Saç dökülmesinin sebepleri neler? Ne iyi gelir? Saç dökülmesi için zeytinyağı

Mevsimlere bağlı değişiklikler, beslenme alışkanlıkları ve genetik özellikler gibi pek çok etken saç dökülmesine sebep olabiliyor. Saç dökülmesinin neden olduğu ve çözüm yolları araştırılan konular arasında. Peki, Saç dökülmesinin sebepleri neler? Çözüm yolları nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Saç dökülmesi, kişiler ve toplumlar arasında farklılıklar gösterebileceği gibi genetik özellikler ve beslenme şekillerinede bağlıdır. Saç dökülmesinin basit çözümleri olduğu gibi bazı durumlarda tıbbi müdahaleler de gerekebilir. Peki, Saç dökülmesinin sebepleri neler? Çözüm yolları nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

SAÇ DÖKÜLMESİ

Saç Dökülmesi, cinsiyet açısında hem kadınlarda hem de erkeklerde meydana gelmekle birlikte çoğunlukla önemsenmeyen bir sağlık problemi olmanın yanı sıra etkilerini uzun bir zaman diliminde göstermesi halinde de sonucu ciddi boyutlara varabilmektedir. Çağımızda genellikle hayat koşulları sebebiyle stres ve depresyondan ağırlıklı olarak dert yakınan bir durum haline gelse de, genetik özellikler ve beslenme şekilleri de belirleyici rol oynamaktadır. Peki, oluşan sorunun kaynağının erken evrede teşhis edilmesinin önem teşkil ettiği Saç Dökülmesi neden olur? Gerek kişiler gerekse toplumlar açısından değişkenlik gösterebilen, mevsimsel koşullardan da kaynaklanabilen ve sorunu yaşayan kişiler tarafından kesinlikle göz ardı edilmemesi lazım gelen Saç Dökülmesi nasıl önlenir, durdurulur? İşte; insan vücudunda karşılaşılan çinko, demir, mineral, vitamin veya folik asit gibi pek çok eksiklikten ötürü kendini gösterebilen yahut yanlış saç bakımından veya saç derisinde meydana gelebilecek hastalıklardan etkilerini ortaya çıkaran Saç Dökülmesinin etkili tedavisi...

SAÇ DÖKÜLMESİ NEDiR?

Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100-150 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir. Yılda 3 kez tekrarlanan saç dökülme süresinin 2 ayı aşması ise bazı ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi uzman yardımı alınmasını gerektirebilir.

SAÇ DÖKÜLMESİ NEDEN OLUR?

Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen saç dökülmesinin tıbbi adı “Androgenetik Alopesi”dir. Erkeklerde buna ek olarak “erkek kökenli kellik” olarak da adlandırılır. Saç çizgisi zaman içerisinde geriye gider ve seyrelmeler başlar. Genellikle ön hat denilen saçın üst bölgesi dökülür. Kadınlarda ise her bölgeden dökülme aynı anda meydana gelir.

Saç dökülmesinin, hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak çok farklı nedenleri olabilir. Uzm. Dr. Zerrin Baysal, "Günde 50 ila 100 tel saç dökülebilir. Eğer bu sayıdan daha fazla dökülüyorsa, banyo yaparken ele gelen saç miktarı artmışsa ya da yıkanmış kurulanmış saçı elle çektiğimizde elimize 3-5 adet saç teli geliyorsa bu durumun ciddiye alınması gerekir" diye konuştu.

AŞIRI KİLO KAYBI

Aşırı kilo kayıplarının sonrasında saçların dökülmesi sıklıkla gelişen bir durum. Bunun nedeni ise aşırı kilo kaybında telofen effluvium olarak adlandırılan doğal dökülme evresindeki saç oranının ve dökülme süresinin uzaması. Saçlardaki dökülme ortalama 3-6 ay kadar devam edip, sonrasında durabiliyor.

