Sağlık Bakanlığı'ndan kapalı iş yerlerindeki koronavirüs protokolünde önemli değişiklik

Sağlık Bakanlığı koronavirüs önlemleri ve normalleşme süreci kapsamında yeni düzenlemeye gitti. Milyonları ilgilendiren yeni düzenleme ile iş yerlerinde 'yakın temaslı' tanımı değişti. Sağlık Bakanlığı kapalı iş yerlerinde koronavirüs (COVID-19 SARS-CoV-2) tedbirlerini güncelledi. Artık aynı iş yerinde maske takan çalışan 'yakın temaslı' sayılmayacak.

Eski düzenlemeyle kapalı bir ofiste vaka tespit edilmesi üzerine çalışanlar 'yakın temaslı' sayılıp karantinaya alınırken yeni düzenleme ile işlerinde maske takan çalışma arkadaşları temaslı sayılarak çalışmaya devam edecek.

Sağlık Bakanlığı'nın 14 Nisan 2020 tarihli COVID-19 SARS-CoV-2 Enfeksisyonu Rehberi Bilim Kurulu çalışmasında 'Yakın temaslı' tanımı şöyle yapılmıştı:

YAKIN TEMASLI

* Kesin veya olası bir vakaya damlacık enfeksiyonuna yönelik korunma önlemleri almadan doğrudan bakım sağlayan, COVID-19 ile enfekte sağlık çalışanları ile birlikte çalışan veya COVID-19 ile enfekte hasta ziyaretinde bulunma gibi sağlık merkezi ilişkili maruziyeti olan kişiler

* COVID-19 hastasıyla okul öncesinde ve okul çocuklarında aynı sınıfı paylaşan öğrenciler ve öğretmenler

* COVID-19 hastasıyla yurtta veya otelde aynı odayı paylaşanlar

* COVID-19 hastasıyla direkt temas eden (örn. el sıkışan) kişiler

* COVID-19 hastasının salgıları (tükürük, balgam vb) ile korunmasız temas eden kişiler

* COVID-19 hastasıyla 1 metreden daha yakın mesafede 15 dakikadan uzun süreyle yüz yüze kalan kişiler

* COVID-19 hastasıyla aynı kapalı ortamda (hastane veya banka bekleme salonları, otobüs, servis vb ulaşım araçları) 1 metreden yakın ve 15 dakika veya daha uzun süre bir arada kalan kişiler.

* COVID-19 hastasıyla aynı uçakta seyahat eden yolculardan iki ön, iki arka ve iki yan koltukta oturan kişiler

* COVID-19 hastasıyla aynı evde yaşayanlar

* COVID-19 hastasıyla aynı ofiste çalışanlar.

Peki çalışma ofisinde koronavirüs COVID-19 SARS-CoV-2 tespit edilirse ne yapılıyordu?

Eski düzenlemeye göre çalışma ortamında bir personelde koronavirüs tespit edilmesi durumunda personel yakın temaslı sayılıp protokole bağlı tedavi süreci başlıyordu. Yakın temaslılar evde takip altına alınıyordu. Bu da çalışan için normal hayatına ara vermek işveren için ise iş kaybına yol açıyordu.

14 Nisan 2020 tarihli düzenlemede bir hastanın test sonucu pozitif gelirse uygulanacak prosedür;

Test sonucu pozitif gelirse;

a. Yakın temaslılar; temaslı algoritmalarına uygun 14 gün boyunca ateş ve/veya solunum semptomları açısından evde takip edilir ve sözlü ve yazılı olarak bilgilendirilir, onamları alınır. Gerekli görülen durumlarda aktif takip (telefon veya ziyaret ile) yapılabilir.

b. Temaslılar; maske ile çalışmaya devam ederek 14 gün boyunca kendilerini ateş ve solunum semptomları açısından takip etmeleri konusunda bilgilendirilir.

c. Temaslı veya yakın temaslılarda 14 günlük takip süresi içerisinde ateş ve/veya solunum semptomları (öksürük, nefes darlığı) gelişirse tıbbi maske (cerrahi maske) takarak sağlık kuruluşuna başvurması sağlanır. Sağlık kuruluşuna başvuran hastalar olası vaka algoritmasına göre yönetilir.

