Satış Avrupa'ya olunca ses yok, Katar olunca kıyamet kopuyor!

Sabah yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşe yazısında Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk hissesinin Katar'ın Yatırım Otoritesi'ne (QIA) satışı konusunda önemli bilgiler kaleme aldı. 2015'te Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'na (EBRD) yapılan aynı orandaki satışa dikkat çeken Güngör, daha önce 122.5 milyon dolara satılan hissenin bugün 200 milyon dolara satıldığını belirtti.

Türkiye Varlık Fonu (TVF), Katar Yatırım Otoritesi (QIA) ile imzalanan anlaşma ile Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk payının devredilmesine karar verildi. Atılan imzaların Türkiye için önemini görmezden gelip karalama kampanyasına başlayan muhalefet ise durumu manipüle etmeye çalıştı.

Konuya bugünkü köşe yazısında değinen Sabah yazarı Dilek Güngör"Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk hissesinin Katar'ın Yatırım Otoritesi'ne (QIA) satışı kıyameti kopardı. Tabii, kıyameti koparanlar bilindik isimler… Yabancı başkentlere şirinlik yapıp, Türkiye'yi kötüleyen hatta daha da ileri giderek bir başka ülkeden demokrasi, özgürlük dilenen CHP'yi mi ararsınız… Yoksa köşesinden bilgisi olmadan her konuda fikir sahibi olup ahkam kesen, seyirciye hakaret yağdıran, ağzı bozuk Fatih Altaylı'yı mı… Ben içlerinden en çok DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın laflarına güldüm." ifadesini kullandı.

Güngör, 'Fon ve Borsa yönetimine teşekkür edin…' başlıklı yazısını şöyle sürdürdü:

"Yahu, 2013'te Nasdaq, Borsa İstanbul'dan hisse alırken siz neredeydiniz? O zaman Başbakan Yardımcısı değil miydiniz? 2013'te kendi tapulu mülkünüzü mü ABD'lilere veriyordunuz? Niye kamuoyuna o dönemde açıklayıcı bilgiler vermediniz? İlla yaptığınız 'gizli' anlaşmanın 'mahiyetini' (!) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında mı öğrenmemiz gerekiyordu?

Neyse uzatmayayım…

İtiraz edenler hani diyorlardı ya 'Şeffaf değil, kaça sattınız.'

Önceki gün o da açıklandı.

Türkiye Varlık Fonu'nun açıklamasına göre, yüzde 10'luk ortaklığın bedeli olan 200 milyon dolar kasaya girmiş. Borsa İstanbul'un satış fiyatı 13'ün üzerinde bir faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) çarpanıyla yapılmış. Bu hesaba göre, şirketin piyasa değeri de 2 milyar dolar ediyor.

Peki bu şeffaflık karşısında ellerindeki argümanların hepsi tükenen bu arkadaşların yüzü kızarır mı?

Hiç sanmam…

Ama ben yazacağım konuya geleyim…

Belki bunu öğrenince Türkiye Varlık Fonu ve Borsa İstanbul yönetimine teşekkür ederler…

Aralık 2015'te Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'na (EBRD) satış sürecini hatırlayanlarınız vardır. O zaman da Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk hissesi için anlaşma yapıldı. O hisseler ne kadara satıldı biliyor musunuz?

122.5 milyon dolara… Bugün aynı orandaki hisseler Katar Yatırım Otoritesi'ne 200 milyon dolara satıldı. Yani 80 milyon dolara yakın daha fazla para kazanılmış olduk.

Bence işin belli bir kesimde bu kadar gürültü koparmasının altında parası, işlemin şeffaflığı falan yok… Artık düpedüz ideolojik hastalık halini almış

Türkiye'nin Müslüman ülkelerle yakınlaşmasına duyulan hınç var.

Başka türlüsü aklıma gelmiyor…

Zira saydıkları gerekçelerle itiraz ediyor olsalardı, ABD ve AB'ye hisseler satılırken de bu kadar yırtınırlardı!

YAZININ ORİJİNAL METNİ İÇİN TIKLAYINIZ

Pedro Malheiro son bölümde gelen galibiyetin önemine dikkat çekti! Uyku sorunu yaşıyorsanız dikkat! İşte uyku düzenleyen 5 harika bitki! Volkan Demirel'den Şenol Güneş çıkışı: Sen terbiyesizsin!
Sonraki Haber