Sanat camiası yasta... Ferhan Şensoy hayatını kaybetti! Usta oyuncunun cenaze töreni detayları belli oldu

Bir süredir sağlık sorunlarıyla boğuşan 70 yaşındaki tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu Ferhan Şensoy'dan acı haber geldi. Usta oyuncu Ferhan Şensoy gece saat 02.30 sıralarında hayata gözlerini yumdu. Şensoy'un tedavi gördüğü İstanbul Tıp Fakültesi tarafından yapılan açıklamada 'ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle vefat etmiştir' denildi. Şensoy 2 Eylül Perşembe günü, Teşvikiye Camii'nde kılınacak namazın ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

Tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu Ferhan Şensoy, ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle  70 yaşında hayatını kaybetti. 2 Temmuz'da geçirdiği iç kanama nedeniyle İstanbul Tıp Fakültesi'nde günlerdir tedavi gören ünlü oyuncu Ferhan Şensoy'un ani vefatı sevenlerini yasa boğdu.

Ferhan Şensoy'un kızı Derya Şensoy, usta tiyatrocunun Haziran ayında damarlarıyla ilgili bir operasyon geçirdiğini ve ardından da yara yerinde bir komplikasyon oluştuğunu belirtmişti.






HASTANEDEN AÇIKLAMA

İstanbul Tıp Fakültesi'nden yapılan açıklamada, "Uzun süredir kalp-damar hastalıkları ve metabolik hastalıklarla ilgili farklı hastanelerde tedavi gören, ülkemizde yetişen en önemli tiyatroculardan olan, meddahlık geleneğinin simgesi kavuğu 30 yıla yakın süre taşıma onuruna sahip Ferhan Şensoy dün gece sabaha karşı İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle vefat etmiştir. Tüm sanatseverlere ve ailesine baş sağlığı ve sabır dileriz." denildi.



Usta sanatçı Ferhan Şensoy yaşamını yitirdi. Acı haberi, kurucusu olduğu Ortaoyuncular'ın Twitter hesabı duyurdu.


Açıklamada, "Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Şensoy’u, dün gece, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı sağolsun…" ifadelerine yer verildi.




CENAZE TÖRENİ BELLİ OLDU

Ferhan Şensoy için düzenlenecek cenaze töreninin detayları belli oldu. Ferhan Şensoy'un kızı Derya Şensoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ferhan Şensoy'un cenazesi 2 Eylül Perşembe günü saat 13.00'te Ses Tiyatrosu'nda sınırlı katılım ile tertip edilecek törenin ardından, Teşvikiye Camii'nde kılınacak ikindi namazını müteakiben Zincirlikuyu Kabristanı'na defnedilecektir." dedi.




FERHAN ŞENSOY HAKKINDA

Ferhan Şensoy, 26 Şubat 1951'de Samsun'un Çarşamba ilçesinde doğdu. Annesi Müjgan Şensoy ilkokul öğretmeni, babası Yusuf Cemil Şensoy ise tüccar ve dönemin Çarşamba Belediye Başkanıydı.

Şensoy'un ilk öykü ve şiirleri 1969 yılında Yeni Ufuklar ve Soyut dergilerinde yayımlandı. Yazdığı skeçler de 1970'de Devekuşu Kabare'de oynanmaya başladı. Bir süre Galatasaray Lisesi'nde de okuyan Şensoy, aynı yıl Çarşamba Lisesi'nden mezun oldu.

1971 yılında Grup Oyuncuları çatısı altında ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşayan Şensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada'da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam etti. 1975'te Montreal'de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Yine Montreal'de Theatre De Quatre - Sous'ta da, yönetmenliğini yaptığı Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı. Aynı yıl Türkiye'ye döndü.

Türkiye'ye dönmesinin ardından, 1976'da Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda, yazarlığını da yaptığı Dur Konuşma Sus Söyleme adlı oyunda rol alan Şensoy, Türk Yazarları Tiyatrosu'nda da oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Aynı yıl ilk televizyon skeçlerini yazmaya başlayan Şensoy, Ali Poyrazoğlu'yla beraber rol aldığı bu skeçlerin birinde, bir garson rolüyle ilk kez televizyona çıktı. Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu'nda oyunculuk yapan Şensoy, yine 1976'da TRT'ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda çeşitli skeçler yazdı.

Şensoy, 1978'de, ilk kitabı Kazancı Yokuşu'nun yayımlanmasının ardından, yönetmenliğini Temel Gürsu'nun yaptığı Kızını Dövmeyen Dizini Döver ile ilk kez bir film çalışması yaptı. Aynı yıl Mete İnselel ile Anyamanya Kumpanya Tiyatrosu'nu kurdu ve kendi eseri olan, İdi Amin Avantadan Lavanta oyununda rol aldı ve yönetmenlik yaptı.

Yine 1978'de, yazdığı Bizim Sınıf adlı televizyon dizisi ikinci bölümden sonra öğretmenlerin manevi şahsiyatını tezyif ettiği gerekçesiyle TRT'de yasaklandı. Daha sonra Bizim Sınıf, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda sahnelendi.

Şensoy'un oyuncu olarak katıldığı Evdekiler ve Giyim Kuşam Dünyası televizyon dizileri de yayından kaldırıldı. 1978'de Anyamanya Kumpanya'dan ayrılan Şensoy, daha sonra Ayfer Feray Tiyatrosu'na geçti ve oyunculuğa burada devam etti. 1979'da, TRT'de, kendi yazdığı Sizin Dershane dizisinde oyunculuk yapan Şensoy, Ayfer Feray Tiyatrosu'nda da yine kendi yazıp yönettiği ve müziklerini yaptığı Hayrola Karyola oyununda rol aldı. Stardust Gece Kulübü'nde, yazdığı Dedikodu Şov isimli bir kabare gösterisini, Adile Naşit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve İstanbul Gelişim Orkestrası'yla sahneleyen Şensoy, aynı kulüpte, Arda Uskan'ın yazıp, Fuat Güner'in müziklerini yaptığı Kukla ve Kuklacı Kabare gösterilerinde rol aldı.

1980 yılında Ortaoyuncular adıyla kendi tiyatrosunu kuran Şensoy, tiyatrosuyla ilk oyununu 14 Mart 1980'de Harbiye'de, Yapı Endüstri Merkezi Salonu'nda sergiledi.

Şensoy ayrıca günümüze dek onlarca oyunun oynandığı Ortaoyuncular'ın bünyesinde, ayrıca Nöbetçi Tiyatro adlı bir gençlik grubu kurarak, yeni tiyatro sanatçılarının yetiştirilmesine katkıda bulundu.

Ferhan Şensoy, ilk kez 7 Mart 1987'de oynadığı tek kişilik gösterisi "Ferhangi Şeyler"i yıllarca sahnelemişti.

Şensoy geleneksel Türk tiyatrosunun simgesi olan kavuğu Münir Özkul'dan devralmış ve 2016 yılında Ses Tiyatrosu'nda düzenlenen törenle Rasim Öztekin'e devretmişti.



Habertürk, Show TV ve Bloomberg için dudak uçuklatan fiyat Can grubu kimdir, sahibi kim? Habertürk ve Show TV'yi satın alan Köpekler insanların cansız bedenlerini yedi, geriye kemikleri kaldı
Sonraki Haber