Saglık Bakanlığı 14 Nisan 2020 tarihli prosedürlere ulaşmak için tıklayın

YENİ DÜZENLEME İLE TÜM PROTOKOL DEĞİŞTİ

Yapılan yeni Toplumda Salgın Yönetimi düzenlemesi ile çalışma ofislerinde koronavirüs COVID-19 SARS-CoV-2 vakasına rastmanması durumunda ise maska takan 'yakın temaslı' değil, 'temaslı' sayılacak. Böylelikle 14 Nisan 2020 tarihli kapalı işyerlerinde alınacak önlemler protokolü değişti.

Buna göre;

Maske takma kurallarına tam uyularak çalışılan bir iş yerinde, bir çalışanın COVID-19 pozitif çıkması durumunda etrafındaki kişiler yakın temaslı kategorisinde değil, temaslı kategorisinde değerlendirilecek. Diğer çalışanlar ise maskesini takarak çalışmaya devam edecekler.

Kapalı İşyeri/Ofislerde Alınacak Önlemler için için tıklayınız

09.04.2020 (COVID-19 Kapalı İşyeri/Ofislerde Alınacak Önlemler)

1. Kapalı işyeri/ofis olarak; fabrika, market, atölye, plaza vb. gibi kapalı çalışma alanları ifade edilmektedir.

2. Kapalı işyeri/ofisler sık sık havalandırılmalıdır.

3. Pencereler açılarak odanın sık havalandırılması sağlanmalıdır. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan işyerlerinin havalandırması temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.

4. İşyerlerinde ultraviyole cihazları ile hava ve yüzey dezenfeksiyonu yapılması önerilmemektedir.

5. İşyerlerinde çalışanlar arasında en az 1 metre mesafe olması sağlanmalı ve çalışanlar maske takmalıdır.

6. Yemekhanede masalar ve sandalyeler arası mesafe en az 1 metrede olacak şekilde (tercihen 2 metre) düzenleme yapılmalıdır. Temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için; yemek saatleri gruplara göre belirlenmeli ve mümkün ise aynı kişilerin aynı masada yemek yemeleri sağlanmalıdır. Çay içme molalarında da benzer kurallara dikkat edilmelidir.

7. Solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan (ateş, öksürük, nefes darlığı) personel iyileşene kadar çalıştırılmamalı ve sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.

8. El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller sık sık yıkanmalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile ovalanmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. İşyerlerinde, lavabolarda sabun ve kolay erişilebilir yerlerde alkol bazlı el antiseptiği bulundurulmalıdır.

9. Eldiven kullanımı el temizliği yerine geçmez. Yapılan iş, eldiven kullanımını gerektirmiyorsa, COVID-19’dan korunmak amacıyla eldiven kullanılmamalıdır. Eldiven kullanımı gereksiz bir güven hissi oluşturarak el yıkama sıklığını azaltabilir ve ellerle bulaş riskini arttırabilir.

10. İşyerleri temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı). Sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir.

COVID-19 Kapalı İşyeri/Ofislerde Alınacak Önlemler

Güncellenme Tarihi: 09.04.2020

Dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet temizliği için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.

11. Klor bileşiklerinin uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri % 70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.

12. Temizlik yapan personel maske ve eldiven kullanmalıdır.

13. Temizlik sonrasında maske ve eldiven çıkartılıp işyerindeki çöpe atılmalı ve el hijyeni sağlanmalıdır. Yıkanabilir bez maske kullanıldıysa yenisiyle değiştirilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile ovalanmalıdır.

14. İşyerinde COVID-19 pozitif bir kişi varlığı durumunda, İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birimine ivedilikle bilgi verilir.

15. Maske takma kurallarına tam uyularak çalışılan bir iş yerinde, bir çalışanın COVID-19 pozitif çıkması durumunda etrafındaki kişiler yakın temaslı kategorisinde değil, temaslı kategorisinde değerlendirilir. COVID-19 pozitif kişinin takip ve tedavisi sağlık kuruluşunca yönetilir, diğer çalışanlar maskesini takarak çalışmaya devam eder. İl-ilçe Sağlık Müdürlüğü tarafından, hastalık belirtileri açısından 14 gün süreyle takip edilir.

Akaryakıt fiyatlarında son durum! İşte 26 Kasım güncel fiyatlar Kaslarıyla gündeme gelen Demet Akalın gerçeği açıkladı! Bugün hangi maçlar var? 26 Kasım 2024 maçları
Sonraki Haber