Sağlık uzmanları, nane aromalı elektronik sigara içicilerini uyardı

Sağlık uzmanları ve bilim insanları tarafından oluşan bir araştırma ekibi, yeni çalışmalarının ardından nane aromalı elektronik sigara içen kişileri uyardı. İşte naneli elektronik sigara içenleri bekleyen tehlikeler...

Bilim insanları, nane aromalarının akciğerlere diğer her türlü sigara aromalarından daha fazla zarar verdiği konusunda uyarı yayınladılar.

Muhtemelen sigaranın sizin için gerçekten kötü olduğunu ve elektronik sigaranın gelenek sigaradan daha az kötü olduğunu düşünüyorsunuzdur, ancak belirmek gerekir ki bu durum, elektronik sigarayı tütün ürünlerinden daha sağlıklı bir tercih yapmaz.

Vape, puff veya elektronik sigara altında satılan bu ürünler, mükemmel olmamakla birlikte sigaradan daha az verir. Ancak uzmanlar, elektronik sigaraların özellikle tek bir aromasından uzak durması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştur.

Sağlık uzmanları ve bilim insanları, mentol içermeyen sıvılara kıyasla daha fazla toksik mikropartikül ürettikleri için nane buharlarının akciğerlere diğer aromalardan daha fazla zarar verdiği konusunda kullanıcıları uyardılar.

Nane aromalı elektronik sigara tiryakileri, diğer aromalı sigara içen kişilere göre daha sığ nefesler alıyordu ve akciğer fonksiyonları daha zayıftı. Araştırmacı ekip, nane aromasının, akciğer hasarıyla güçlü bir şekilde bağlantılı olan kanabinoid (esrar katkılı) buharlar kadar tehlikeli olabileceği konusunda korkutucu bir keşif yaptılar.

Sağlığa karşı oluşturdukları güçlü risklere rağmen, nane aromalı elektronik sigaralar oldukça popülerdir ve şirketler, pazara ayak uydurmak için daha da yoğun ve güçlü kimyasal maddeler kullanarak mücadele edeler.

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Profesör Kambez Benam, farklı elektronik sigara tatlarının tehlikeleri üzerine gerçekleştirilen bir araştırma makalesinde şunları yazdı;

"Pek çok insan, özellikle gençler, elektronik sigaranın güvenli olduğunu yanlış bir şekilde varsayıyorlar, ancak nikotin içermeyen elektronik sigara karışımları bile ciğerlere potansiyel olarak zarar verebilecek birçok bileşik içeriyor.

Normal tütün ürünlerini bırakmaya çalışan biri için e-sigaraya geçmek daha iyi, daha güvenli bir alternatif olabilir. Ancak e-sigarayı denemeden önce riskleri ve faydaları hakkında tam bilgi sahibi olmak önemlidir."

İnsanları birebir taklit edebilen elektronik sigara içicisi bir robot geliştirdiler!

Araştırmacılar, farklı tatların sağlık üzerindeki etkilerini ölçmek için bir "vaping robotu" geliştirdiler. Bu robot, insanların nefes alma düzenlerinin sıcaklığını, nemini, nefes hacmini tam olarak taklit edebildi.

Yeni robot, elektronik sigara parçacıklarının boyutunu ve sayısını ve bunların aromadan aromaya nasıl değişebileceğini ölçtü. Sonuç olarak mentollü veya nane aroması olarak bilinen likit içeriklerinin diğerlerine oranla, katlarca daha zararlıydı.

20 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete yayımladı! İşte o kararlar... İlk yüzer doğal gaz üretim platformumuz Çanakkale Boğazı'nı geçti... Ambulansa yol vermeyen kamyon sürücüsüne ceza!
Sonraki Haber