Sanal para karşılığında vatandaşlık veren ülke: Vanuatu

Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimleri, yavaş yavaş geleneksel paraların yerlerini almaya başlıyor. Yakın bir zamanda Bitcoin karşılığı satılan evleri, hatta düğünde gelin ve damada altın yerine Bitcoin takıldığını dahi görmüştük. Şimdiki haber ise bambaşka. Büyük Okyanus’un güneyinde yer alan ada ülkesi Vanuatu, 200 bin dolar karşılığı verdiği vatandaşlık hakkının başvurularında dijital para da kabul edeceklerini açıkladı. 44 bitcoin kaç dolar? Peki, bitcoin nedir? Vanuatı nerede? 44 bitcoin karşılığında vatandaşlık veren Vanuatu hakkında merak edilenleri derledik...

Kripto para birimleri dünyada son dönemde popülerliğini koruyor. Bitcoin başta olmak üzere birçok kripto para birimi geleneksel para birimlerinin yerini yavaş yavaş almaya başladı. Bitcoin karşılığı satılan evler, düğüne gelin ve damada bitcoin takılmasına yakın zamanda şahit olmuştuk. Bunun dışında Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan ada ülkesi olan Vanuatu, 44 bitcoin karşılığında vatandaşlık hakkı vereceğini açıkladı. 44 bitcoin kaç dolar? Peki, bitcoin nedir? Vanuatu nerede? Bitcoin ve Vanuatu hakkında merak edilenleri derledik...

BİLGİLENDİRME MERKEZİ AÇIKLADI

Ülke yönetimi aldığı kararla, vatandaşlık başvurularında geleneksel paraların yanında dijital para birimlerini de kabul edeceğini açıkladı. Buna göre Vanuatu vatandaşı olmak isteyen kişiler, yaklaşık 43,64 Bitcoin ödeyecek. Vatandaşlarına düşük vergi imkanı tanıyan ülkede çift pasaportlulara gelir vergisi de uygulanmıyor.

Vanuatu Bilgilendirme Merkezi Genel Müdürü James Harris, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Finansal transferlerde kripto paraların kullanılması hakkında bazı şüpheler bulunuyor. Ancak bu şüphelerin tersi de mümkün. Kripto para birimi, tüm ortaya çıkış ve işlem geçmişinin izlenebileceği bir muhasebe defterine sahip” dedi.

44 BİTCOİN KAÇ DOLAR?

44 bitcoin 210.000 dolara denk geliyor.

113 ÜLKEYE VİZESİZ DOLAŞIM

Büyük Okyanus’un güneyinde yer alan ada ülkesi Vanuatu, 200 bin dolar karşılığı verdiği vatandaşlık hakkının başvurularında dijital para da kabul edeceklerini açıkladı.

İngiliz Milletler Topluluğuna bağlı bir ada ülkesi olan Vanuatu’da 277 bin kişi yaşıyor. Bu nedenle ülke vatandaşları, aralarında İngiltere, Rusya ve Avrupa Birliği üyelerinin de olduğu 113 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor.

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından kuruldu. Deneysel olarak başlatılan Bitcoin, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş ile ilişiği olmamasına rağmen, ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir. Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilen Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma ise BTC‘dir.

BİTCOİN KAĞIT PARA GİBİ KULLANILIR MI?

Bitcoin sanal para birimi; ancak kağıt paranın yerine geçip geçmeyeceği bir süredir tartışılıyor. Ciddiye alınması gereken bir para birimi olduğu çok açık; ancak kağıt paranın yerine geçeceğini düşünmek biraz gerçeklerden uzak.

BİTCOİN'İN ÜRETİM AŞAMASI

Bitcoin üretim aşaması için madencilik tabiri kullanılıyor. Bitcoin madenciliğinin nasıl yapıldığı çok önemlidir ancak en az onun kadar önemli olan başka bir konu ise neden yapıldığıdır. Çünkü Bitcoin'i bu kadar önemli bir teknoloji ve büyük bir buluş yapan şey Proof of Work. Yani İş İspatı. Genel yaklaşımla; istek sahiplerinin ne kadar hevesli olduklarını anlayabilmek için onlardan talep edilen fedakarlığı ispat etme eylemine verilen isimdir.
Nakamoto merkezi bir otorite olmayan bir yapı kurmayı hedeflediği için yapının kendini koruyacak bir kurala ihtiyacı vardı. Örneğin bir banka müdürünün “parayı gönderimini onaylama” imzasını atması daha kolay olabilir ama hiçbir otorite olmayan (yani kimsenin kimseyi tanımadığı) bir ortamda bu o kadar da kolay değil. İşte PoW buna olanak sağlar.

