Bu ülkede olup bitenleri öğrenmek için medyadan ziyade sahihici bir göz ve sıcak bir yürekle bakmak gerektiği inancındayım. Eğer bir şeylerin ne olduğu, nasıl gideceği ve ne olacağı konusunda medyaya ya da uzman aydınlara başvuracaksanaız peşinen söyleyeyeim:
Sınıfta kalacaksınız!
Bizim medyanın hali ortada. İktidar "a" demeden "z" anlayan, vur deyince öldüren ya da siyasilerin demeçlerini açıklamalarını bıktırıcı bir tekrarla, tıpkı bir fotokopi makinesi gibi noktası ve virgülü aynı olan cümlelerle ile ifade eden bir medyanın sahiden "Ne oluyor?" sorusuna doyurucu cevaplar vermesi mümkün değildir. Onun için medyanın yazıp çizdiklerinden ziyade gerçekten Rahip Brunson meselesinde son durum ne ve Sayın Bahçeli'nin açıklamış olduğu "af" ya da infaz yasasasında olacakları görmek adına durumu iyi analiz etmek gerektiği inancındayım.
12 Ekim'de Rahibin ev hapsinin de kaldırılıp ülkesine gideceği konusundaki ısrarım ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumdaki kilitlenme, iç ve dış siyasetin iç içe geçmesi ve iddianameyi hazırlayan savcının görev yerinin değiştirilmesine bakarak da görmek mümkündür. Uzun zamandır Türkiye'nin iç ve dış siyaseti birbirinden ayrılamaz bir parçaya dönüşmüştür. Neyin iç neyin dış siyaset olduğunu kestirmek artık mümkün değil. Hal böyle olunca sorunların çözümü hayli zorlaşmakta ve işin içinden çıkılamamakta. Rahip Brunson olayı da bunun en tipik örneğidir.
Biz de öyle bir iddianame hazırlama yöntemi oluşturuldu ki hayret emtmemek mümkün değil.
İddianamenin içine bir parça FETÖ bir parça PKK bir parça istihbarat ötrgütlerini koyduğunuz zaman bütün sorgular anında bitiyor.
Sorular yok hükmüne dönüşüyor.
Doğru mu yanlış mı şüphesi buhar oluyor.
İş böyle olunca o sorunu çözmek yerine o sorunun yarattığı sorunlarla uğraşmak dönemi başlıyor.
Rahip Brunson iddianamesini okuduğunuzda da böyle bir yöntemi hemen görürsünüz. Ucubeye dönüştürülmüş bir iddianame, iç ve dış politikayı etkileyen propaganda dili... Hal böyle olunca Brunson olayı bugüne kadar uzayıp gitti. Bir nevii herkesin de hesabına gelen bir iddianameydi. Lakin ucu ekonomiye dayanınca artık taşınması da zor olan bir iddianame oldu. İktidar bunun için ilk hamlesini savcının yerini değğiştirmekte buldu. İkincisi de artık yargının karar vereceği 12 Ekim'e havale edildi. Pusuda bekleyen dolar 12 Ekim'in sonucuna odaklanmış. Bunu iktidarın görmediğini söylemek bayağı saflık olacak.
Bir diğeri ise af meselesi
Her ne kadar iktidar "bizim gündemimizde yok" dese de gerek MHP liderinin 15 Temmuz, 16 Nisan Referandumu ve 24 Haziran Erken Seçiminde söylediğini yerine getiren lider imajından ötürü gerekse de yaklaşan yerel seçimlerde Cumhur İttifakı'nın kazasız belasız sürdürülmesinden ötürü Devlet Bahçeli'nin istediği gibi olmasa bile bir infaz yasası değişikliği ya da kısmi bir affın gerçekleşeceğini söylemek sürpriz olmasa gerek.