BU PROBLEMLERE SAHİPSENİZ DİKKAT: VİRÜS SİZDE DAHA UZUN KALIYOR

Uzamış koronavirüsün hangi hastalarda daha fazla görüldüğüne ilişkin 6 maddede sıralama yapan Müftüoğlu'nun yazısından ilgili bölüm şöyle;

1- Ağır seyreden hastalar: Koronavirüsü oldukça ağır geçirenlerde, şiddetli komplikasyonlar nedeniyle uzun süre yatağa bağlı kalanlarda virüsün uzama ihtimali artıyor.

2- Oldukça fazla belirtisi olanlar: Hastalığı hafifçe bir ateş, normal bir boğaz ağrısı ve ufak tefek öksürük nöbetleriyle atlatabiliyorsanız, şanslısınız.

Fakat rahatsızlığa ağır halsizlik, yorgunluk, bitkinlik hali, yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, baş ağrısı, tat ve koku kaybıyla “merhaba” dediyseniz, sizde de koronavirüs daha uzun sürebilir. 

3- Şişman (Obez) kişiler: Yüksek boyutta kilo sorunu olanlarda koronavirüs beklenenden daha ağır seyretmekle kalmıyor, maalesef iyileşme süresi de haftaları bulabiliyor. Bu nedenle fazla kiloluların da daha dikkatli olmaları lazım.

4- Kronik rahatsızlıkları bulunanlar: En başta şeker hastalarında, insülin direnci sorunu yaşayanlarda, KOAH yani kronik ve tıkayıcı solunum yolu hastalığı olanlarda, hipertansiyonlu, kalp, böbrek, karaciğer yetmezliğine sahip kişilerde de koronavirüste iyileşme süreci uzayabiliyor.

5- Depresyon sorunu olanlar: Eğer hastalığa yakalanmadan önce zaten derin depresyonu olan biriyseniz, sürecin sizde de uzama ihtimali oldukça yüksek.

6- Yaşlılar ve kadınlar dikkatli olsun: Hastalığa karşı kadınların erkeklerden daha dirençli oldukları, daha hafif sorunlarla hastalığı geçiştirdikleri biliniyor. Ama uzamış COVID-19 meselesine erkeklere oranla kadınlar daha çabuk ve daha çok teslim oluyor. Yaşlılarda da benzer bir risk söz konusu. İleri yaşlı kişilerin iyileşme süreçleri de maalesef sürüncemede kalabiliyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ....

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber