Sanal para Bitcoin nedir?

Antalya'nın Serik ilçesinde Bitcoin için işlenen cinayetin ardından, "Bitcoin nedir? sorusu akıllara geldi. Bitcoin ile nasıl para kazanılır? Bitcoin'e yatırım yapmak doğru mu? Uzmanların bu konudaki görüşleri nelerdir? soruları cevaplanmayı bekliyor. İnternet dünyasında son yıllarda popüler bir hale gelen ve yeni para birimi olarak görülen Bitcoin, birçok tartışmayı ve hukuki olayı beraberinde getiriyor olsa da, son zamanlarda oldukça büyük firmalar tarafından destekleniyor. Hükümetlerin çeşitli uygulamalarına maruz kalan Bitcoin için merak edilenleri derledik...

İnternet dünyasında son yıllarda giderek daha popüler bir hal alan ve yeni para birimi olarak nitelendirilen Bitcoin için Antalya'da işlenen cinayetin ardından bazı sorular akıllara geldi. Bitcoin nedir? Yatırım yapmak için Bitcoin doğru bir adres mi? Ekonomi uzmanları bu konu hakkında ne diyor? Bitcoin güvenilir mi? 1 Bitcoin kaç dolar? Beraberinde birçok tartışmayı beraberinde getirmesine rağmen popülerliğini koruyan Bitcoin, hukuki olarak tartışılsa da büyük firmalar tarafından destekleniyor. Merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik...

BİTCOİN YÜKSELİŞE DOYMUYOR!

Bitcoin'in değeri, dün 8,000 dolar seviyesini aştıktan sonra bugün 8,263 dolara kadar tırmandı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Son iki günde yüzde 6,2 prim yapan sanal para birimi, ay başından beri yüzde 28, sene başından itibaren ise yüzde 749 değer kazandı.

Bitcoin'in 5,000 dolar seviyesinden ilk defa 6,000 dolar barajını geçmesi 8 gün, 7,000 dolar seviyesine ulaşması da 13 gün sürmüştü. Bu tarihten sonra düşüşe geçen sanal para biriminin değeri 12 Kasım'da 5,500 dolara kadar gerilemişti. 15 Kasım'da tekrar 7,000 dolar seviyesine yükselen Bitcoin'in 8,000 dolar barajına tırmanması ise bu tarihten sonra sadece 4 gün sürdü.

YIL BİTMEDEN 10 BİN DOLARI GÖRMESİ BEKLENİYOR

Uzmanlar, Bitcoin'in finansal piyasalara girmesi için yapılan hazırlıklara işaret ederek, bu yıl bitmeden sanal para biriminin değerinin 10,000 dolara ulaşabileceğini belirtiyor.

Bitcoin ve sanal para birimleri hizmeti sunan Coinbase, geçen hafta yaptığı açıklamada, büyük yatırımcıları da Bitcoin'e çekebilmek için yatırım ve varlık fonlarıyla ilgili hizmetlere ağırlık vereceğini duyurmuştu.

ABD'li finans devi CME Group da geçen ay Bitcoin'in vadeli işlem sözleşmelerine bu yıl bitmeden başlamayı amaçladığını duyurmuştu.

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından kuruldu. Deneysel olarak başlatılan Bitcoin, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş ile ilişiği olmamasına rağmen, ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir. Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilen Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma ise BTC‘dir.

BİTCOİN KAĞIT PARA GİBİ KULLANILIR MI?

Bitcoin sanal para birimi; ancak kağıt paranın yerine geçip geçmeyeceği bir süredir tartışılıyor. Ciddiye alınması gereken bir para birimi olduğu çok açık; ancak kağıt paranın yerine geçeceğini düşünmek biraz gerçeklerden uzak.

BİTCOİN'İN ÜRETİM AŞAMASI

Bitcoin üretim aşaması için madencilik tabiri kullanılıyor. Bitcoin madenciliğinin nasıl yapıldığı çok önemlidir ancak en az onun kadar önemli olan başka bir konu ise neden yapıldığıdır. Çünkü Bitcoin'i bu kadar önemli bir teknoloji ve büyük bir buluş yapan şey Proof of Work. Yani İş İspatı. Genel yaklaşımla; istek sahiplerinin ne kadar hevesli olduklarını anlayabilmek için onlardan talep edilen fedakarlığı ispat etme eylemine verilen isimdir.
Nakamoto merkezi bir otorite olmayan bir yapı kurmayı hedeflediği için yapının kendini koruyacak bir kurala ihtiyacı vardı. Örneğin bir banka müdürünün “parayı gönderimini onaylama” imzasını atması daha kolay olabilir ama hiçbir otorite olmayan (yani kimsenin kimseyi tanımadığı) bir ortamda bu o kadar da kolay değil. İşte PoW buna olanak sağlar.

BİTCOİN MADENCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

Yeni çıkan kaliteli oyunları oynayabilmek için bilgisayarın RAM ve Ekran Kartının arttırmanın gerektiğini düşünelim. Bitcoin madenciliğini şöyle düşünebiliriz; bir oyun var ve her seviyeyi geçtiğinizde para kazanıyorsunuz.

Bitcoin üretimi biraz buna benziyor. Eskiden evdeki bilgisayarlarla Bitcoin üretebiliyordu. Fakat sektör öyle hızlı ilerledi ve gelişti ki şuanda bu neredeyse mümkün değil. Artık Bitcoin üretimi için özel cihazlar çıktı ve bunları temin edip kullanmak gerekiyor. Fakat bu da oldukça pahalı bir yöntem, çünkü hem cihazlar pahalı, hem de elektrik ve soğutma giderleri kazancı sıfırlayacak kadar çok oluyor. Ayrıca bu cihazlar çok gürültülü çalıştığı için ev ortamında pek hoş karşılanmıyorlar.

