Savunmada dönüm noktası! ÇAKIR varsa bir daha düşünün

Savunma Sanayi Başkanı (SSB) Haluk Görgün, dün gelişmeyi, “Çok büyük bir stratejik gücü, İHA'larımıza kazandırdık” sözleriyle duyurdu. Görgün, “Milli mühendislik gücümüzün en iyi örneklerinden biri olan ÇAKIR Seyir Füzemiz, AKINCI TİHA'mızdan yapılan test atışında hedefi yüksek hassasiyetle vurdu. Kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen Roketsan ÇAKIR, son teknoloji özellikleri ve etkili harp başlığı ile ordumuz için yeni bir güç çarpanı olacak. ÇAKIR varsa bir daha düşünün." dedi.

Savunma Sanayi Başkanı (SSB) Haluk Görgün, dün gelişmeyi, “Çok büyük bir stratejik gücü, İHA'larımıza kazandırdık” sözleriyle duyurdu. Görgün, “Milli mühendislik gücümüzün en iyi örneklerinden biri olan ÇAKIR Seyir Füzemiz, AKINCI TİHA'mızdan yapılan test atışında hedefi yüksek hassasiyetle vurdu. Kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen Roketsan ÇAKIR, son teknoloji özellikleri ve etkili harp başlığı ile ordumuz için yeni bir güç çarpanı olacak. ÇAKIR varsa bir daha düşünün. Her sahada ülkemize güç katan Baykar ve Roketsan ekiplerimizi tebrik ediyoruz” dedi.

Milli imkanlarla geliştirilen Roketsan ÇAKIR Seyir Füzesi, yeni bir atış testini daha başarıyla tamamladı. AKINCI TİHA’dan atılan ÇAKIR, hedefini tam ortasından vurdu.

Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’na (TİHA) yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla sürüyor.

Bayraktar AKINCI, Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen ÇAKIR Seyir Füzesi ile gerçekleştirilen bir atış testini daha başarıyla tamamladı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden 29 Şubat 2024 Perşembe günü kanat altında ÇAKIR Füzesi ile havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testi icra etmek üzere Sinop’a yol aldı.
Bayraktar AKINCI’nın Sinop Atış Alanı’nda 100 kilometre uzaktan ateşlediği ÇAKIR seyir füzesi, Karadeniz üzerindeki hedefi tam isabetle vurdu. Atış testinde 800 km/s sürate ulaşan ÇAKIR’ın hedefini vurduğu anlar büyük heyecanla takip edildi.

Bayraktar Akıncı TİHA, yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu kapsamında ÇAKIR Seyir Füzesinin entegrasyonu başarıyla devam ediyor. Kale Ar-Ge üretimi KTJ-1750 milli turbojet füze motoruna sahip olan ÇAKIR Seyir Füzesi ile Bayraktar AKINCI, kilometrelerce mesafedeki stratejik kara ve deniz hedeflerine karşı yüksek etki gösterebilecek. Kullandığı mühimmatlar nitelik kazanarak çeşitlenen Bayraktar AKINCI, stratejik seviyede caydırıcılığını artırdı.

40 BİN SAATTİR GÖKLERDE

Türkiye’nin ilk milli insansız hava araçlarını üreten Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı.

ÇAKIR Seyir Füzesi

Roketsan tarafından geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi’nin lansmanı, 31 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Toplamda 3 ayrı grupta 8 farklı füzeyi içeren 150+ kilometre menzilli ÇAKIR Füze Ailesi ile birçok güvenlik biriminin ihtiyacı, eşzamanlı olarak karşılanabilecek.

Modüler bir mimaride geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi; Gemisavar Füze (IIR, RF, Hibrit), Elektronik Harp Füzesi, Seyir Füzesi (IIR, RF, Hibrit) ve Sürü Sensörlü Seyir Füzesi olmak üzere dört ana grupta geliştiriliyor. Böylelikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı gibi kurumların ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanıyor.

150+ kilometre menzile sahip ÇAKIR Füzesi, 275 kilogramlık ağırlığıyla öne çıkıyor. Menziline göre oldukça hafif sayılabilecek ağırlığı sayesinde ÇAKIR Füzesi, faydalı yük kapasitesi oldukça kısıtlı olan hava platformlarında dahi çoklu bir şekilde taşınabiliyor.
Yaklaşık 70 kilogram ağırlığında bir ‘Yüksek Patlayıcılı Yarı Delici Parçacık Etkili Termobarik’ harp başlığına sahip olan ÇAKIR Füzesi, zırhlı veya zırhsız bütün hedeflere karşı etili olabiliyor.

Kara, deniz veyahut helikopter gibi düşük irtifalarda görev yapan hava platformlarından kullanılması durumunda menzil dezavantajının giderilmesi amacıyla ÇAKIR Füzesi, katı yakıtlı bir fırlatma motoru (booster) ile teçhiz edilebiliyor. Bu durumda füzenin ağırlığı, 330 kilograma çıkıyor.

Super Sea-Skimming özelliği sayesinde satha oldukça yakın uçuş gerçekleştirebilecek ÇAKIR Füzesi, düşman unsurları tarafından da oldukça zor tespit edilecek.

İHRACAT ŞAMPİYONU

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber