Saç dipleri neden acır? Saç dipleri neden ağrır, nasıl geçer?
Birçok hastalığın belirtisi de olabilen kaşıntı, gündelik hayatımıı olumsuz etkileyen faktörlerden biridir. Özellikle vücut kaşıntısı yaşayanlar, saç dipleri kaşıntısına çare arayanlar haberimizi ziyaret edebilirler.
İnsan neden kaşınır, vücut ve saç diplerinin kaşıntısı nasıl geçer sorularının yanıtı haberimizde.
KAŞINTI NEDENLERİ
Kaşıntılı cildin olası nedenleri şunlardır:
KURU CİLT
Kaşıntılı bölgedeki parlak kırmızı lekeler veya başka bir dramatik değişiklik görmüyorsanız, kuru cilt (kserozis) olası bir nedendir. Kuru ciltler genellikle yaşlılık, klima veya merkezi ısıtma gibi uzun süreli kullanım ve yıkama veya banyo gibi çevresel faktörlerden kaynaklanır.
CİLT RAHATSIZLIKLARI
Egzema, sedef hastalığı, uyuz, bit, su çiçeği ve kurdeşen dahil olmak üzere birçok cilt rahatsızlığı kaşıntısı. Kaşıntı genellikle belirli alanları etkiler ve kırmızı, tahriş olmuş deri ve kabarcıklar gibi diğer belirtiler eşlik eder.
İÇ HASTALIKLARI
Kaşıntılı deri altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Bunlar arasında karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, demir eksikliği anemisi, tiroid sorunları ve lösemi ve lenfoma gibi kanserler bulunur. Kaşıntı genellikle tüm vücudu etkiler. Tekrar tekrar çizilen alanlar haricinde deri başka şekilde normal görünebilir.
SİNİR BOZUKLUKLARI
Sinir sistemini etkileyen durumlar kaşınmaya neden olabilir.
ALERJİ
Yün, kimyasal maddeler, sabunlar ve diğer maddeler cildi tahriş edebilir ve kaşınmaya neden olabilir. Gıda alerjileri de kaşıntıya neden olabilir.
Vücutta kaşıntı nasıl tedavi edilir?
Kişinin hayat kalitesinin son derece düşmesine neden olan rahatsızlıklardan biri olan vücutta kaşıntı, altta yatan ve kaşınmaya sebep olan hastalığın tedavi edilmesiyle ortadan kalkar. Bu yüzden kaşıntı şikayeti olan kişilerin, uzman bir hekime başvurması son derece önemlidir. Hekim, hastanın anamnezini aldıktan sonra fizik muayenesini yapar. Gerekli gördüğünde ek tetkikler ile kaşıntıya neden olan hastalığın tanısını koyar ve tedavi düzenler. Sıklıkla sorulan "Vücutta kaşıntı nasıl geçer?" sorusunun yanıtı bu şekilde verilebilir.
Eğer sizin de vücudunuzun belli bir bölümü ya da tamamı kaşınıyorsa, sağlık kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
kaynak:medicalpark