Rus aşısının ilk sevkiyatını taşıyan uçak Ankara'ya iniş yaptı
Çin ve Alman aşısından sonra Türkiye'de uygulanacak üçüncü koronavirüs aşısı da ülkeye geldi. Sputnik V aşısının ilk sevkiyatını taşıyan uçak Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı.
Rus menşeli Sputnik V koronavirüs aşısının ilk sevkiyatını taşıyan uçak Esenboğa Havalimanı'na indi. Sputnik V böylece Çin ve Alman'ın ardından Türkiye'de uygulanacak üçüncü aşı olacak.
6 AY İÇİNDE 50 MİLYON DOZ GELECEK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz6 ay içinde 50 milyon doz Sputnik V aşısının gelmesini beklediklerini söylemişti. Bakan Koca, haziran sonuna kadar 30 milyon dozun teslim edileceğini belirtmişti.
TÜRKİYE'DE ÜRETİLECEK
Kovid-19'a karşı Rusya tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının Türkiye'de üretimi için de iki ülke arasında anlaşma imzalanmıştı. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, Türkiye'de aşının üretimi için VisCoran İlaç ile anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.
ETKİNLİK ORANI YÜZDE 97,6
Sputnik V aşısı, Rus Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirildi. Enstitü, Rusya'da Sputnik V'in her iki dozunun uygulandığı kişilerle aşılanmayanlar karşılaştırıldığında aşının yüzde 97,6'lık koruma sağladığını rapor etti.
EMA, SPUTNİK V AŞISININ ÜRETİM TESİSLERİNİN DENETİMİNİ TAMAMLADI
Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Aşı Stratejisi Başkanı Marco Cavaleri, Rus Sputnik V aşısının üretildiği tesislerin denetimlerinin tamamladığını söyledi.
La Stampa gazetesine konuşan Cavaleri, “Tesislerin denetimini tamamladık ve eksik kalan bilgileri bekliyoruz” dedi.
Cavaleri, Sputnik V aşısının onaylanmasına ilişkin dosyanın ne zaman değerlendirileceğine dair bilgi vermedi, ancak EMA’nın onay için yalnızca risk ve faydaları göz önünde bulunduracağını ifade etti.
SALGINDA SON DURUM
Son 24 saatte ağır hasta sayısı 952 oldu, 4 bin 194 kişinin Covid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 202 bin 251'e yükseldi. Ülkede yapılan test sayısı 57 milyon 4 bin 499'a ulaştı, vaka sayısı 5 milyon 330 bin 447, vefat sayısı ise 48 bin 721 oldu.
Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 2,7, yatak doluluk oranı yüzde 49,9, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60, ventilatör doluluk oranı yüzde 27,8, ortalama temaslı tespit süresi 7 saat ve filyasyon oranı yüzde 99,9 olarak kayıtlara geçti.