Prof. Hüseyin Bayazıt, Trump'ın ulusal güvenlik danışmanını anlattı!

Eski Harp Akademileri öğretim üyesi Stratejist Hüseyin Bayazıt, daha önce çeşitli sempozyum ve konferanslarda sohbet etme imkanı bulduğu Trump’ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster’ı anlattı.

Eski Harp Akademileri öğretim üyesi Stratejist Hüseyin Bayazıt, daha önce çeşitli sempozyum ve konferanslarda sohbet etme imkanı bulduğu Trump’ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster’ı anlattı. McMaster’ın Amerikan güvenlik politikalarına doktrin yazan önemli bir düşünür ve askeri stratejist olduğunu söyleyen Bayazıt, “Kendisiyle görüşmelerimde Türkiye’yi ve Türk askerini iyi tanıdığını, Türkiye’nin geleceğin krizleri karşısında Rusya, Çin ve Orta Asya ekseninde bir denge unsuru olarak öneminin farkında olduğunu net bir şekilde gördüm diyebilirim. Neoconların tam zıddı düşünen bir adam ve Amerika’ya yeni bir güvenlik ruhu getirecek” dedi. Bayazıt, Trump ile daha önce bir tanışıklığı bulunmayan McMaster’ın “Amerika’daki derin devletin uzlaştığı bir isim” olarak öne çıktığını, üst yönetimdeki dört yıldızlı generallerin içinde ve bunlara emir verecek tek 3 yıldızlı general ve muvazzaf bir komutan olmasının da bunu gösterdiğini söyledi.

ÖNEMLİ BİR STRATEJİST

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in yerine seçtiği Korgeneral Herbert Raymond McMaster'ı (54), kendisiyle sempozyum ve konferanslarda tanışan ve doktrinlerini inceleyen Stratejist Hüseyin Bayazıt anlattı. McMaster ile 10 Mart 2015’te Harp Akademileri Komutanlığı’nda düzenlenen "Uluslararası Askeri Bilimler ve Güvenlik Konferansı"nda tanıştığını, burada McMaster ile güvenlik politikaları ve dünya görüşüne ilişkin sohbet etme imkanı bulduğunu, bu toplantıdan sonra da kendisini tartışmalara daha etraflıca ve detaylı devam etmek için kartını vererek Fort Eustis, Virginya'ya davet etti. Amerika’da McMaster'ın konferanslarını izlediğini anlatan Bayazıt, McMaster’ın Amerikan güvenlik politikalarına doktrin yazan önemli bir düşünür ve askeri stratejist olduğunu söyledi.

“YES SIR” YAKLAŞIMI VİETNAM SAVAŞINI KAYBETTİRDİ DEMİŞTİ

McMaster’ın, North Carolina Üniversitesi’nde yazdığı doktora tezinin bir özeti olarak Amerika’nın Vietnam’daki stratejisine dair yazdığı ve Amerika’da o dönem çok ses getiren “Görevi İhmal” adlı kitabını, Mustafa Kemal’in “Zabit ve Kumandan ile Hasbihal” adlı kitabına benzettiğini ve bunu McMaster’a bizzat söylediğini anlatan Bayazıt, “Bu kitap da kendisinin yaklaşımlarını göstermesi açısından önemli. Generallerin, başkan ve savunma bakanına “evet efendim (yes sir)” yaklaşımının Vietnam savaşını kaybettirdiğini anlatıyor o kitapta özetle. Eleştirilerini doğrudan yapıyor” dedi. McMaster sempozyuma katılmak için Türkiye’ye geldiğinde Time Magazine’de önemli ilk 100 kişi arasına girdiğini söyleyen Bayazıt, “Görevi İhmal kitabında yazdıklarını Mustafa Kemal’in yazdıklarına benzetip kendisine, size ‘McMustafa Kemal demek isterim’ dediğini ve buç benzetmenin çok hoşuna gittiğini ‘şeref duyarım’ karşılığını aldığını anlattı.

DÜNYANIN YENİ KRİZLERİNE KARŞI TÜRKİYE’NİN ÖNEMİNİ GÖRÜYOR

Sempozyumda sohbet ederken, 4 ay önce kaleme aldığı Amerikan Kara Kuvvetlerinin yeni harekat konseptini (Win in a Complex WORLD, TRADOC 525-3-1) değerlendirdiklerini, bu konuda eleştirilerini ve görüşlerini ilettiğini anlatan Bayazıt, “Bilgiye saygı duyan biri. İlgiyle dinledi. Çok hoş bir sohbet oldu. Bir komutan olarak beni ‘yes sir’ diyerek eleştirilerini ve yorumlarımı onaylaması gurur verdi. Bu görüşmelerimde dünyanın yeni sorunları ve krizlerine karşı Türkiye’nin önemini gördüğüne dair önemli izlenimler edindiğimi söyleyebilirim. Türkiye’yi de Türk askerini de iyi tanıyor. Türkiye’nin Rusya, Çin ve Orta Asya ekseninde bir denge unsuru olacağını ve bu anlamda önemli bir ülke olduğunu söylemişti bana. Bugün Rusya, Çin, hatta Hindistan dahil bölgede oluşan güvensizlik kuşağı üzerinde Türkiye’nin güvenlik üretecek önemli bir aktör olacağının farkında” diye konuştu. Yaptığı okumalar ve sohbetleri ışığında McMaster’a dair değerlendirmelerini paylaşan Bayazıt, şunları kaydetti:

