Sarahah nedir?

Sarahah vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Son dönemlerde popüler olan Sarahah, Arapça'da 'dürüstlük' anlamına gelir. Yurtdışındaki aileler ise Sarahah'ın engellenmesini ister. ‘Sarahah’ uygulamasında kişiler, oluşturdukları profili Snapchat ya da Instagram hesabıyla ilişkilendiriyor. Sarahah nedir? Tehlikeli mi? Nasıl indirilir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Vatandaşlarımız tarafından merak edilen Sarahah nedir? Son günlerin en çok konuşulan uygulamalarından biri olan Sarahah vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Anonim mesajlaşma programı olan Sarahah, Suudi Arabistanlı Zain al-Abidin tarafından geliştirildi. Dünyada 300 milyon, Türkiye’de ise 10 bin kullanıcısı olduğu öne sürülen Sarahah, çocuklar için tehlikeli tek uygulama değil. Türkiye’de daha çok gençlerin tanışmak için kullandığı uygulamaların aktif üye sayısı da oldukça fazla. Sarahah nedir? Tehlikeli mi? Nasıl indirilir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

MERAK EDİLEN SARAHAH NEDİR?

Suudi Arabistanlı Zain al-Abidin Tawfiq’in 2016’da geliştirdiği anonim mesajlaşma uygulaması ‘Sarahah’, dünya genelinde gençler arasında popüler hale geldi. Gazete Habertürk'ten Soner Özcan'ın haberine göre, Arapça’da ‘dürüstlük’ anlamına gelen ‘Sarahah’ uygulamasında kişiler, oluşturdukları profili Snapchat ya da Instagram hesabıyla ilişkilendiriyor. Snapchat ya da Instagram’da gönderilen mesajlar ve fotoğraflar, burada isimsiz olarak yorumlanabiliyor. Tawfiq’in, çalışanların sorunsuz bir şekilde patronlarına geri bildirimde bulunmalarını sağlamak için tasarladığı uygulama, geçen yıl App Store ve Google Play’de en çok indirilenler arasında yer aldı.

SARAHAH YASAKLANACAK MI?

Talebi Eylül ayında Wall Street Journal’da yer verilen bir raporda 95 milyon olarak geçen uygulamanın kullanıcı sayısı, iddiaya göre 300 milyon. “Yapıcı yorumları teşvik etmeyi, dürüst bir şekilde geri bildirim almayı ve bu sayede insanların zayıf yönlerini keşfetmelerine yardımcı olmayı” amaçlayan uygulama, yurtdışında kısa sürede ‘sanal zorbalık’ ortamına dönüştü. Öyle ki kanser hastası çocuğa çirkin yorumlar nedeniyle İngiltere’de yasaklanması istendi. Bir çocuğu intihara yönlendiren telkinler üzerine Avustralya’da App Store ve Play Store’dan kaldırılması için başlatılan kampanyada 470 bin imza toplandı. ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Common Sense Media ise Sarahah’ın çocuklar için uygun olmadığını açıkladı. Yaşanan tartışmaların ardından sanal marketlerden kaldırıldı.

FACEBOOK NEDİR?

Facebook Nedir?Facebook, günümüzde en çok tercih edilen sosyal paylaşım sitelerinden biridir. 4 Şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg tarafından kurulmuştur. İlk önce Harvard Üniversitesi‘nde eğitim gören öğrenciler için kurulmuş olan Facebook zaman içinde Boston çevresinde bulunan okullara ve kısa bir süre içinde de tüm coğrafyaya yayılmıştır.

11 Eylül 2006’da açılmış olan Facebook, 31 Ağustos 2013 tarihinde yapılmış istatistiklere göre dünyada en çok ziyaret edilen 2.site olarak belirlenmiştir. Siteyi en çok kullanan ve ziyaret eden ülkeler ise ABD, Mısır, Panama, Norveç, Türkiye ve Avustralya olarak değişim göstermektedir.

FACEBOOK NASIL KULLANILIR?

Kullanımı oldukça basit olan Facebook’ta bulunan bazı özellikler aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır. Günümüzde Facebook hesabı olmayan ya da kullanmasını bilmeyen insan yok desek sanırım yanlış olmaz. Okuma yazmayı öğrenen hatta bilmeyen bir çocuk bile simgeler sayesinde Facebook’u çok rahat ve pratik bir şekilde kullanabilmektedir.

