Sahurun faziletleri nelerdir?

Sahurun faziletleri nelerdir? 11 ayın sultanı olan Ramazan'da 6 Mayıs'tan itibaren başlayacak olan oruç ibadetinin iki vakti vardır. Bunlar imsak ve iftar zamanıdır. Gece yiyerek bir sonraki güne kadar orucun tutulmasını kolaylaştıran kısma sahur denir. Bu vakitte kalkarak sabah ezanı okunana kadar yemek yemenin sevabı çok büyüktür. Peki sahurun faziletleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Ramazan ayının başlamasına birkaç gün kaldı. 6 Mayıs'ta tutulacak ilk oruç için sahura kalkacak olan vatandaşlar, ibadeti başlatan gece yemeğinin sevaplarını ve faziletlerini merak ediyor. Bu mübarek ayda iftardan imsak vaktine kadar geçen sürenin Müslümanlara manevi katkısı ne olacak? Peki Sahurun faziletleri nelerdir? İşte cevabı...

Sahurun Fazileti (Sahurun Fazileti Ve Şafak Sökmesinden Korkulmadığı Sürece Sahur Yemeğinin Geciktirilmesi)

Enes (Radıyallâhu Anh)den rivayet edildiğine göre Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Sahur yapınız, zira sahurda bolluk-bereket vardır.” Buhârî, Savm 20; Müslim, Sıyâm 45. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 17; Nesâî, Sıyâm 18, 19; İbni Mâce, Sıyâm 22.

Zeyd İbni Sâbit (Radıyallâhu Anh) dedi ki: Biz Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) ile birlikte sahur yemeği yedik sonra da sabah namazını kıldık.

Sahur yemeği ile sabah namazı arasında ne kadar zaman geçti? Diye soruldu.“Elli âyet okuyacak kadar” cevabını verdi. Buhârî, Savm 19; Müslim, Sıyâm 47. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 14; Nesâî, Sıyâm.

İbni Ömer (Radıyallâhu Anhümâ)dedi ki, Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in iki müezzini vardı: Bilâl ve İbni Ümmü Mektûm. Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Bilâl geceleyin erkence ezan okur. Siz İbni Ümmü Mektûm ezan okuyuncaya kadar yiyip içiniz.”

İbni Ömer, “Bu ikisinin arasındaki zaman, biri inip diğeri çıkıncaya kadar geçen vakitten ibaretti” demiştir. Buhârî, Ezân 11, 13, Şehâdât 11, Savm 17; Müslim, Sıyâm 36–39. Ayrıca bk. Tirmizî, Salât 35; Nesâî, Ezân 9–10; İbni Mâce, Sıyâm 30.

Amr İbnu’l–Âs (Radıyallâhu Anh)den rivayet edildiğine göre Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Bizim orucumuz ile Ehl–i kitabın orucu arasındaki en önemli fark sahur yemeğidir.” Müslim, Sıyâm 46. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 15; Tirmizî, Savm 17; Nesâî, Sıyâm 27.

* Gündüz tutulacak oruca gece yenilen sahur yemeği destektir, gece namazı için de gündüz uykusu (kaylule) destektir. (İbni Mace, Sıyam, 23) hadisine göre sahura kalkmak uygundur.

Ar-Ge yapan şirketlere 59 milyar liralık dolaylı teşvik verildi "Galatasaray'da Florya'nın huzurunu kaçıran tek isim Ziyech" "Hedef enerjide tam bağımsız Türkiye"
Sonraki Haber