Saf şiir anlayışı nedir, özellikleri neler? Saf şiir anlayışını benimseyen şairler
Lise Türk edebiyatı dersinin en önemli konuları arasında 'saf şiir anlayışı' yer almaktadır. Saf şiir anlayışının ne olduğu, özellikleri ve temsilcileri öğrenciler tarafından büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, saf şiir anlayışı nedir, özellikleri neler? Saf şiir anlayışını benimseyen şairler! Ayrıntılar haberimizde...
Saf veya öz şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Saf şiir anlayışının tanımı, özellikleri ve saf şiir anlayışını beniseyen sanatçılar öğrenciler tarafından araştırılan konular arasında. Peki, saf şiir anlayışı nedir, özellikleri neler? Saf şiir anlayışını benimseyen şairler! Detaylar haberimizde...
SAF ŞİİR ANLAYIŞI NEDİR?
Toplumsal meselelerden çok bireyselliğin ön planda tutulduğu, lirik bir üslupla kaleme alınan şiirlere saf şiir denir. Bu şiir türünün ortaya çıkmasında Fransız şair Charles Baudelaire ve Stephane Mallerme etkili olmuştur.
SAF ŞİİR ANLAYIŞI ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Saf şiirin temsilcilerinin kaleme aldığı manzum eserler, daha sonraki yıllarda 2. yeni edebiyatının doğmasına zemin hazırlamıştır. Başta Metin Eloğlu, Cemal Süreya ve Ece Ayhan olmak üzere, ikinci yeni temsilcilerinin tamamı, saf şiirin özelliklerini taşıyan eserler kaleme almıştır.
SAF ŞİİR ANLAYIŞINI BENİMSEYEN ŞAİRLER
- Duygular ve izlenimler doğrudan değil alegori ve metafor yapılarak anlatılır.
- Şiirde sade ve anlaşılır bir üslubun yerine dolambaçlı ifadeler ve karmaşık imgeler kullanılır.
- Sanat sanat içindir ilkesini savunan saf şiir temsilcileri, eserlerinde toplumsal meselelere değinmemiştir.
- Bu tür şiirlerde Farsça ve Fransızca kökenli kelimelere yer verilmiştir.
- Şiirde biçim, içerikten çok daha önemlidir. Bu nedenle kaleme alınan eserlerde konudan ziyade üslup ön planda tutulmuştur.
- Şairler bu dönem, yeni söyleyiş biçimleri ve söz sanatları denemiştir.
- Mübalağa, teşbih ve kişileştirme gibi söz sanatları sıklıkla kullanılır.
- Birçok şiirde İran ve Yunan mitolojisinde yer alan gerçeküstü ögelere ve karakterlere yer verilmiştir.
- Saf şiirin ortaya çıkışın Sembolizm ve Sürrealizm gibi akımlar etkili olmuştur.