Rusya Devlet Başkanı Putin: İsveç'e 'Çar Büyük Petro' göndermesiyle seslendi: Rusya'nın olanı aldı

Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin, NATO üyeliğine başvuran İsveç'e Çar Büyük Petro göndermesiyle seslendi. Petro'nun Rusya'ya ait olanı geri aldığına dikkat çeken Putin, "Görünüşe göre Rusya'ya ait olanı geri almak ve ülkeyi güçlendirmek de bize düştü" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus Çarı Büyük Petro'nun 350. yaşı için açılan sergide bir grup genç girişimci ile bir araya geldi.

Putin, kendi attığı adımları Büyük Petro'nun 18. yüzyılda İsveç ile devam eden savaşta Baltık kıyısını ele geçirmesi ile kıyasladı ve şöyle konuştu:

"Herkes Büyük Petro'nun İsveç ile savaş halinde olduğunu ve onlardan toprak kapmaya çalıştığını düşündü. Ancak Büyük Petro kimsenin elinden bir şey almadı, Rusya'nın olanı geri aldı."

"PETRO'DAN YOLA ÇIKARSAK, BİZ DE BAŞARILI OLACAĞIZ"

Putin, Petro'nun St. Petersburg'u kurduğunda ve Rus İmparatorluğu'nun başkenti ilan ettiğinde Avrupa ülkelerinin şehrin bulunduğu toprakların Rus İmparatorluğu'na ait olduğunu kabul etmediklerini söyledi.

Gözdağı vermeyi ihmal etmeyen Rus lider; "Görünüşe göre Rusya'ya ait olanı geri almak ve ülkeyi güçlendirmek de bize düştü. Büyük Petro gibi temel değerlerimizin ve varlığımızın temelini oluşturduğu gerçeğinden yola çıkarsak, karşı karşıya olduğumuz görevlerde kesinlikle başarılı olacağız" dedi.

ÇAR BÜYÜK PETRO KİMDİR?

Çar 1. Petro Rusya Çarlığı'nı ve daha sonra Rus İmparatorluğu'nu, 1696'ya kadar üvey ağabeyi V. İvan ile birlikte yönetti. Bazı gelenekçi ve çağdışı sosyal ve politik sistemleri modern, bilimsel, Batılılaştırılmış ve Aydınlanma'ya dayalı sistemlerle değiştiren kültürel devrime öncülük etmiştir. Peter'ın reformları Rusya üzerinde kalıcı bir etki bıraktı ve Rus hükümetinin birçok kurumunun kökenleri onun hükümdarlığına kadar uzanmaktadır. Ayrıca 1917'ye kadar Rusya'nın başkenti olarak kalan Sankt-Peterburg şehrini kurması ve geliştirmesiyle de tanınmaktadır.

Petro, Osmanlı İmparatorluğu ile ateşkes imzaladıktan sonra Baltık Denizi kıyılarına ulaşmak hedefine yöneldi. 1701'in şubat ayının sonuna doğru Biržai'de II. Augustus ile tanıştı. Prusya, Danimarka-Norveç ve Lehistan bir araya gelip Kuzey İttifakı'nı kurarak İsveç’e savaş açtı.

Rusya'nın ilk saldırısı 1700 yılında Narva Savaşı'nda eğitimsiz askerler dolayısıyla felaketle sonuçlandı. Savaş sırasında XII. Karl'ın orduları sisli kar fırtınasını kendi avantajlarına kullandılar.

Petro, Narva’daki yenilgiden sonra ordusunu yeniden organize etmekle ve Avrupa şehirlerine benzer yeni bir şehir (Sankt Petersburg) kurmakla uğraştı. İsveç ile savaşı Polonya ve Litvanyalılar sürdürüyordu.

1708’de İsveç gözünü yeniden Rusya'ya çevirdi ve saldırıya geçti. 28 Eylül 1708’de gerçekleşen Lesnaya Savaşı, Büyük Kuzey Savaşı’nın kaderini belirledi. Yenilen İsveç Kralı Demirbaş Karl, Moskova’ya saldırıdan vazgeçip güneye hareket etti; Ukrayna’da iaşe sorununu giderdikten sonra tekrar Moskova’ya yürüdü ve büyük stratejik öneme sahip Poltova Kalesi’ni 1709 Mayıs’ında kuşattı. Petro, İsveç kralını Poltova Muharebesi'nde yendi. İsveç kralı yaralı olarak maiyetiyle birlikte Osmanlı toprakları yakınındaki Bender Kalesi’ne sığındı.

Eğitime kar engeli! Hangi şehirde okullar tatil edildi? Zorunlu kış lastiği uygulamasının başlamasına sayılı günler kaldı Hakan Çalhanoğlu'ndan müjdeli haber geldi
Sonraki Haber