KULLANILAN BİRTAKIM İLAÇLAR

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülşen Tükenmez Demirci bazı ilaçların saç dökülmesi gibi yan etkileri olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: “Kan sulandırıcılar, artrit, gut, depresyon, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon için kullanılan bazı ilaçlar saçları dökebiliyor. Ayrıca doğum kontrolü için kullanılan ilaçların bazen kullanımları kesildiğinde saç dökülmesi gözlenebiliyor. Vücut yapılandırma için kullanılan bazı ilaçlar da yine saç dökülmesine neden olabiliyor.“

VİTAMİN VE MİNERAL EKSİKLİĞİ

Beslenme problemi olmamasına rağmen saç için gerekli olan vitamin ve minarellerin kanda eksik olması saçı döken diğer bir nedendir. Eğer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri düşükse saç beslenemez ve dökülür. Hatta demir düşüklüğü yokken bile demir takviyesi saç dökülmesini azaltır. Bu durumlarda eksiğin takviyesi mutlaka bir uzmana başvurularak giderilmelidir.

VÜCUTTAKİ ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR

Tiroit, diyabet, anemi gibi hastalıklar da ani saç dökülmelerine neden olabilir. Bunların dışında polikistik over sendromu ve kanser hastalığının medikal tedavi yöntemleri de dökülmelere neden olur.

KEMOTERAPİ

Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, saç dökülmesine neden olabilir. Kemoterapi, hızla bölünen kanser hücreleriyle beraber, hızla bölünen saç hücrelerini de yok eder. Kemoterapi durduktan sonra saçlar da tekrar büyür.

HAMİLELİK

Hamilelik sonrasında saç dökülmesi sorunu ortaya çıkabilir. Doğum sonrasında hormonlar normal düzeye ulaşmaya çalışırken bu durum yaşanabilir. Ancak aşırı bir dökülme yaşıyorsan önlem almaya başlaman gerekir.

GENETİK ETMENLER

Androjenik veya androgenetik alopesi olarak adlandırılan kadın tipi saç dökülmesi, temelde erkek tipi kelliğin kadın versiyonudur. Ailedeki kadınlarda belli yaşlarda dökülme görülüyorsa, kişinin de buna yatkınlığı olabilir.

SAÇ DÖKÜLMESİ NASIL ÖNLENİR? SAÇ DÖKÜLMESİ TEDAVİSİ…

Saç dökülmesinin tıbbi yöntemleri bulunmaktadır. Bunun için doktorlara başvurabilirsiniz. Ayrıca saçlarınız dökülmesin istiyorsanız;

1)Stresten uzak durun ve sigara, alkol gibi alışkanlıklarınızı bırakmaya çalışın.

2)Bilindiği gibi saçı her gün yıkamak iyi değildir. 2-3 günde bir ph 5.5 değerinde bir şampuanla yıkamaya özen gösterin.

3)Protein ve B grubu vitaminler almaya özen gösterin.

4)Jöle, saç spreyi gibi ürünleri kullanmamaya özen gösterin.

5)Yüksek miktarda A vitamini alınması saç dökümünü tetikler.

6)Saç ve saç derisine zarar veren ürünlerden uzak durun.

SAÇ DÖKÜLMESİNE NE İYİ GELİR? SAÇ DÖKÜLMESİ NASIL GEÇER?

1)SAÇ DÖKÜLMESİ İÇİN ZEYTİNYAĞI TARİFİ...

Gerekli Malzemeler:

2 yumurtanın beyazı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı, saç bonesi

Nasıl Hazırlanır:

Derin bir kapta 2 yumurta sarısı ile yağı güzel bir karıştırın.

Bunu saçlarınıza ve saç diplerinize uygulayın.

Saçlarınıza bone geçirin ve yaklaşık 20 dakika bekleyin.

20 dakika bekledikten sonra saçlarınızı ılık suyla ve sülfat içermeyen hafif şampuan ile yıkayın.

Bunu haftada bir iki kez uygulayabilirsiniz.

Samet Akaydin'in yeni adresi belli oldu Türkiye'yi terk etme kararı alan Seda Sayan'dan komşularına mektup Oktay Uludoğan kimdir? Serveti ne kadar?
Sonraki Haber