VANUATU

Vanuatu ya da resmî adıyla Vanuatu Cumhuriyeti, Güney Büyük Okyanus'ta yer alan bir ada ülkesidir. Volkanik kökene sahip olan takımada, Avustralya'nın 1750 km doğusunda, Yeni Kaledonya'nın 500 km güneydoğusunda, Fiji'nin batısında, Solomon Adaları'nın güneydoğusunda, Yeni Gine adası yakınlarında bulunur.

Vanuatu'nun ilk sakinleri Melanezyalılar idi, Avrupalılar adaları 1606'da Fernandes de Queirós liderliğindeki İspanyol kaşiflerin Espiritu Santo'ya varmasıyla keşfetti. 1880'lerde Fransa ve Birleşik Krallık adalarda hak iddia etti ve 1906'da takımadayı bir Britanya-Fransız Kondominiyumu ile, Yeni Hebridler adı altında yönetmek üzere bir antlaşma imzaladılar. 1970'lerde bir bağımsızlık hareketi oldu ve 1980 yılında Vanuatu Cumhuriyeti bağımsızlığına kavuştu.

Vanuatu'nun tarihöncesi dönemi belirsizdir, arkeolojik kanıtlar adaya 4000 yıl kadar önce Avustronezya dillerini konuşan insanların geldiğini gösterir. MÖ 1300-1100 yıllarına tarihlenen çömlek kırıkları bulunmuştur.

Vanuatu takımadası Avrupalılar tarafından 1606 yılında Portekizli kaşif Pedro Fernandes de Queirós'un İspanyol İmparatorluğu adına gelip Espiritu Santo adasını keşfetmesi ile bulunmuştur. Terra Australis veya Avustralya'ya vardıklarını düşünen kaşifler, ulaştıkları yeri La Austrialia del Espiritu Santo (Kutsal Ruhun Güney Toprakları) olarak adlandırdı. 1768'de Louis Antoine de Bougainville adaları yeniden keşfedene kadar Avrupalılar geri dönmediler. 1774'te, Kaptan James Cook, adaları Yeni Hebridler olarak adlandırdı, bu ad bağımsızlığa kadar kullanılmaya devam etti.

1825 yılında tüccar Peter Dillon, Erromango adasında sandal ağacı varlığını keşfetti. Bu, adalara 1830 yılında göçmenler ile Polinezyalı işçiler arasında gerçekleşen bir çatışma ile biten bir göçmen akınını başlattı. 1860'larda, Avustralya, Fiji, Yeni İspanya ve Samana Adları'ndaki sömürgeciler, işçi talebi yüzünden "blackbirding" adını verdikleri bir işçi ticaretini başlattı. Bu ticaretin zirve noktasında, pek çok adanın erkek nüfusunun yarısından fazlası adalar dışında çalışmaktaydı. Parçalar halinde olan kanıtlar, adaların günümüzdeki nüfusun keşif öncesi nüfuslarından büyük oranda daha az olduğunu göstermektedir.

19. yüzyılda Katolik ve Protestan misyonerler adalara geldi. Pamuk üretimi yapmak için arazi arayan yerleşimciler de geldi. Uluslararası pamuk fiyatları çökünce, çiftçiler kahve, kakao, muz ve en başarılısı olan Hindistan cevizine yöneldiler. İlk başlarda, Avustralya'dan gelen Britanyalılar adalarda çoğunluğu oluşturmaktaydı, 1882 yılında Yeni Hebridler Kaledonya Şirketi'nin kurulmasından sonra ise, Fransızlar adaya gelmeye başladı ve yüzyıl sona erdiğinde adalarda Britanyalıların iki katı Fransız nüfus oluştu.

Adadaki Fransız ve Britanya çıkarlarının birbirine karışması, adaların iki ülkeden birinin topraklarına katılması isteğini doğurdu; fakat 1906'da Fransa ve Birleşik Krallık adaları birlikte yönetmek üzere anlaştılar. Fransız-Britanya Kondominiyumu olarak adlandırılan bu eşsiz yönetim, sadece mahkemelerle birbirine bağlanan iki farklı yönetimden oluşuyordu. Melanezyalıların iki güçten herhangi birinin vatandaşlığına girmesi ise yasaklanmıştı.

Denetimlerde uygulanan idari para cezaları arttı Manchester City'den 80 milyon euroluk transfer geliyor Kerem Başer kimdir? Kaç yaşında ve nereli?
Sonraki Haber