Sarı Humma nedir,belirtileri nelerdir? Sarı humma salgını durdurulamıyor! DSÖ açıkladı
Sarı Humma nedir,belirtileri nelerdir? Sarı humma salgını durdurulamıyor! DSÖ açıkladı Güney Sudan'da salgın oalrak başlayan Sarı humma hastalığı durdurulamıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Sudan’ın güneyinde sarı humma salgınının başladığını bildirdi. Peki sarı humma nedir, sarı humma belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...
Sarı Humma nedir,belirtileri nelerdir? Sarı humma salgını durdurulamıyor! DSÖ açıkladı Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada Güney Sudan'daki halkın bağışıklığının bulunmadığı ifade edildi. Peki, sarı humma hastalığı nedir, belirtileri neler? İşte yanıtı...
SARI HUMMA HASTALIĞI NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan sarı humma virüsü, yüksek ateş, sarılık, karın ağrısı, kusma ve kanamaya yol açıyor. Sarı hummaya yakalananlarda ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizlik görülüyor. İlerleyen aşamalarda, sarılık, karın ağrısı, kusma, kanama gibi belirtiler ortaya çıkıyor.
This is a modal window.Video oynatılamadı, ağ ya da sunucu hatası veya belirtilen format desteklenmiyor.
BREZİLYA'DA 330 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz CNN Türk’e yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti: Zika hummasıyla birlikte diğer hummaların da bulaşmasına neden olan sivrisinek türüne sarı humma sivrisineği (Aedes aegypti) adı veriliyor. Oldukça akıllı sayılan bu sinek türü gündüzleri yatak altları ve dolaplar gibi loş ortamlarda saklanıyor ve gün batımı ve doğumu sırasında beslenmeye çıkıyor. Hedeflerine ise genelde arkadan saldırıyor ve en sevdiği hedef insanlar. Ancak bu özel türün çok kötü bir özelliği var: Bir kişiden çok az miktarda kan emiyor ve doyması için çok kişiyi ısırması gerekli. Bu da hastalıkların kişiden kişiye yayılmasını son derece kolaylaştırıyor.
Ülkemizde sarı humma sivrisineği bulunmadığından biz şanslı sayılırız. Bu sivrisinekler şu an için bize sadece taşımacılık yoluyla gelebiliyor. Bilindiği kadarıyla da ülkemizde şimdiye dek mikrosefaliye yol açan Zika hummasına rastlanmadı.
SARI HUMMA SALGINI GÜNEY SUDAN'DA!
Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ), yapılan açıklamada, Uganda sınırındaki Kajo Keji bölgesinde 2 vakanın görüldüğü belirtilerek, buradaki halkın hastalığa karşı bağışıklığının bulunmadığı ifade edildi.
Salgınla baş edebilmek için bölgede aşı çalışmasının planlandığı vurgulanan açıklamada, sağlık sisteminin zayıflığı ve gözlem mekanizmasının olmaması nedeniyle salgının büyümesinden korkulduğuna işaret edildi.
Enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan sarı humma virüsü, yüksek ateş, sarılık, karın ağrısı, kusma ve kanamaya yol açıyor.