SBK CIA AJANI MI?

Ceyhun Bozkurt oceyhunb@gmail.com

Değiştirmeden önceki adı-soyadı Sezgin Ötbulcu.

16 yaşındayken soyadını Korkmaz olarak değiştiriyor, sonradan da ismine Baran’ı ekliyor.

Oluyor size Sezgin Baran Korkmaz.

Türkiye birkaç yıl önce sürekli olarak bu isim üzerinde dönen tartışmalarla boğuştu. Detayları ve Türkiye’nin nasıl direkten döndüğünü ama Sezgin Baran Korkmaz’ın yeniden gündeme gelmesini hatırlatalım. Fatih Altaylı youtube kanalında Sezgin Baran Korkmaz ile bir röportaj gerçekleştirdi. Röportaj beklenen etkiyi yapmadı. Bunun birkaç nedeni var:

Birincisi, Sezgin Baran Korkmaz’ın CIA’nın eski direktörlerinden James Woosely ile Florya'daki Galatasaray Tesisleri'nde görüştüğünü iddia etmesi oldu. Fenerbahçelilerin yoğun bir şekilde paylaşım yapmasıyla röportajın ana eksenlerinden biri iddia edilen bu görüşmeye kaydı.

İkincisi de Sezgin Baran Korkmaz’ın, yıllardır eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yöneltilen suçlamalarla ilgili itirafları oldu. Ne diyorlardı birileri:

  • Sezgin Baran Korkmaz’a kaç diyen Süleyman Soylu’ydu.

  • Süleyman Soylu ile SBK tanışıyordu.

  • Süleyman Soylu, SBK’nın uçağına binmişti.

Sezgin Baran Korkmaz bu üç yalanı da itiraf etmek zorunda kaldı. Sezgin Baran Kormaz’ın üç iftirayla ilgili sözleri şöyle:

  • “Süleyman Soylu bana ‘kaç’ dedi falan, bunların hepsi yalan şeyler. Süleyman Soylu’nun kaç diyeceği en son adam benim.”

  • “Süleyman Soylu’yu hayatımda tanımıyorum, hayatımda görmemişim. İlk kez beni Bakanlığa çağırdığında gördüm.”

  • “(Uçakla uçan) bir tane siyasetçi gösterin, uçak 50 milyon dolar, 50 milyon doları sizin adınıza Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağışlamayan şerefsizdir. Tek bir siyasetçi, o da uçak bende değilken, MNG’deyken kiraya verilerek Süleyman Soylu uçmuştur.”

Görüldüğü gibi bütün yalanlar boşa düştü.

Aktardığım bu iki nedenden dolayı elde bir tek şu kaldı ve hemen haberleştirildi: “Süleyman Soylu, SBK’dan 'devlet meselesi' diyerek İnan Kıraç'tan alacağı 50 milyon doları silmesini istemiş.”

Bunun da gerçek dışı olduğunu söyleyelim.

Gelin detayı aktaralım:

Detayı aktarmak için SBK’nın yükselişini (yükseltilmesini mi demeliyim bilemedim) kısaca hatırlamak lazım.

Kars’ın Digor ilçesinde 1977 yılında doğan Sezgin Baran Korkmaz, daha doğrusu o dönemdeki adı ve soyadıyla Sezgin Ötbulcu, ekonomik açıdan zor bir çocukluk geçirdikten sonra

Girişimciliğe madeni yağ fabrikası satın alarak başladığını açıklayan SBK daha sonra ilginç bir şekilde yükselmeye başladı. İflas halindeki çok sayıdaki şirketi alarak yeniden yapılandırdığı belirtilen ve kendisine '911 Baran', 'Doktor Baran' (ki Doktor Baran lakabanı akıllara başta Başbağlar katliamı olmak üzere çok sayıda terör eylemini yöneten, daha sonra örgütü içi infazla öldürülen terörist elebaşılarından Doktor Baran kod adlı Müslüm Durgun’u da getiriyor) dendiği yazılan SBK’nın esas yükselişi ise Mübariz Mansimov Gurbanoğlu'nun ortağı Levon Termendzhyan (Lev Aslan Dermen) ile tanışarak ortak girişimlerde bulunmasıyla yaşandı. İlk büyük şirket alma girişimi olan Borajet'in hisselerini Yalçın Ayaslı'dan satın aldıktan sonra şirketin eski yönetimi ile ilgili karalayıcı açıklamalarda bulundu. Son olarak hepimizin konuştuğu İnan Kıraç'ın Kıraça Holding'e ait yurt dışı yatırımcılardaki yüzde 45 oranındaki hisselerini toplayarak, şirketi almaya çalışmıştı. İşte aktardığımız sürece çok özet olarak böyle gelindi.

Peki bu yükselişin perde arkasında ne vardı?

ABD İSTİHBARATI MI?

Sözcü yazarı Uğur Dündar, 8 Nisan 2023 tarihinde “ABD’li suç ortağı, Sezgin Baran Korkmaz’ın CIA ajanı olduğunu öne sürdü!...” başlıklı bir yazı yazdı. Yazıda Dündar, ABD’de açılan 1 milyar dolarlık vergi iadesi dolandırıcılığı ve kara para aklama davasında sanık olan SBK’nın ortağı Levon Termendzhyan’ın (Lev Aslan Dermen) avukatı Mark J. Geragos ile savcıların yazışmalarına yer vermiş. Yazışmada Geragos, SBK’nın CIA ajanı olduğunu söylüyor.

