Rusya blokajı! Suriye hava sahası Türkiye'ye halen kapalı...

Suriye hava sahası Türkiye'ye halen kapalı... Tecrübeli gazeteci Metehan Demir bir kez daha haklı çıktı!

Zeytin Dalı Harekatı'nın 20'nci gününde Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu kahraman askerler ve Özgür Suriye Ordusu güçleri zorlu şartlara rağmen PKK/YPG güçlerinin kontrolündeki Afrin'e doğru ilerleyişlerini sürdürüyor.

Operasyon kapsamında Afrin’in merkezine ulaşılmasına 15 km mesafe kaldığı belirtilirken Genelkurmay Başkanlığı'nın son açıklamasında Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1028 olarak açıklandı.

TSK AÇIKLAMALARINDA DİKKAT ÇEKEN DETAY

Öte yandan, harekatın başlangıcından itibaren her gün düzenli olarak hava taarruzları ve öldürülen terörist sayısının kamuoyuna duyurulduğu TSK açıklamalarında önemli bir detay dikkat çekiyor.

Suriye’nin İdlib kentinde 5 Şubat günü Rusya’ya ait bir SU-25 uçağının düşürülmesinin ardından, Genelkurmay'ın bilgi notlarında, 2 gündür Türk jetlerinin terör hedeflerine yönelik hava bombardımanına ilişkin bilgilendirme yer almıyor.

İLK OLARAK METEHAN DEMİR AÇIKLADI

Bu önemli detayın sebebini ise ilk olarak SuperHaber yazarı Metehan Demir açıkladı.

Bugüne kadar gündem yaratan birçok önemli habere imza atan tecrübeli gazeteci Metehan Demir yine büyük bir gazetecilik başarısına imza attı.

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları, İHA, SİHA ile helikopterlerin 4 Şubat’ı 5 Şubat’a bağlayan geceden bu yana Afrin hava sahasını kullanamadığını ortaya çıkaran Metehan Demir, "Rusya hava sahasını mı kapattı?" başlıklı yazısında, "Rusya, önceki gün kendi savaş uçağının Suriye'de düşürülmesinin ardından, bu bölgede alarma geçmiş ve (daha sonradan öldürüldüğü anlaşılan) pilota sağ veya ölü ulaşılmasında "Türkiye ile beraber çalışıldığını" açıklamıştı. Bu olayın hemen ardından ise Türkiye'nin şaşkınlıkla karşıladığı bir kararla karşılaşıldı! Rusya'nın, uçak düşürülme olayı üzerine, harekatın ilk gününde Türkiye ile koordineli olarak açtığı Suriye hava sahasını geçici olarak tekrar kapatma yönünde karar aldığı bilgisi kulislere düştü." ifadelerini kullandı.

Metehan Demir ayrıca şu bilgileri de verdi;

"Bu da TSK'nın Afrin harekatındaki en önemli kozlarından biri olan hava taarruzlarının sekteye uğraması anlamına geldi. Hatta, çatışmalarda yaralanan askerlerimiz için sağlık ve yaralı tahliye helikopterlerinin de Suriye’ye uçmasında bile Rusların sıkıntı yarattığı iddia ediliyor."

Demir buna karşın Afrin harekatının başarıyla devam ettiğini sözlerine ekleyerek, "Ancak Türkiye'nin Afrin harekatının hava desteği anlamında sekteye uğramaması için içeriden Hava Kuvvetlerinin teknik imkanları ile sınır ötesine müdahalede bulunabilme yeteneğine de sahip olduğu öğrenildi." diye yazdı.

HÜKÜMET DOĞRULAMADI AMA...

SuperHaber'de yer alan bu önemli iddia Hükümet kaynakları tarafından doğrulanmadı, ancak kamuoyunu tatmin edici net açıklamalar da gelmedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Rusya'nın Afrin Harekatı için hava sahasını kapattığı iddiası hakkında, "Hava sahası halen etkin olarak kullanılıyor" demekle yetindi.

Suriye hava sahasının Türk jetlerine kapatıldığı iddiası Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'a da soruldu. Kalın ise açıklamasında, "Her gün bununla ilgili planlar hayata geçirilirken, sahadaki gelişmeler, hava şartları ve diğer unsurlar dikkate alınarak bununla ilgili planlar yapılır. Şu anda bütün o ihtimaliyet hesapları dikkate alınmak suretiyle operasyon devam ediyor. Operasyonun durması diye bir şey söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

ÖNCE SUPERHABER'DE, SONRA DİĞER GAZETELERDE...

Tüm bu gelişmelerin ardından, SuperHaber yazarı Metehan Demir'in gündem yaratan bu iddiasını iki gün sonra bazı gazeteler ve internet siteleri birinci sayfalarına taşıdı.

Haberlerde şu bilgilere yer verildi;

"Rusya, 3 Şubat günü İdlib’de Su-25 tipi savaş uçağının MANPAD (Tek kişi tarafından taşınabilir hava savunma sistemi) ile düşürülmesinden sonra, bu tarz saldırılara karşı Afrin ve İdlib hava sahasını kapsayacak şekilde yeni bir elektronik hava savunma sistemi kurma kararı aldı. Moskova yönetimi, bu kararını Türkiye’ye bildirerek, sistemi denemek ve kurmak amacıyla Afrin hava sahasını da kapsayan diğer hava savunma sisteminin belirli aralıklarla kapatılacağını, bu nedenle Türk savaş uçaklarının Afrin üzerinde uçuşuna izin verilmeyeceğini bildirdi.

Rusya’nın bu tutumunun Türkiye’ye karşı bir tavır olarak algılanmaması gerektiği belirtilerek, sistemin kurulması ve test süreci tamamlandıktan sonra Afrin hava sahasının yeniden Türk savaş uçaklarına açılacağı savunuldu."

GENELKURMAY'IN AÇIKLAMALARI DA İDDİAYI DOĞRULAR NİTELİKTE

Genelkurmay Başkanlığı’nın 5 Şubat’tan bu yana Zeytin Dalı harekâtıyla ilgili yaptığı açıklamalarda da Hava Kuvvetleri unsurlarının taarruzlarından bahsedilmemesi dikkat çekti.

En son 4 Şubat’ta saat 10.00’da yapılan açıklamada, “Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK-KCK-PYD/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 5 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan uçaklar emniyetle üslerine dönmüşlerdir” bilgisi paylaşıldı.

Eyüpspor Çaykur Rizespor canlı izle beIN Sports 2 şifresiz canlı maç Rus stratejist, Türkiye’yle ilgili öyle bir tanım yaptı ki! Şanlıurfa'da hastaneye silahla saldıran kişi kim adı, kimliği belli mi
Sonraki Haber