Prof Mahmut Özer'den dikkat çeken satırlar... Savunma sanayi şirketlerine insan kaynağını yetiştiren teknik liseler nasıl kuruldu ve nasıl katkı yapıyorlar?

Önceki dönem Milli Eğitim Bakanımız ve Eğitim, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Prof. Mahmut Özer, Savunma sanayiine teknik eleman yetiştiren okulların ASELSAN gibi dev savunma sanayi şirketlerimize nasıl katkı yaptığını SuperHaber'e özel kaleme aldığı yazıda anlattı.

Önceki dönem Milli Eğitim Bakanımız ve Eğitim, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Prof. Mahmut Özer, aynı zamanda bakanlığı döneminde teknik lise hamlesini başlatan mühendis kökenli bir eğitimci olmasıyla ön planda.


Bakanlığı döneminde her alanda teknik eğitime yaptığı katkılarla öne çıkan Özer, Superhaber yazarı Prof. Dr. B. Zakir Avşar'ın teknik liselerin savunma sanayi alanındaki çabalarına vurgu yapan yazısından hareketle çok dikkat çeken tespitlerini paylaştı. 

Savunma Sanayi Alanında Mesleki Eğitimden İnsan Kaynağı Desteği

Mahmut Özer/TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı

Prof. Dr. B. Zakir Avşar, 18 Ağustos 2023 tarihli ‘Savunma Sanayi Büyürken Beşeri Sermaye Kaybına Dikkat’ başlıklı yazısında savunma sanayi alanında son 20 yılda atılan güçlü adımlara dikkat çekerek bu başarının sürdürülebilir olması için önemli bir noktaya dikkat çekiyor: insan kaynağı:

 “Bu iş kolunda çalışanların pek çoğu, tahsili, mesleki birikimi ne olursa olsun,  işi ancak iş yerinde usta çırak ilişkileri ile öğreniyor ve yetişiyor. Haliyle bu durum doğal olarak normal bir öğrenimin veya mesleki deneyimin ötesinde bir zaman içinde mümkün olabiliyor.”

Aslında Sayın Avşar’ın bu tespiti sadece savunma sanayi alanında değil her alanda eğitim sistemimizin gelişen önceliklere ne kadar hızlı tepki üretebildiği ile ilgili. Bu vesile ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı ve Bakanlığım döneminde savunma sanayi alanında attığımız adımlara dikkat çekmek isterim.

Mesleki eğitimi ayağa kaldırmak için attığımız adımların başında ülkemizde her alanda sektör temsilcileri ile güçlü işbirliklerini artırmak geliyordu. Böylece Bakanlık olarak mesleki eğitim verdiğimiz tüm alanlarda sektör temsilcileri ile müfredatın birlikte oluşturulması ve güncellenmesinden beceri eğitimleri ve diğer eğitim süreçlerinin birlikte yürütülmesine kadar çok boyutlu işbirliklerini kurduk. Amacımız her mesleki eğitim alanında tek başımıza süreçleri yönetmek değil, ülkemizin tüm paydaşlarının deneyim ve müktesabatını okullarımızla, yani eğitim ile buluşturmaktı.

Bu kapsamda attığımız diğer önemli bir adım ise, ülkemizde oldukça güçlenen alanlarda mutlaka mesleki eğitimin aktif olarak yer almasını sağlamaktı. Bunun başında da elbette savunma sanayi yer almaktaydı. 2019 yılına kadar bu alanda mesleki eğitim veren tek bir okulumuz bulunmamaktaydı. Bu açığı kapatmak ve hızla savunma sanayi alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirebilmek için ilk adımı ASELSAN ile attık. Uzun soluklu çalışma ile savunma sanayi alanındaki ilk müfredatı birlikte oluşturduk. İstihdam garantili ve yükseköğretime devam edilmesi durumunda burs desteğinin süreceği ilk meslek lisesini 2019 yılında Ankara’da ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adıyla açtık. Sınavla öğrenci alan lise, mesleki eğitimde ilk kez %1’lik başarı diliminden öğrenci aldı. Aynı başarıyı sonraki yıllarda da devam ettirdi.

Bu adımı Konya’da Konya ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kurulması takip etti. Bu lisemiz de başarılı bir şekilde eğitimine devam ediyor. Savunma sanayi alanında insan kaynağı yetiştirmede üçüncü adımı İstanbul’da bu alanda güçlü bir özel sektörle birlikte Şile Ayet Azer Aran Savunma Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni kurarak attık.

Bu üç önemli adımdan sonra Ankara’da Savunma Sanayi Başkanlığımız ve bünyesinde bulunan ASELSAN, Roketsan, Havelsan gibi kuruluşlarla havacılık ve uzay teknolojileri alanında kapsamlı bir meslek lisesi kurmak için 2022 yılında çalışmalara başladık. Bu çalışmaların tamamlanması ile 2023 yılında açtığımız Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ilk öğrencilerini bu sene aldı. Ankara’da kurduğumuz ASELSAN meslek lisesi ile nasıl %1’lik dilimden en başarılı öğrenciler mesleki eğitime geldilerse bu lisemizde yeni bir rekor daha kırdık. LGS sınavında 500 tam puan alan öğrencilerimiz bu lisemizi tercih etti. Bir başka deyişle mesleki eğitimde ilk kez en başarılı öğrenciler meslek lisesini tercih etmiş oldu.

Bu kapsamda son adımı İstanbul’da Baykar kampüsünde Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni kurarak attık. İHA’ların SİHA’ların üretildiği devasa kampüs içerisinde o iklimde yetişecek öğrencilere önemli bir burs desteği de sağlandı. Bu liseyi tercih eden tüm öğrenciler asgari ücret kadar burs desteği alacaklar. İlk kez öğrenci alan bu lisemiz de tıpkı Ankara’daki Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Teknolojileri MTAL gibi sadece %1’lik dilimden öğrenci almakla kalmadılar, ayrıca 500 tam puan alan öğrenciler de bu lisemize yerleşti.

Kısacası, Sayın Avşar’ın işaret ettiği savunma sanayi alanında insan kaynağı yetiştirmek üzere son 5 yılda Bakanlık olarak çok önemli ve stratejik adımlar attık. Bu liselerimiz artık savunma sanayi alanında ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesinde kritik işlev görecektir. Bu meslek liselerimize özellikle savunma sanayi üretiminin yapıldığı tesislere yakın lokasyonlarda veya mümkünse tesislerin içerisinde yenilerinin eklenmesi, bu alanda ülkemizin avantajının daha fazla artmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Böylece, ülkemizin rekabet gücünü artırdığı her alanda rekabetin sürdürülebilir olması için nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi ile mesleki eğitim de gerçek işlevini yerine getirmiş olacaktır.

  

Teşkilat dizisinde büyük ihanet! Selen abisine nasıl ihanet etti? ''Mauro Icardi döner 104'ü atar, Galatasaray Fenerbahçe'yi geçer!'' İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu
Sonraki Haber