Rapor parası hesaplama nasıl yapılır? Rapor parası neye göre belirlenir? (2023 Ağustos)

Rapor parası hesaplama, genellikle sigortalı olarak çalışan bireyleri ilgilendiren bir konudur. Sigortalılar, iş kazası, mesleki hastalık, hamilelik ve doğum gibi nedenlerle alınan istirahat raporları sonucunda geçici iş göremezlik ödeneği alabilirler. 2023 yılında rapor parasının ne kadar olduğunu ve nasıl hesaplayacağını merak eden çalışanlar, '2023 rapor parası hesaplama!' gibi konu başlıklarını araştırıyor. Peki, rapor parası hesaplama nasıl yapılır? Rapor parası neye göre belirlenir?

Halk arasında rapor parası olarak adlandırılan ödenek, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın onayladığı doktor veya sağlık kurullarından alınmaktadır. Bu haberimizde, 2023 yılında rapor parası hesaplama yönteminde meydana gelen değişiklikler hakkında bilgileri sizinle paylaşacağız. Peki, Rapor parası hesaplama nasıl yapılır? Rapor parası neye göre belirlenir?

RAPOR PARASI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Rapor parası, sigortalı kişilerin iş kazası, mesleki hastalık, hastalık ve analık durumları nedeniyle çalışamadıkları günler için ödenen ücrete verilen isimdir. Rapor parası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen esaslara göre hesaplanır ve bu ödeme ile sigortalının maddi kaybı hafifletilir. 2023 yılında rapor parası hesaplaması, SGK'nın yayımladığı 31462 sayılı Resmi Gazete'de yer alan düzenlemeye göre gerçekleştirilir.

RAPOR PARASI HESAPLAMA 2023!

Rapor parası hesaplama yöntemi, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık halleri için farklılıklar gösterir. Öncelikle brüt ücretin belirlenmesi gerekmektedir. Brüt ücret, kişinin son altı ay boyunca aldığı brüt maaşların toplamının altı aya bölünmesiyle hesaplanır.

2023 yılında doğum rapor parası hesaplaması için brüt ücretin yüzde 70'i alınır. Örneğin, aylık brüt ücreti 15.000 TL olan bir kişi, doğum raporunun süresi boyunca aylık 10.500 TL doğum rapor parası alabilir.

Ayrıca, hastalık ve analık hallerinde ödeneğe esas tutulacak günlük kazanç, iş göremezliğin başladığı tarihteki günlük prime esas kazanç alt sınırının iki katını geçemez. Bu kapsamda rapor parası hesaplaması, sigortalının prim ödeme gün sayısı ve iş göremezlik süresi gibi faktörlere bağlı olarak gerçekleştirilir.

Asgari ücretli bir çalışan için 2023 yılında rapor parası hesaplama şu şekilde yapılabilir:

Asgari ücret (brüt) x 12 ay = Toplam brüt ücret Toplam brüt ücret / 360 gün = Esas ortalama günlük kazanç Esas ortalama günlük kazanç üzerinden hastalık veya analık durumuna göre ödeme hesaplanır.

Rapor parası hesaplaması, SGK tarafından belirlenen resmi prosedürlere göre yapılmaktadır. Rapor parası alabilmek için sigortalı kişinin iş kazası, hastalık veya analık durumu nedeniyle resmi rapor alması gerekmektedir. Hesaplama yöntemi, sigortalının brüt ücreti, prim gün sayısı ve iş göremezlik süresine bağlı olarak değişebilir.

SGK
Bakan Yerlikaya'dan PTT çalışanları için taziye mesajı İstanbul trafik yoğunluğunda dünya lideri oldu! Ödül kimin olacak? All Star mı, Gönüllüler mi kazanacak?
Sonraki Haber