Sabah yazarı: Esnafın elektrik faturasından 3 ay vergi alınmasın

Dilek Güngör: En azından belli bir süreliğine elektrikte, KDV ve BTV oranları da bu çerçevede gözden geçirilebilir. Bu sağlanırsa, özellikle küçük işletmelerin elektrik faturalarında ciddi bir rahatlama olur.

Yılbaşında yapılan zammın ardından tartışma konusu olan elektrik faturaları için yeni bir adım atıldı, ilk kademe tüketim sınırı değişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek fatura şikayetleri üzerine yapılan çalışma sonucu en düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan elektrik tüketim tutarının 7 kilovata, dolayısıyla150 kilovat olan sınırın, 210 kilovata yükseltildiğini açıkladı.

Ancak yapılan düzenleme sadece haneleri kapsıyor...

Bu konuda Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör'den yeni bir çağrı geldi.

Yüksek elektrik faturaları nedeniyle zor günler geçiren esnafı rahatlatmak için atılabilecek adımlar olduğunu belirten Güngör, "Biliyorsunuz, hükümet KDV konusunda kapsamlı bir çalışma yapıyor. En azından belli bir süreliğine elektrikte, KDV ve BTV oranları da bu çerçevede gözden geçirilebilir." diye yazdı.

Güngör "Faturada vergi düşer mi?" başlıklı yazısında önerisini şöyle detaylandırdı;

"Dün enflasyon rakamları açıklandı. Yıllık tüketici enflasyonu 48.69, üretici enflasyonu 93.53. Tüketici fiyatları bazında ocakta en fazla fiyat artışı yüzde 69.97 ile elektrik ücretinde oldu.

Malum, ocakta elektrik ve doğalgaza gelen zam herkesin en büyük sorunu...

Kademeli tarifeyle hükümet vatandaşı bir nebze rahatlatmaya çalışsa da dükkan sahibi olanlar, restoranlar, bakkallar zor durumda...

Hemen hemen her gün birkaçından mail geliyor. Pandemide aylarca kapanan dükkanını döndürmeye, o dönemde aldığı banka borçlarını ödemeye çalışan esnaf, şimdi de yüksek elektrik faturalarıyla boğuşuyor.

En yüksek elektrik birim maliyetini onlar ödüyor. Kimine aylık cirosu kadar, kimine dükkan kirası kadar fatura gelmiş durumda...

Son artışlarla birlikte küçük ticarethanelerde elektrik birim maliyeti vergiler hariç 2.23 TL. Ev veya ticarethane aboneleri için belediyeye tüketim tutarı üzerinden yüzde 5 elektrik tüketim vergisi (BTV) ödeniyor. Sanayi grubu abonelerinden yüzde 1 vergi alınıyor. Elektrik faturasında bir başka kalem de KDV. Tüm bedel ve vergiler toplamı üzerinden hesaplandığı için KDV, fatura tutarını en fazla etkileyen vergi kalemi. Bu da yüzde 18 oranında alınıyor.

Vergileri de ekleyince esnafın birim elektrik maliyeti 2.74 TL'ye çıkıyor. Sanayide bu rakam 2.28 TL. Meskenlerde ise ilk kademe 1.37, ikinci kademe 2.06 TL.

Dedim ya, bu en pahalı abonelik grubu... Sanayide ve meskenlerde birim maliyet daha düşük...

Esnafı rahatlatmak için burada bir formül düşünülebilir mi?

Biliyorsunuz, hükümet KDV konusunda kapsamlı bir çalışma yapıyor.

En azından belli bir süreliğine elektrikte, KDV ve BTV oranları da bu çerçevede gözden geçirilebilir.

Bu sağlanırsa, özellikle küçük işletmelerin elektrik faturalarında ciddi bir rahatlama olur.

Avrupa'da bazı ülkelerde benzer uygulamalar var. Tüketiciler yükselen enerji fiyatlarına karşı vergi azaltarak korunuyor.

Örneğin, Belçika elektrikte katma değer vergisini düşürmeyi planlıyor. Keza İngiltere hanelerin yaklaşık yüzde 80'i için belediye vergi faturalarında 150 pound indirim içeren bir önlem paketi hazırladı. Avrupa Komisyonu yüksek enerji vergilerinden yoksul kesimin muaf tutulması da dahil olmak üzere birkaç konuyu tartışıyor. Hollanda, 8 milyon hanesi için enerji vergilerini düşürdü. Polonya ve İspanya da vergi indirimleri yaptı.

Velhasıl, marttan sonra kış şartlarının azalmasıyla faturalarda düşüş beklendiği varsayıldığına göre, üç aylığına böyle bir vergi düzenlemesi gündeme gelebilir."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN....

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber