S-400 hava savunma sistemleri için tarih belli oldu!

Türkiye’nin Rusya’dan satın almayı planladığı S-400 hava savunma sistemleri, "yüksek etkili koruma" kabiliyetiyle dikkati çekiyor. Peki S-400 füzelerinin özellikleri nelerdir? S-400 nedir? S-400'ün ne zaman teslim edilecek? Rusya dışında hiçbir ülkede bulunmayan yüksek etkili koruma sistemi hakkında merak edilenleri derledik...

Rusya'dan alınacak S-400 hava savunma sistemlerinin teslim tarihine ilişkin ilk resmi açıklama yapıldı. Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, S-400 için tarih verdi. S-400 nedir? Peki, S-400 ne zaman gelecek? S-400 füzelerinin özellikleri nelerdir? Sadece Rusya'nın kullandığı savunma sistemi hakkında merak edilenleri derledik...

RUS BASININDA FLAŞ TÜRKİYE İDDİASI! 4 ADET S-400 FÜZE BATARYASI SATIN ALINDI

Rus haber ajansı Sputnik'te yer alan iddiaya göre; Rus savunma sanayi şirketi Rosteh'in başkanı Sergey Çemezov, Türkiye'nin Rusya'dan 4 adet S-400 füze savunma sistemi bataryasını 2.5 milyar dolar karşılığında satın aldığını açıkladı.

Milliyet'te yer alan habere göre, Kommersant gazetesine konuşan Çemezov, S-400 sevkiyatını öngören anlaşmanın maliyeti ile ilgili soruyu yanıtlayarak,Türkiye'nin 4 adet S-400 bataryasını aldığını doğruladı ve bunlar için 2.5 milyar dolar ödediğini belirtti.

S-400 FÜZE SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Orta menzilli hava savunma sistemi için yapılan S-300‘ün yeni nesli olarak üretildi. 1979’da S-300‘ün üretilmesinin ardından 1980 yıllarının başında Almaz Merkezi Tasarım Bürosu tarafından (günümüzde Almaz Bilimsel Endüstriyel Şirketi) Sovyetler Birliği‘nde geliştirilmeye başlandı. S-400 füze sisteminin gelişim süreci SSCB‘nin dağılması nedeniyle uzun bir evrim olmuştur.

S-400‘ün önemli özelliklerine gelecek olursak S-300‘e daha fazla hedefi aynı anda takip edebiliyor.

S-400‘de kullanılan radarlar hayalet uçak olarak tabir ettiğimiz hedefleri dahi takip edebilme yeteneğine sahiptir. S-400 füzeleri için şu ana kadar pek çok devlet ilgi göstermiş fakat yabancı bir ülkeye satış gerçekleşmemiştir.

S-400‘ün kullandığı füzeler kısa, orta ve uzun menzillerde aynı anda kullanılabilen değişik füzelere sahiptir. Orta menzilli 9M96 füzesi aktif radar güdümlü bir füze olup 120 km menzile sahiptir. Bu füzenin bir üst türevi olan 48N6DM 30 Nisan 2004 tarihinde Kapustin Yar test merkezinde test edilmiştir.

S-400 FÜZE SİSTEMİNDE RADARLAR

S-400 radar olarak S-300 sisteminde kullanılan 64N6 ve 76N6 radarlarının gelişmiş bir türevi olan 96L6‘yı kullanılır. S-400 füze sisteminde komuta merkezi aynı anda 6 bataryaya komut verebiliyor ve her batarya 12 fırlatma aracına komuta eden bir 96L6 radara sahip. Bu radarlar hayalet uçak olarak tabir edilen hedefleri izleme ve bu hedeflere kilitlenme yeteneğine sahiptir.

HAYALET UÇAK VE BALİSTİK FÜZELERİ YOK EDEBİLİYOR

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen sistem, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.

600 KİLOMETRE UZAKLIKTAKİ HEDEFLERİ ALGILAYABİLİYOR

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.

Sistemin hedefleri arasında B-2 ve F-117 hayalet uçaklar, B-1, F-111 ve B-52H stratejik bombardıman uçakları, EF-111A ve EA-6 elektronik harp uçakları, TR-1 keşif uçağı, E-3A ve E-2C erken uyarı radar (AWACS) uçakları, F-15, F-16, F-35 ve F-22 savaş uçakları, Tomahawk füzeleri ve balistik füzeler yer alıyor.

Rus basınına göre, Rusya’da Moskova bölgesi, Güney Askeri bölgesi, Pasifik ve Baltık filolarında olmak üzere toplam 5 S-400 alayı bulunuyor. Her alayda sekizer fırlatma sisteminin bulunduğu 2'şer tabur yer alıyor. Rusya’daki S-400 tabur sayısının 2020’ye kadar 56’ya çıkarılması öngörülüyor.

Rusya, S-400 hava savunma sisteminin satışıyla ilgili şu ana kadar Türkiye dışında sadece Çin ile anlaştı. Rus savunma sanayi yetkilileri, şubat ayında Çin için üretime başlandığını açıklamış ancak ilk teslimatın 2018’den önce olmayacağını belirtmişti.