ABD’de finans haberleriyle bilinen MArketWatch isimli sitede Lukas I. Alpert isimli muhabirin 20 Temmuz 2022 tarihli yazısında Sezgin Baran Korkmaz için şunları yazdı: “Sezgin Baran Korkmaz, hüküm giymiş kardeşler adına çalınan ABD hükümetinin parasını aklamak ve onları CIA koruması vaadiyle rüşvet vermekle suçlanıyor.”

Kardeşler dediği Utah'ta milyarlarca dolarlık biyoyakıt dolandırıcılığı yapmakla suçlanan Jacob ve Isaiah Kingston kardeşler. Haberde Sezgin Baran Korkmaz’ın Kingston kardeşlere “^Büyükbabam aradı. 5 gün içinde tamamlanması gerekiyor. Son şans” diye mesaj attığı yazılı. Mahkeme kayıtlarına göre bu mesajın anlamı, Kingston kardeşlerin hemen ödeme yapmaları gerektiğiydi. Alpert’in yazısına göre “Büyükbaba” ifadesinden kasıt CIA’ydı.

Kingston'lar bu mesajdan sonra Korkmaz'a 6 milyon dolar gönderdi. Ancak iki aydan kısa bir süre sonra kardeşler ve Kaliforniya'da kamyon durakları ve benzin istasyonları imparatorluğunun sahibi olan ortakları Levon Termendzhyan, Utah'ta federal vergi dolandırıcılığı ve kara para aklama suçlamalarıyla suçlandılar.

Alpert’in aktardığına göre “Korkmaz'ın CIA için çalışıp çalışmadığı veya ajansla herhangi bir ilişkisi olup olmadığı belirsiz. CIA yorum yapmayı reddetti. Korkmaz'ın avukatları yorum talep eden mesajlara yanıt vermedi.”

ABD’LİLERİ RAHİP BRUNSON’A GÖTÜRDÜ

SBK’nın derin ABD ile bağı bu kadarla sınırlı değil. Korkmaz'ın geçmişte en az bir eski ABD hükümet istihbarat görevlisiyle bağlantısı olduğu belgelendi. SBK, 18 Eylül 2018 tarihindre ABD’li evanjelik papaz Brunson’ı ziyaret etmek isteyen ABD’li heyeti ağırladı. Türkiye’ye, SBK’ya ait uçakla gelen ABD’li heyet, yine SBK’nın organizasyonuyla Brunson’u cezaevinde ziyaret etti. Organized Crime and Corruption Reporting Project'in konuyla ilgili haberine göre grupta eski CIA Başkanı olan James Woolsey ve eşi de vardı . Grup, Korkmaz'a ait özel bir jetle Türkiye'ye uçtu.

KUMPASI BOZAN İKİ KRİTİK TOPLANTI

Kara para aklama, dolandırıcılık gibi suçlamalar aslında iddia edildiği gibi Türkiye değil ABD hükümet bağlantılı görülüyordu. Çünkü Korkmaz’ın bütün bağlantıları başta CIA olmak üzere ABD yetkililerine ve bu ülkeyle bağlantılı kişilere çıkıyordu.

Ama birileri olayı o dönem İçişleri Bakanı olan ve başta PKK ve FETÖ olmak üzere terör örgütleriyle mücadelede sadece bu terör örgütlerine değil ABD’ye de darbe indirmiş olan Süleyman Soylu’ya, dolayısıyla da Türk devletine yıkmaya çalıştı. Devlet de bu durumu tespit etmişti. Birileri Türkiye’yi kara para cenderesine sokmaya çalışıyordu. Bunu da SBK üzerinden yapmaya çalışıyorlardı. Türkiye’ye paralar sokulmaya çalışılıyor, sonra da akladıkları paraları yeniden ABD’ye sokarak Amerikan ekonomisinde kullanıyorlardı.

İşte o tarihlerde iki kritik toplantı yapıldı. 15 Aralık 2020 tarihinde birincisi Adalet Bakanlığı, 26 Aralık 2020 tarihinde ikincisi Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde olmak üzere devletin ilgili tüm bakanlıkları ve kurumlarıyla toplantılar yapıldı. Bu olayla ilgili kara para ve suç gelirleri dosyası tüm boyutlarıyla değerlendirilmiş, gecikilmesi durumunda telafi edilemeyecek maliyetler oluşacağından ülkemizin hukuki ve finansal sorunlarla karşılaşacağı tespit edilmiş, bu nedenle de konu zaman kaybettirilmeden hukuka havale edilmişti.

SBK EMNİYET’E ÇAĞRILDI

Aktardığım toplantıların öncesinde Amerika’daki öncül suç ve dolandırıcılık olayları ve iddialarla ile ilgili SBK, Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele tarafından çağrıldı. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla görüşmesi de bu süreçte yaşandı. Görüşmeyi bizzat SBK talep etti ve bilgi paylaşımı yapacağını söyledi. Süleyman Soylu ile görüşme de bu talep üzerine gerçekleşti.

Bu konuyu burada bırakmayacağız.

Devam edeceğiz.

Tüm yazılarını göster