Referandum için 23 Nisan ihtimali!

Referandum sandığının Doğu ve Güneydoğu’daki kış şartları düşünülerek Nisan sonlarına denk getirilmesi düşünülüyor. Muhtemel tarihlere 23 Nisan da eklendi.

Karar gazetesinin haberine göre; Meclis Genel Kurulu’nda 21 Ocak’ta kabul edilen, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi esas alan anayasa değişikliği teklifi, halen onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilmedi. Paketin 11 gündür TBMM Başkanlığı’nda bekletilmesi, spekülasyonları da beraberinde getirdi. Her ne kadar CHP, gecikmeyi AK Parti’nin yaptırdığı anketlerde ‘hayır’ oylarının yüksek çıkmasına bağlasa da, Meclis Başkanlığı’nın referandum takvimini dikkate alarak paketi beklettiği belirtiliyor.

Referandum sandığının Doğu ve Güneydoğu’daki iklem koşulları düşünülerek kış şartlarından olabildiğince uzaklaşıldığı bir tarihte kurulması görüşü hakim. Sandığın kurulabileceği muhtemel tarihler arasına 23 Nisan Pazar günü de eklendi. Şu ana kadar referanduma 9 Nisan ya da 16 Nisan’da gidilebileceği dile getiriliyordu ancak kulislerde 23 Nisan da telaffuz edilmeye başlandı. Paketin de referandumun bu tarihlere denk getirilmesi amacıyla halen imza için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yollanmadığı ifade ediliyor. Erdoğan, yeni sistemi öngören düzenlemeyi önüne gelir gelmez en kısa sürede onaylayacağını belirtmişti. Düzenleme, Erdoğan’ın imzasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanacak. Daha sonra ise 60 günlük referandum takvimi işlemeye başlayacak. Bu sürenin dolmasını takip eden ilk pazar günü de sandık kurulacak.

MEYDANLARDA GÜNDEM ‘ÜNITER YAPI’ OLACAK

Türkiye’yi Cumhurbaşkanlığı sistemine taşıyacak olan anayasa değişikliği paketinin mimarı AK Parti ile düzenlemeye karşı çıkan CHP’nin referandum kampanyasında MHP’li seçmene ayrı bir önem veriliyor. Milliyetçi kesimin hassas olduğu üniter yapı konusu hem AK Parti’nin hem de CHP’nin referandum çalışmasında ön plana çıkarılmış durumda. AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı’nca hazırlanıp milletvekillerine, teşkilatlara ve belediyelere dağıtılan kitapçıktaki üniter yapı vurgusu dikkat çekiyor. Yeni sistemin halkın anlayacağı dilde anlatılması amacıyla dağıtılan kitapçıkta, üniter yapı ilkesinin kırmızı çizgi olduğu, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bu yapı korunarak formüle edildiği kaydedildi. CHP’nin hazırladığı “Anayasa Değişikliği Ne Getiriyor? 30 Soru 30 Cevap” başlıklı kitapçıkta ise halkın Nisan ayında oylayacağı paketin federasyona geçiş hazırlığı olduğu öne sürülüyor. Anayasanın 104 ve 123. maddelerindeki değişikliklerin cumhurbaşkanına yetkilerini kullanarak üniter yapıyı değiştirecek idari düzenlemeler yapma imkanı verdiği savunuluyor.

KEŞKE SAYIN CUMHURBAŞKANI İMZALAMASA

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, “Sayın Cumhurbaşkanı anayasa değişiklik teklifini imzadan sarfınazar ederse, uzak durursa, bence doğrusunu yapmış olur.” dedi. Anayasa değişiklik teklifinin “TBMM’den Cumhurbaşkanlığına gönderilmemesiyle” ilgili bir soru üzerine Baykal, “Gecikme, insanda, acaba sağduyu hakim olur da bu imzalanmaz ve bir sıkıntılı dönem Türkiye’ye yaşatılmaz diye umut yaratıyor” dedi. Baykal, “Keşke böyle bir karar alsalar. Köprüden önceki asıl son çıkış bu. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı anayasa değişiklik teklifini imzadan sarfınazar ederse, uzak durursa, bence doğrusunu yapmış olur” dedi.

Transferde Galatasaray'ı yıkan haber geldi Avrupa Birliği'nin Ticaret Müşavirleri fabrikada incelemeler yaptı Kayserispor ile Fenerbahçe arasında maç öncesi ve sonrası gerilim
Sonraki Haber