Hindistan ve İran gibi ülkeler de daha önce S-400 alımı için Rusya ile görüşmeler yapmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in askeri teknik iş birliği Danışmanı Vladimir Kojin, daha önce yaptığı açıklamada, pek çok ülkenin sistemi satın almak için sıraya girdiğini ifade ederek, bu ülkeler arasında Kolektif Güvenlik Anlaşması üyesi ülkeler, Güneydoğu Asya ülkeleri ve Ortadoğu ülkelerinin de bulunduğunu bildirmişti.

S-400 taburu, en az bir mobil operasyon komuta merkezi, 8 fırlatıcı ve 32 füzeden oluşuyor.


S-400’İ HANGİ ÜLKELER KULLANIYOR?

Dolayısıyla bu sistem yalnızda Rusya‘da kullanılmaktadır. 2009 senesi itibariyle iki tabur konuşlanmıştır. 2011 yılında Moskova‘nın kuzeyine iki tabur daha yerleştirilmiştir.

DEMİR, S-400 FÜZELERİNİN TESLİM TARİHİ NE ZAMAN?

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir S-400 teslim tarihi ile ilgili konuştu. Demir, “Basında yer alan bilgilerin bir kısmı doğru bir kısmı yanlış. Çok fazla şey yazılması kafa karışıklığına sebep oluyor. Belli bir takvimi var. Bu takvim hususunda öne çekmek için belirli görüşmeler yaptığımızdan dolayı tam bir rakam vermek istemiyorum ama minimum 2 yılda teslim başlayacak diyebiliriz.” diyerek konuya açıklık getirdi.

Altay tankı hakkında da bilgi veren Demir, “Tank meselesinde motor konusu gündeme gelince tabi ki çeşitli firmalarla çeşitli görüşmeler olabiliyor. İlk ihaleyi alan firmamız bile en azından 5-6 firmayla görüşmüştü. Bu konuda zaten yurt dışında firmaların farkındalığı olarak kendilerinin bize cazip geleceğini düşündükleri bir teklif oluyorsa zaman zaman kapılarımızı çalıyor, ilgili uzman arkadaşlarımızla görüşüyorlar. Biz bu konuyu milli proje olarak ele aldık ve devam ettireceğiz. Bu projenin devam ettirilmesi sırasında teknik destek sağlayıcı olarak çeşitli firmalar ve ülkelerle belirli temaslar oldu ve olabilir ama onlara illaki bağlıyız, falanca firma veya falanca ülke olmadan biz bunu başaramayacağız, biz bu işten vazgeçtik gibi bir şey söz konusu değil. Şu anda Altay tankının motoru ile ilgili bir sıkıntı yok. Şu anda net olarak bizim elimizde bir sıkıntı olduğuna veya olacağına dair hiçbir ipucu yok. Bundan bağımsız olarak motor, güç aksamı, şanzıman ve benzeri, şu anda gündemimizde olan veya olmayan bir dizi kritik konuda sadece tankla ilgili değil, kullandığımız bütün silah sistemleri, araç gereçleri ile ilgili yerlileştirme, millileştirme sürecimiz aktif olarak devam ediyor. Bu bizim sürekli takip edeceğimiz bir yol. Bundan asla taviz vermeyeceğiz. Bütün dünyanın ürünleri önümüze açılsa, hatta ve hatta bedava dahi verseler biz bu millileştirme yolunda devam edeceğiz” diye konuştu.

S-400 NEDİR?

Yaklaşık 400 kilometrelik menzile sahip olan S-400 füze savunma sistemi, karadan havaya ateşlenebiliyor ve düşman uçaklarının vurularak düşürülmesinde kullanılıyor.

S-400'ün kullandığı füzeler kısa, orta ve uzun menzillerde aynı anda kullanılabilen değişik füzelere sahiptir. S-400 sistemlerini kendisini benzerlerinden ayıran en önemli özelliği, uzun menzili. S-400 HSS'nin 9IN6E radar menzili 600 km, 40N6 füze azami menzil 400 km irtifa 30 km'dir.

S-400 füze sisteminde komuta merkezi aynı anda 6 bataryaya komut verebiliyor ve her batarya 12 fırlatma aracına komuta eden bir 96L6 radara sahip. Bu radarlar hayalet uçak olarak tabir edilen hedefleri izleme ve bu hedeflere kilitlenme yeteneğine sahiptir.

S-400'ün önemli özelliklerine gelecek olursak S-300'e daha fazla hedefi aynı anda takip edebiliyor. Ayrıca S-400 gelişmiş elektronik karşı tedbirlere sahiptir.

S-400'de kullanılan radarlar hayalet uçak olarak tabir ettiğimiz hedefleri dahi takip edebilme yeteneğine sahiptir. S-400 füzeleri için şu ana kadar pek çok devlet ilgi göstermiş fakat yabancı bir ülkeye satış gerçekleşmemiştir.

Şu anda elinde S-400 füze savunma sistemi olan NATO üyesi bulunmuyor. Ancak Yunanistan'ın elinde bir önceki versiyonu olan yine Rus yapımı S-300 füzeleri var. Yunanistan, bu füzeleri NATO üyesi olmayan Güney Kıbrıs'tan satın aldı.

Slovan Bratislava - Milan Maçı Ne Zaman, Nerede ve Hangi Kanalda Anne için istenen ceza belli oldu! Ev sahiplerinin akıl almaz isteklerine bir yenisi daha eklendi
Sonraki Haber