Mutasyondan korkalım mı?
İngiltere Başbakanı'nın yaptığı 'Koronavirüs mutasyona uğradı, yüzde 70 daha bulaşıcı' açıklamasının ardından dünyanın kapıldığı paniğe ilişkin bugünkü köşesinden değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ''Pandemi sürecini korku filmi haline getirmek isteyenlere de mutasyon haberi adeta ilaç gibi geldi. Peki, bu durumda biz ne yapalım? Yeni bir korku çemberinin için girip zaten mevcut kaygı bozukluğumuzu daha da mı köpürtelim? Yanıtım net ve açık: Hayır!'' ifadelerini kullandı.
İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya ölüm saçan koronavirüs salgınıyla amansız mücadele sürerken dünya gözünü aşı çalışmalarına çevirdi. Birçok ülke piyasa sürülen aşılardan satın alarak vatandaşlarına aşılama işlemlerine başladı.
Bu ülkeler arasında yer alan İngiltere'den tüm dünyayı paniğe sürükleyen bir haber geldi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kameralar karşısına geçerek virüsün mutasyon geçirdiğini ve eskisinden daha bulaşıcı olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın ardından aralarında Türkiye'nin de olduğu onlarca ülke İngiltere'ye uçuşları askıya aldı.
''MUTASYON HABERİ İLAÇ GİBİ GELDİ!''
Toplumda büyük yankı uyandıran iddialara ilişkin Hürriyet gazetesindeki köşesinde değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Yeni koronavirüste oluşan yapısal değişim (mutasyon) gereksiz bir korku dalgası yarattı. Dahası, pandemi sürecini en baştan beri bir korku filmi haline getirmek isteyenlere de mutasyon haberi adeta ilaç gibi geldi." görüşünü savundu.
Müftüoğlu, "Oysa elimizdeki bilgiler çok net ve açık: Mutasyon diğer RNA virüslerinde olduğu gibi yeni koronavirüs için de beklenen ve sık sık görülen bir süreç. Uzmanlar bu belalı virüsle tanıştığımız ilk günden bu yana virüsün onlarca mutasyonu zaten geçirdiğini çoktan açıkladılar." ifadesini kullandı.
PANİĞE KAPILMALI MIYIZ?
Müftüoğlu yazısının devamında şu ifadelere yer verdi;
"Peki, bu son mutasyondan sonra ortaya çıkan aşırı telaşın, koparılan onca yaygaranın sebebi ne? Telaşın da korkunun da nedeni -bana göre- net ve açık: Burada da devreye bilim insanlarından önce korku tüccarları ve rant devşirme heveslisi siyasiler girdi. Mesela İngiltere’de virüste saptanan son mutasyonun ne olduğunu, ne gibi sonuçlar doğuracağını İngiliz bilim insanları değil de -nedense- İngiltere Başbakanı Boris Johnson açıkladı. Üstelik de açıklamasına “Bu mutasyon virüsü yüzde 70 daha bulaşıcı hale getiriyor” şeklinde, sadece laboratuvar verilerine dayalı, saha verilerinden uzak, yani ayağı yere basmayan ispatlanmamış bir kanaati ortaya koydu. Peki, bu durumda biz ne yapalım? Yeni bir korku çemberinin için girip zaten mevcut kaygı bozukluğumuzu daha da mı köpürtelim? Yanıtım net ve açık: Hayır!"