BİTCOİN NASIL KULLANILIYOR?

Bitcoin için sanal cüzdan gerekiyor. Bu sanal cüzdanınızı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinde bulunan web servislerinden de yararlanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı bulunmuyor. Dilediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Üstelik oluşturacağınız cüzdan için özel bilgilerinizi vermenize de gerek yoktur. Oluşturacağınız bu sanal cüzdan ile para alabilir, para gönderebilir hatta alış-veriş bile yapabilirsiniz.

Satın aldığınız ya da çıkarttığınız Bitcoin'leri internet üzerinden harcayabilir, alış-veriş yapabilirsiniz. Dünya üzerinde Bitcoin'i kullanan mağazalar ve restoranlar bulunuyor ve bu yerlere Bitcoin Travel ve Bitcoin Navigator üzerinden ulaşılabilir. Ayrıca bu yıl içerisinde Paypal, Bitcoin’i ödeme sistemi olarak kabul ettiğini

Bitcoin belli başlı protokollere tabidir. Bu protokoller çerçevesince yaptığınız her işlem şifrelenir. Aynı zamanda Bitcoin yapı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresini çaldırmanız ya da bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu oluşan durumlar dışında sistemin güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Bu durum cüzdanınızı ya da kredi kartınızı kaybetmekten ya da çaldırmaktan farksızdır. Bitcoin kriptosu gereği aynı paranın iki kez harcanması mümkün değildir. Paranın size ait olduğunu ve daha öncesinde başka birisine gönderilmediği, işlem öncesinde sistem tarafından teyit edilir. Bu nedenle kontrolsüz bir şekilde, hileli yollarla Bitcoin yaratıp satmak mümkün değildir.

BİTCOİN NE KADAR GÜVENİLİR?

Bitcoin belli başlı protokollere tabidir. Bu protokoller çerçevesince yaptığınız her işlem şifrelenir. Aynı zamanda Bitcoin yapı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresini çaldırmanız ya da bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu oluşan durumlar dışında sistemin güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Bu durum cüzdanınızı ya da kredi kartınızı kaybetmekten ya da çaldırmaktan farksızdır. Bitcoin kriptosu gereği aynı paranın iki kez harcanması mümkün değildir. Paranın size ait olduğunu ve daha öncesinde başka birisine gönderilmediği, işlem öncesinde sistem tarafından teyit edilir. Bu nedenle kontrolsüz bir şekilde, hileli yollarla Bitcoin yaratıp satmak mümkün değildir.

UZMANLAR BİTCOİN İÇİN NE DİYOR?

Dünyanın en büyük bankalarından biri JP Morgan Chase'in CEO'su Jamie Dimon, "Bitcoin çalışmaz. İnsanların bir parayı yoktan var edebildikleri bir yerde iş yapamazsınız. Bu parayı satın alan insanların gerçekten akıllı oldukları düşünülemez. Eğer bir JP Morgan çalışanı Bitcoin’le işlem yapıyorsa anında kovarım. İki sebepten dolayı: Birincisi kurallarımıza aykırı olduğu için. İkincisi ise bu hamle aptallık olduğu için. Her iki durum da tehlikeli." dedi.


ANTALYA'DA BİTCOİN CİNAYETİ

Antalya'nın Serik ilçesinde 3 gün önce otomobilde cesedi bulunan kişinin, sanal para birimi " Bitcoin" yüzünden öldürüldüğü ortaya çıktı.

Antalya Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ve Serik İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, maktul Ersoy ile cinayetin ardından tutuklanan M.A'nın, 8 ay önce Finlandiya merkezli sanal para organizasyonu "Bitcoin"e dahil olduğunu belirledi. Ekipler, Ersoy ile M.A'nın, bu organizasyon aracılığıyla tanışarak arkadaş olduğunu tespit etti.

Soruşturmayı derinleştiren polis, M.A'nın irtibata geçtiği, Kadriye Mahallesi'nde turizm ve inşaat sektöründe çalışan M.Y, F.B, S.Y. ve S.S'ye, Ersoy'da yüklü miktarda "Bitcoin" olduğunu, bunları kendi hesaplarına aktarabileceklerini anlattığı, bunun üzerine 4 zanlının, sosyal medya aracılığıyla "Bitcoin" organizasyonuna girmek için bilgi almak istediklerini söyledikleri Ersoy ile buluştuklarını saptadı.

Öte yandan, Ersoy'un sosyal paylaşım sitelerine yüklediği videoda "Bitcoin" sistemine teşekkür ettiği öğrenildi. Olayın, Türkiye'de "Bitcoin" yüzünden işlenen ilk cinayet olduğu öne sürülüyor.

1 BİTCOİN KAÇ DOLAR?

1 Bitcoin, 3 906.2500 Dolar'a tekabül ediyor. Bu da 1 Bitcoin, 13 606.2617 Türk Lirası demek oluyor.

MEB yayınladı: Uzman ve Başöğretmenlik başvuruları başlıyor Kızıl Goncalar'da Zeynep Sadi Hüdayi'nin sırrını öğreniyor mu? Bursa'da gıda deposu yangını: 40 itfaiye aracı ile müdahale edildi!
Sonraki Haber