Rusya daha çok ticaret için Türk iş insanlarını davet etti
Bu yıl 14-17 Haziran’da düzenlenecek olan 26. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) öncesinde, SPIEF CEO’su Alexey Valkov Türk iş dünyasının üst düzey temsilcileri ile buluştu. İşte detaylar...
Dünyanın en büyük ve en önemli iş etkinliklerinden birisi olarak değerlendirilen St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF), bu yıl 14-17 Haziran’da ekonominin tüm oyuncularını 26. kez bir araya getiriyor. Küresel ekonomik gelişmeleri tartışmak ve gelişmekte olan pazarlar ile yeni fırsatları keşfetmek için önemli bir platform haline gelen forum öncesinde, İstanbul’da Türk iş dünyası yöneticilerinin davet edildiği bir bilgilendirme etkinliği düzenlendi.
Etkinlikte, SPIEF CEO’su Alexey Valkov, IC Holding CEO’su Murad Bayar ve Prof. Dr. Ahmet Kasım Han’ın sunumları ile SPIEF ve Rusya pazarının dinamikleri hakkında bilgiler paylaşılırken, Türk-Rus ekonomik ilişkileri, stratejik iş birlikleri ve yatırım olanakları ele alındı.
“Türkiye, Rusya Dış Politikasının En Önemli Oyuncularından”
Konuşmasında, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinin, Rusya'nın dış politikasının öncelikli ve "en önemli" alanlarından biri olduğunu belirten SPIEF CEO’su Alexey Valkov, Türk işletmelerinin Rusya pazarındaki boşlukları doldurabildiğini vurguladı. Rusya ve Türkiye pazarlarına giren firmaların başarılarından söz ederek bunların, Rusya-Türkiye ekonomik ilişkilerinin büyük potansiyelini gösterdiğinin altını çizdi.
SPIEF’in Rusya'da gelişmek isteyen işletmelerin büyümesi için etkili bir basamak olduğunu vurgulayan Valkov, her katılımcının, etkinlik alanındaki endüstri şirketlerinin yanı sıra federal bakanlıkların, bölgesel yetkililerin temsilcileriyle görüşebileceklerini; iş geliştirmek için çok çeşitli fırsatlarla en uygun koşulları yarattıklarını söyledi.
Konuşmasının sonunda katılımcıları 26. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Fuarı'na davet eden Alexey Valkov, “Artık ağ oluşturma, karşılıklı yarar sağlayan iş birliği geliştirme ve potansiyel iş ortaklarıyla sürdürülebilir ilişkiler kurma zamanı geldi. SPIEF, birbirinizi tanımanız ve ardından karlı anlaşmalar yapmanız için gerekli koşulları yaratma konusunda sahip olduğu engin deneyimiyle sizleri bekliyor” dedi.
Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Ahmet Kasım Han “Türkiye - Rusya ilişkilerinin hem ticari hem diplomatik açıdan geldiği nokta iki ülkenin mevcut politik gelişmelerden bağımsız süregelen dostluğunu gösteriyor. Piyasanın sunduğu fırsatlar açısından Türkiye- Rusya ilişkilerinin büyük ticari fırsatlar oluşturduğunu bilmek gerekir” şeklinde konuştu.
IC Holding CEO’su Murad Bayar da, holding olarak SPIEF’e defalarca katıldıklarını söyledi. Grubun Rusya ile uzun yıllara dayanan bu güçlü ilişkisinin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ana yüklenicisi olma rolü ile devam ettiğini belirten Bayar, altyapı yatırımları için de bölgede görüşmeler yaptıklarını ifade etti.
SPIEF, Yeni Dünyanın İnşası için Küresel Bir Platform
SPIEF, geçen yıl 130’dan fazla ülkeden 14 binin üzerinde iş dünyası, medya ve hükümet temsilcisini ağırladı ve yapılan görüşmelerde toplam 5,6 trilyon Ruble (70 milyar USD) değerinde anlaşma imzalandı.
Her yıl ticari bağların geliştirilmesi ve diyalog için rakipsiz bir alan yaratan SPIEF yeni dünyanın inşasında küresel bir platform olarak kabul ediliyor. Rusya'da ve yurtdışında iş geliştirmek, iletişim çevrelerini genişletmek, potansiyel yatırımcıların ve önde gelen medya kuruluşlarının dikkatini çekmek, ortaklar bulmak için fırsatlar sunuyor.
Bu yılın konuk ülkesinin Birleşik Arap Emirlikleri’nin olacağı SPIEF 2023'te panel tartışmaları, yuvarlak masa toplantıları, tematik iş kahvaltıları, televizyon tartışmaları, yabancı ortaklarla ikili iş diyaloğu etkinlikleri, BRICS, SCO, Avrasya Ekonomik Birliği ve ASEAN temsilcileriyle toplantılar gerçekleşecek. SPIEF'in açılış ve kapanış günlerinde sektör ve tematik etkinlik olarak, Rusya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Forumu, İlaç Güvenliğinin Sağlanması Rus İlaç Forumu, Kuzey Kutbu ile ilgili olaylar ile Yaratıcı İş Forumu Uluslararası Gençlik Ekonomik Forumu düzenlenecek.