Schengen vizesi almak çileye dönüştü: Türk vatandaşları neden vize alamıyor?

Son dönemde Schengen vizesi başvurularında Türk vatandaşlarının karşılaştıkları zorluklar dikkat çekiyor. Avrupa ülkeleri Türkiye'den gelen vize başvurularına çok sayıda red cevabı veriyor. Gelen son bilgilere göre reddedilen başvurların oranı yüzde 20'yi vurdu. Uzmanlar, Avrupa ülkelerinin Türklere zorluk çıkarmak için ayrı bir uygulamaya gittiğini vurgulayarak, sorunun pandemiyle ilgisinin olmadığına dikkat çekti.

Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan kapanmaların bitmesiyle çok sayıda Türk vatandaşı yurt dışına çıkmak için Schengen vizesi aşmaya çalışıyor. Ancak son dönemde vize başvurusu reddedilen Türklerin sayısı artıyor. Ortaya çıkan son verilere göre, Avrupa'ya gitmek için Schengen vizesi almaya çalışan her 100 Türk vatandaşından 20'sinin başvurusu reddediliyor.

VİZE SÜREÇLERİ UZUYOR

Edinilen bilgiye göre, pandemi nedeniyle ülke konsolosluklarında ağır ilerleyen bürokrasi iş insanlarını da olumsuz etkilemeye başladı. ABD ve İngiltere konsolosluklarına başvuran iş insanları ticari seyahatleri için ileri tarihli vize randevusu alma, vize süreçlerinin sonuçlanma sürelerinin 45 güne kadar uzaması ve seyahat edilecek ülkedeki ticari bağlantının ya da partnerin davetiyesine rağmen ret cevabıyla karşılaşabiliyor.

Bu sorun AB vize başvurularında ise çok daha yoğun yaşanıyor. Özellikle pandemi sonrası yaşanan söz konusu sıkıntılarda, ilgili konsoloslukların ‘başvuru kotası’ uygulamasına geçmesi, vize taleplerinin artması ve vize alınan ülkeye gidilip geri dönülmemesi şeklindeki vakaların artmasının etkili olduğu düşünülüyor.

EN BÜYÜK SIKINTI ALMANYA'DA YAŞANIYOR

Bilgi veren kaynaklar, iş insanları için en büyük sıkıntının ve ret oranının Schengen ülkeleri içinde en yoğun konsolosluk olması sebebiyle Almanya’da yaşandığını belirttiler. Pande-mi öncesinde 10 iş günü süren vize sürecinin, pandemi sonrası en az 15 iş gününe çıktığı ve 45 iş güne kadar uzadığı görülüyor. Ticari vize başvurularında bu sürenin kısaltılması yönünde taleplerini dile getirdiklerini söyleyen sektör kaynakları, ancak bu taleplerin çoğunun göz ardı edildiğini, son zamanlarda bu nedenle fuara yetişemeyen ihracatçıların sayısında artış olduğunu dile getiriyor.

Fransa Konsolosluğu ile yaşanan en büyük sorun ise randevu için tarih almak olurken; Konsolosluk henüz ayın başında, o ay için olan randevu kotasını kapatıp bir sonraki aya erteleyebiliyor. İtalya Konsolosluğu da fuar ziyaretlerini ticari değil turistik olarak değerlendiriyor, bu nedenle iş insanlarına kısa süreli vize veriyor. Sektör kaynakları, İspanya’nın da Schengen ülkeleri içinde en sıkıntılı konsolosluğa sahip ülke olduğuna dikkat çekiyor. İş insanları söz konusu konsolosluğun hem çok fazla evrak istediğini hem de çok kısa süreli vize verdiğini belirtiyor. Öte yandan Hollanda, Belçika ve Avusturya konsoloslukları da vize randevusu için çok ileri tarih vererek iş insanlarının programlarını planlamasını zorlaştırıyor.

TÜRK VATANDAŞLARI NEDEN SCHENGEN VİZESİ ALAMIYOR?

Türk vatandaşlarının giderek artan vize sorununun nedeni ve nasıl çözüleceği merak konusu oldu.

Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Can Baydarol pandeminin etkilerinin geçtiğine dikkat çekerek, mevcut sorunun salgından kaynaklı olmadığını söyledi. Habertürk canlı yayınında konuşan Baydarol, sorunun siyasal gerekçelerle açıklanabileceğini ve Avrupa ülkelerinde Türklere zorluk çıkarmak gibi bir uygulama oluştuğunu söyledi.

Konsoloslukların vize başvurularının reddedilme gerekçelerini açıklamadığını belirten Baydarol, vize ücretlerinin ise iade edilmediğine dikkat çekti. Özellikle ticari amaçlı vizelerin engellenmesinin gümrük kurallarına aykırı olduğunu vurgulayan Baydarol, konsoloslukların açıklamalarının ikna edici olmadığını söyledi.

Trio ekibi maçın kaderini belirleyen pozisyon için net konuştu! Sergen Yalçın önce G.Saray'ı topa tuttu sonra demediğini bırakmadı! Acil durum konseyi toplandı! Survivor All Star'da yeni hafta!
Sonraki Haber