Fotoğraflar: Bu uygulamayla kullanıcıların kendi arasında fotoğraflarını, arkadaşlarını ve kendilerini de etiketleyerek sunabilme imkânı bulunmaktadır. Yaşanan bazı gizlilik sorunları sebebiyle Facebook fotoğrafların görüntülenmesi üzerinde bazı sınırlamalar getirmiştir. 2007 Ağustos ayı itibariyle Facebook’ta bulunan fotoğraf sayısı 31.31 milyar olarak belirlenmiştir. Kullanıcı sayısıyla birlikte değerlendirildiğinde kişi başı 31 fotoğraf gibi bir değer çıkmaktadır. Facebook üzerine yüklenen fotoğraflar herkes tarafından görülebilmektedir ancak gerekli ayarlamaların yapılmasıyla istenen kullanıcılar ya da hiçbir kullanıcı tarafından görüntülenmemesi gibi seçeneklerle de düzenlenebilmektedir.

Hediyeler: Şubat 2007 tarihinde Facebook’un gerçekleştirdiği bir uygulamadır. Bu uygulama ile kullanıcılar birbirlerine çeşitli küçük ikonlardan oluşmuş hediyeler gönderebilmektedir. Apple tasarımcısı Susan Kare tarafından tasarlanmakta olan bu ikonlardan oluşan hediyeleri kullanıcıların gizli ya da açıkça verme imkânı bulunmaktadır. İstenmesi durumunda kullanıcılar hediyelerini profillerinde de gösterebilmektedir. Kullanıcılar hesaplarının açılmasıyla birlikte ücretsiz bir hediye verme hakkına sahip olmaktadır. Bu aşamadan sonraki hediyeler için 1 dolar ücret alınmaktadır.

Dürtme (Poke): Bu uygulama ile bir kullanıcı diğer bir kullanıcıyı dürterek diyalog kurabilmektedir. Bu işlem bazen merhaba anlamına da gelse aynı işi yapmakta olan X Me ve Super Poke gibi bazı Facebook uygulamaları da vardır. Bu uygulamalarla dürtme işlemi değişik varyasyonlarla yapılabilmektedir.

Etkinlikler: Etkinlik uygulamasıyla kullanıcıların arkadaşlarıyla belirli buluşmalar oluşturması ve diğer kullanıcıların da bu etkinlere PSVP’leri bildirmelerine imkân vermiştir. Birçok doğum günü, düğün, imza günleri gibi organizasyonlar bu uygulama sayesinde oldukça rahat duyurulabilmektedir.

Video: Video uygulamasıyla Facebook kullanıcılarının birbirlerine YouTube ve buna benzer sitelerde bulunan videoları göndermeleri ve bununla birlikte özel mesajlarla birlikte video kameralarla görüntü kaydederek bunları mesaj olarak göndermeleri sağlanmaktadır.

Uygulamalar: 24 Mayıs 2007 tarihinden itibaren Facebook Platform adı verilen altyapı ile geliştiricilerin Facebook’la etkileşimli olarak uygulamalar yaratmasına imkân sağlanmıştır. Bu uygulamalar Facebook API ile birlikte kolaylıkla geliştirilebilmektedir. 11 Ekim 2007 tarihinden itibaren Facebook üzerinde 5500’den fazla uygulama bulunmaktadır.

FACEBOOK NE İŞE YARAR?

Facebook’un amacı kullanıcıların birbirleriyle iletişim kurabilmelerini ve bilgi alışverişinde bulunabilmelerini desteklemektir. Bu süreçte tercih edilecek olan uygulamalar ise sayfanın kullanılma düzeyine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eklenen uygulamalarla birlikte kullanıcıların keyifli vakit geçirmelerini sağlayacak oyunlar bulunmaktadır.

Pek çok kişi tarafından beğenilen bu oyunlarla birlikte site üzerinde geçirilen vakit artmıştır. Kullanıcıların uzun zamandır görüşemedikleri arkadaşlarıyla iletişim kurmalarına, birbirlerini bulmalarına zemin hazırlayan Facebook pek çok dil desteğine sahiptir. 2017 yılı itibariyle ise bir de canlı yayın özelliği eklenmiştir. Canlı yayın sayesinde arkadaş listenize o an ne yaptığınızı gösterebilirsiniz. Örneğin; bir konserdeyken o anı en sevdiklerinizle birlikte yaşayabilirsiniz.
Çeviriler uygulamasıyla birlikte Çekçe, Almanca, geleneksel Çince, basitleştirilmiş Çince, Hong Kong Çincesi, Fince, Danca, Fransızca, Felemenkçe, Galce, İsveççe, İspanyolca, İtalyanca, Katalanca, Japonca, Lehçe, Korece, Brezilya Portekizcesi, Bokmal Norveççesi, Türkçe ve Rusça mevcut olan dillerdir.

En düşük emekli maaşı için yeni sınır konuşuluyor Bankadan para çekimlerinde belge zorunluluğu geliyor Uğur Körpe kimdir ne iş yapıyor? Sıla Doğu'nun sevgilisi mi?
Sonraki Haber