Sayım Çınar'dan Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile sinemaya doyuran bir söyleşi!
SuperHaber yazarı Sayım Çınar, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile 7.’si düzenlenen Malatya Film Festivali hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.
Öncelikle çok teşekkür ederim bu röportajı kabul ettiğiniz için. Malatya’da, 7'ncisi düzenlenen film festivalinde coşkulu anlar yaşanıyor. Hülya Koçyiğit’ten Halil Ergün’e birçok sanatçı, sinema yazarı, gazeteci var. Çok güzel seçkiler var, bize biraz ön hazırlık sürecinden bahsedebilir misiniz?
Film festivalleri çok ciddi bir emek istiyor. Titiz bir çalışma gerektiriyor. 7'ncisini düzenliyoruz, uluslararası film festivallerine bakınca genç film festivalleri olarak yorumlanıyor. Zaman geçtikçe bizler de ses getiren, kendinden söz ettiren bir festivale doğru gittiğini görüyoruz. Geçtiğimiz dönem salonların dolmaması, yerele yansıtamama endişemiz vardı. Ama bu yıl salona girilemeyecek derecede yoğun. Bu da ciddi manada kabul gören festivalin yerelde de takip edildiğini, izlendiğini gösteriyor. 6'ncıya kadar valiliğimizin öncülüğünde gerçekleştiriliyordu. Bizler de oranın en büyük ana sponsoruyduk. Bu yıl büyükşehir belediyesi olarak bizler üstlendik festivalin yürütülmesini. Dolayısıyla 'geçen yıl yapılanları bir ileri nasıl taşıyabiliriz?' bunlar üzerine çalıştık, çabamız buydu. Bu konuda direktör olan Suat kardeşime de teşekkür ederim.
Malatya bu açıdan doğunun batısı olarak nitelendiriliyor. Kitap fuarı da yapıyorsunuz.
Malatya Türkiye’nin kavuşma noktası. Doğu, batı, kuzey, güney ekseninde bakarsak. 9000 yıllık tarihi var. Çok sayıda höyük var, medeniyet ve tarih izi demek bu da. İlk devlet bulgularının bulunduğu yer. Kültürel birikim açısından çok zengin. Bizler de fuar, tanıtım günleri ve etkinliklerle destekliyoruz. Tanıtmış oluyoruz. Kitap fuarımız da bunlardan bir tanesi. İlk üçün içinde olan bir fuar. Standa gelen okurların ilgisi, ziyaretçi sayısı çok tatmin edici. Malatya’da geçmişe bakarsak tarihe ışık tutan, kendi dönemlerini aydınlatan zatları görüyoruz.
Film seçkilerini takip ediyorsunuz, filmleri nasıl buldunuz?
Filmlerin yansımaları çok önemli, üniversitelerimizde vize dönemine denk geliyormuş. Biraz ileri tarihe aldırmak için görüştük. Katılabilsinler diye. Notu verecek olanlar seyircilerimizdir, sinema yazarlarımız, sanatçılarımızdır. 7'ncisi 6'ncısından daha iyi olduğu gibi bir sonraki festivalimizin de bundan daha iyi olacağını ümit ediyoruz.
Geçmiş yıllara oranla bu festivaldeki en önemli yenilik neydi?
Film festivali bir film festivali olmalı ama sektörün, geçmişin, günümüzün konuşulması, sanatçıyla seyircinin buluşabilmesi hatta '15 Temmuz’u işlememiz önemliydi. Demokrasi dersini gördük. Darbeye karşı halkın darbesini gördüğümüz için festivalimizin ana teması haline getirdik. Darbeyi belgeselleştiren bir film de vardı. Aile yapısının da gelişen dünyada yıprandığını görüyoruz. Sosyal medya gibi etkenler var. Aile teması çok önemli bir konu, bu da işlendi. Filmlerimizin kırsalda gösterilmesi de farklı bir boyut.
Bugün ödül törenleri var. Seçkiler de oldukça demokratik. Ulusal yarışma Antalya’da kalktığı için Malatya’daki sonuçlar heyecanla bekleniyor.
Seçkin insanlar jürilerimiz. Katılım da çok iyi durumda şu an. Filmlerin de en doğru kararla sonuçlanacağına eminim. Merakla bekliyoruz.
Darende doğumlusunuz. Malatya’da belediye başkanının festivale dahil olması çok özel.
Tabii, biz öncelikle 'sinema nedir, aileye, hayata, kültüre, etkisi nedir'e bakıyoruz. Kendi kültürümüzün sinemaya yansıması önemli. Malatya’nın da turizm, yemek, doğa değerlerinin tanıtımını yapmış oluyoruz.
Nemrut için Adıyamanlılar 'bizim' diyor, Malatyalılar 'bizim' diyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
İnsanlığın olarak görmek lazım. Bizim görevimiz, konaklamanın, ulaşımın iyileştirilmesini sağlamak. Ağırlamamız önemli. Nemrut, Adıyaman sınırları içinde ama il olarak bakmamak lazım.
Belediye olarak kitaplar yayımlıyorsunuz. Halil Ergün’den sonra çok önemli bir kitap daha yayımladınız. Nasıl buluyorsunuz bu kitapları?
Hep birlikte inceliyoruz bu kitapları. Katkı sağlayacak her türlü kitabı önemsiyoruz.
Bunu çoğaltmayı düşünüyor musunuz?
İstanbul bu konuda çok iyi. Çok büyük bir bütçe ayırıyor. Tarihe ışık tutacak her gelişme çok önemlidir. Bizim de küçümsenmeyecek kadar çok kitabımız var. Çalışmalarımızdaki bütçeyi her yıl arttırıyoruz.
Frankfurt, Nürnberg, Münih gibi şehirlerde festivaller yapılıyor. Malatya Film Festivali kendisine kardeş bir festival aramıyor mu?
Festivalimize yön veren bu alandaki uzmanlar, sinema yazarlarımız, senaristler, yönetmenler… Onların ortaya koyduğu fikirler, öneriler olursa tabiki destek veririz.
Bu yıl festivalde 'Murtaza' filmi var. Malatya’da geçiyor. Burada çekilecek filmlere destek verecek misiniz?
Çok kolay olmuyor tabii. Senaryoya çok hakim olmak gerekiyor. Bugüne kadar küçük çapta etkilerimiz oldu bundan sonra da elimizden geldiğince destek vermeye devam edeceğiz.
Çok teşekkür ederim, umarım ödüller hakkaniyetli bir şekilde sahiplerine ulaşır.