NEOCONLARIN ZIDDI

“Bu adam zeki, yaratıcı, düşünen biri. Pragmatist ve tek gayesi Amerikan çıkarları. Sadece Pentagon’da değil siviller için de önemli bir düşünür, askeri stratejist ve kanaat önderi. Kalıpların dışında düşünen, geleneksel düşüncenin dışında yaratıcı düşünceleri olan biri. Ekibinde yerli ve yabancı uzmanlar, akademisyenler FBI’dan yetkililer, finansçılar, bankacılar var. Çok farklı bir ekiple çalışıyor. Irak Savaşı’nda Bush’a yönelik eleştirileriyle biliniyor. Amerika’nın Irak’taki savaş biçimini çok eleştiriyor ve tam bu savaş çıkmaza girdiği sırada rüzgarı tersine döndüren bir komutan olarak da halk arasında kendisine saygı duyuluyor. Neocon’ların başarısız Ortadoğu politikalarına karşı gerçek unsurlarıyla işletilmek istenen Ayaklanmaya Karşı Koyma doktrinini Trump’ın güvenlik ekibiyle birlikte yazanlardan biri. Bölgedeki istikrarsızlıkların Amerika’ya kazandırmadığını, aksine karizmasını çizdiğini, uluslararası arenada güvenilirliğini zedelediğine inanan bir asker. Böyle baktığımızda etnik, dini, kültürel hassasiyetleri kaşıyan değil, bu ayrılıklara saygı duyan bir duruş bekliyoruz McMaster’dan. Yeni güvenlik anlayışının ruhu bu adam ve Amerika’ya yeni bir güvenlik ruhu verecek.”

AMERİKAN DERİN DEVLETİNİN ÜZERİNDE UZLAŞTIĞI BİR İSİM

McMaster’ın Trump kabinesinin en farklı ismi olacağını belirten Bayazıt, “Trump’ın güvenlik ekibi tamamen 4 yıldızlı generallerden oluşurken McMaster üç yıldızlı bir korgeneral ve hala görevinin başında bir asker. Diğer generallerin aksine Trump ile daha önceden bir tanışıklığı, arkadaşlığı yok. Yeni tanışacaklar. Buradan şu anlaşılıyor ki, McMaster bugün Trump karşıtlarının McCain’in yada başkalarının da saygısını kazanmış bir isim olarak ‘Amerika’daki derin devletin uzlaştığı bir isim’ şeklinde öne çıkıyor. Çok önemli bir özelliği daha var ki, Hayır denilmesinden hoşlanmadığı söylenen Trump’a ‘HAYIR’ diyebilecek bir isim ve bunu da kanıtladı geçmişte. Emri sorgulayan bir asker. Vietnam’da “evet efendim” politikasının kaybettirdiğini söylemesi yanında, daha albay rütbesinde Irak’ta zırhlı alay komutanıyken ABD’nin zayiatları artması üzerine üslerinden gelen “Bağdat’taki hava üssüne çekilin, burada bir süre Iraklı birlikleri eğitin” emrine riayet etmeyip Telafer kasabası etrafında 29 tane muharebe noktası oluşturarak kanlı etnik ve mezhep çatışmalarını önlemeye odaklandı. Bunlar bize çok şey anlatıyor” diye konuştu.

RAKKA OPERASYONU PYD İLE YAPILMAZ

Trump’ın güvenlik ekibini yakından araştıran Stratejist Hüseyin Bayazıt, halen Rakka Operasyonu planlamalarına dair de değerlendirmelerde bulundu. ABD’nin bu operasyonu PKK/PYD ile yapmayı tercih etmeyeceğini, CENTCOM Başkanı General Votel’ın da bu operasyon için daha önce “Kalıcı çözüm için müşterek birleşik görev gücü” tabirini kullandığını anlatan Bayazıt, “Bence Amerika, Rusya dahil, uluslararası koalisyonla müşterek, birleşik bir harekat yapacak. Zaten Trump da ‘Biz vekalet savaşlarını bitireceğiz’ demişti. Amerika burada Irak modeline dönecek sonunda ve Türkiye’yi kıramayacak. Eğer düzenli ordular dışında bir güç girecekse bu ÖSO ve yerel Arap, Kürt, Türkmen unsurlar olur. Hava unsurları arasında Rusya, İngiltere, Fransa da yer alabilir. Türkiye, siyasi otorite emir verirse karadan destek veren bir ülke olarak öne çıkabilir” diye konuştu. (Haber: Kıymet Sezer)

Pınar Deniz'den karnı burnunda ilk poz! Meteorolojiden sağanak yağış ve sis uyarısı! Dursun Özbek: Derbiyi evde yatarak izledim
Sonraki Haber