Savunma Sanayii Başkanı Demir anlattı: Türk SİHA’ları denizlere açılacak

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir 2022 yılı hedeflerini anlattı. Demir’in verdiği bilgilere göre, Türkiye'nin en büyük amfibi savaş gemisi TCG Anadolu'da; kısa pistte iniş kalkış özelliğine sahip F-35B savaş uçağının yerine Bayraktar TB3 SİHA'nın konuşlandırılması için entegrasyon çalışmalarına başlanacak. 'Koca Yusuf' olarak adlandırılan A400M uçağının sonuncusunun teslimatı bu yıl içinde yapılarak 10 uçaklık A400M filosu tamamlanacak.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, son zamanlarda silahlanma artışına giden Yunanistan’ın çabalarıyla ilgili “Bunlar beyhude çabalar. Ege’de güç dengesi her zaman Türkiye lehine olur bunu bilelim” dedi. Türk SİHA’larının oyun değiştiren konseptinin dünya gündemine girdiğini kaydeden Demir, “Türkiye gizli/açık ambargolara maruz kalıyor. Hiçbir zaman stratejik konularda yabancı bağımlılığını kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Hüürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Demir, gazetecilerle buluşmasında savunma sanayii alanında 2021 yılındaki çalışmalardan ve 2022 yılında hayata geçirilecek kritik projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Kara Kuvvetleri Simülasyon Sistemleri (KARASİM) sözleşmesinin imzalandığı programda önemli mesajlar veren Demir, özetle şunları söyledi:

“Yerli ve milli savunma sanayiindeki dik duruş ve kararlılık, ambargolara karşı da kendi projelerimizi hızlandırdı. Sektörümüz bugün, bin 500’e yakın firma ve 80 bin kişilik çalışanıyla ülkemiz ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri haline geldi. Bu kapsamda yürütülen 750’yi aşkın sayıda proje ve diğer ilgili faaliyetlerin sonucunda gelinen noktada yıllık 10 milyar Dolar sektör cirosu ve yıllık 3 milyar 224 milyon dolarlık rekor ihracat tutarına ulaşıldı.

SİHA’LAR OYUN DEĞİŞTİRDİ

Dost ve müttefik ülkelerimizin envanterlerinde yerlerini alan ürünler, dünyanın dört bir yanına ihraç edilirken, özellikle Türk SİHA’larının oyun değiştiren konsepti dünyanın da gündemine girdi. Savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı 170’e; İHA ve SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere ihraç edilen ürün çeşidi 228’e çıktı.

HÜRJET HANGARDAN ÇIKIYOR

İnsansız hava araçlarında artık dünyanın en iyi ürünlerini üretir ve kullanır hale geldik. Özgün Helikopterimiz GÖKBEY’in ilk teslimatlarını Jandarma Genel Komutanlığına gerçekleştireceğiz. Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET hangardan çıkacak ve yer testleri başlayacak. Mini İHA-D sistemleri ve Mühimmat Bırakan Mini İHA BOYGA’lar ilk kez kullanıma girecek. Kısa pistli gemilere iniş kalkış yapabilecek Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu yapacak. Son A400M uçağının teslimatı yapılarak 10 uçaklık A400M filomuz tamamlanacak. Hava-Hava Füzesi (Göktuğ) Projesi kapsamında BOZDOĞAN Görüş İçi Füzeler ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzelerin ilk teslimatlarını yapacağız. Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi ilk kez İstanbul Fırkateynine entegre edilecek. SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzelerinin ilk teslimatlarını gerçekleştireceğiz. KARAOK Füzemiz ilk kez envantere girecek. Türk Tipi Hücum Botu Projesi kapsamında prototip geminin inşasına yönelik süreci başlatacağız. Yeni Tip Denizaltı Projesinde 2. Denizaltıyı havuza çekeceğiz. Yeni insansız deniz araçları projeleri başlatacağız.

SOM VE ATMACA’YA YERLİ MOTOR

SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak KTJ3200 Turbojet Motorunu artık teslim edeceğiz. Turboşaft motorların testlerinin yapılacağı Test Altyapısı hizmete girecek.

Bir ülkeyle yaptığınız işbirliği sırasında kendi yetkinliğiniz kadar oradan bazı şeyleri alırsınız. Transfer edildiği söylenen teknoloji varsa o birkaç nesil geri teknolojidir. O elinizde bir şey yoksa katkıda bulunabilir. Çalışma sırasında sizin ne kadar gelişebildiğiniz önemli. Bir A-400M projesinde yer alan Türkiye, ATAK’ta öğrenilenler belli katkı sağlıyor ama artık bu safhada Türkiye’de teknoloji transferinin çok konuşulacak kavram olmadığını düşünüyorum. Tek transferi sizin kabiliyetinizdir, sizin ne kadar kavrayabildiğinizdir.

SAMP-T FÜZELERİ MASADA

(SAMP-T füzesi ne aşamada) Uzun müzakerelerimiz oldu. Siper projemiz ve katmanlı hava savunma yolculuğumuzda SAMPT-T kalitesinde bir ürüne doğru gidiyoruz. SAMP-T konusu ve işbirliği yapılacak ülkelerdeki hedef şu anda mevcut ürünün birkaç kademe ürünün geliştirilmesiydi. Bu bir yolculuktu, bu yolculukta yol haritası var. İlk adımı atıldı, karşı taraf yol haritasının devamıyla ilgili ciddi niyetini göstermeye devam ederse bu yolculuk devam eder. Burada biz geride durmayız. Bu iş masada, biraz da karşı tarafın istek, arzusuna bağlı gelişmeleri göreceğiz ama bizim tarafımızdan olumlu yaklaşım masadadır.

(Milli Muharip Uçak Projesi ve ABD’nin bazı savunma ekipmanlarının ihracı konusundaki kısıtlayıcı tutumu hakkında ne düşünüyorsunuz) İnandırıcı hedefin gerçekleşeceğine inanıyoruz. Motor seçimi ilk testlerin yapılacağı prototipin ilk aşamalarında bir motorla ilgili ki bu motor Türkiye’nin aktif kullandığı bir motor. Alternatif çalışmalarımızın olduğunu belirtmek isterim. Zamanı gelince duyuracağız. Risk yönetimi yapıyoruz.

Trabzonspor Adana Demirspor maç özeti izle 5-0 geniş özet videosu 345 Türkiye geneli deneme sonuçları belli mi? Sorular ve cevaplar Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız!
Sonraki Haber