Seçim yasasında neler değişecek? Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu Yüzde Kaç Oy almalı? İttifak partileri için baraj ne olacak?
Seçim Yasasında neler değişecek sorusu vatandaşlar tarafından yoğun olarak araştırılıyor. Hürriyet yazarı Nuray Babacan'ın haberine göre ittifak kuran küçük partilerin en az yüzde 5 oy alması gerekiyor. Hazırlanan çalışmaya göre seçim yasasında neler değişecek? CHP'nin ittifak kurarak Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun partilerini Meclis'e sokmayı planladığı biliniyor. Peki İttifak partileri en az yüzde kaç oy almalı? DEVA Partisi ve Gelecek Partisi için baraj ne olacak? Detaylar haberimizde..
Seçim Yasasında neler değişecek, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun yeni partileri Meclis'e nasıl girebilir soruları vatandaşlar tarafından yoğun olarak araştırılmaya devam ediyor. Ali Babacan'ın Deva Partisi ve Ahmet Davutoğlu'nun Gelecek Partisi'nin ittifak aracılığıyla TBMM'ye girmeyi planladığı ve Ana Muhalefet Partisi CHP'nin de bu oluşuma destek vermeyi planladığı biliniyor. Seçim yasası ve siyasi partiler kanununda yapılması beklenen değişiklikler üzerinde çalışılıyor. Hürriyet yazarı Nuray Babacan'ın haberine göre üzerinde çalışılan seçim yasası değişikliğinde ittifak partilerinin Meclis'e girebilmesi için en az yüzde 5 oy almaları gerekiyor. İşte seçim yasasında yapılması planlanan değişiklikler ve ittifak partilerinin durumları...
SEÇİM YASASINDA NELER DEĞİŞECEK?
Tartışmaları bir süre önce başlayan Siyasi Partiler ve Seçim Yasa değişikliklerini, kapsamlı ve geniş bir çalışmaya dönüştürmeye karar verdi. Çalışma, yeni partilerin transfer yapmasının ve grup kurmasının engellenmesinden çıkartılarak, “yeni ittifak modelleri, seçim barajı, daraltılmış bölge” gibi konuları da içeren büyük bir mevzuat taramasına dönüştürüldü. Masada, seçim barajlarının yüzde 5’e indirilmesi ve seçim bölgelerinin sayısının arttırılması da var.
İTTİFAK PARTİLERİ EN AZ YÜZDE KAÇ OY ALMALI?
İKİ YASA, TEK PAKET
Edinilen bilgiye göre, AK Parti’de kurulan komisyon, ilk toplantısını önümüzdeki hafta yapacak. AK Parti Siyasi İşler Başkanı Hayati Yazıcı başkanlığındaki komisyon, çalışmalarını yaz boyunca sürdürecek ve yeni yasama dönemine, hem siyasi partiler, hem de seçim yasasında ciddi değişiklikler içeren bir paket getirilecek. Bu paketin oluşumunda, partide daha önce yapılan taslak çalışmadan da yararlanılacak. Geçmişte bu taslakla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunum yapılmış, simülasyonlarla yapılan değişikliklerin sonuçları gösterilmişti.
KÜÇÜK PARTİLER TBMM'YE NASIL GİREBİLİR?
Yapılan planlamaya göre öncelikle 400 maddeyi bulan iki yasa sadeleştirilecek ve yaklaşık 200 maddeye indirilecek. Sadeleştirme dışında, asıl önemli çalışma, seçim barajı konusunda olacak. İttifak uygulamasının seçim barajını fiilen ortadan kaldırdığı yorumları yapılırken, barajın ittifak yapan partilerin en az yüzde 5 oy almaları şekline dönüştürülebileceği iddia ediliyor. Bu durumda, baraj otomatik olarak yüzde 5’e inecek. Küçük partilerin ittifak aracılığı ile Meclis’e girmesi engellenecek.
DARALTILMIŞ BÖLGE
İktidar Partisi, milletvekili seçimlerinde dar bölgeye sıcak bakmazken, daraltılmış bölgeye daha yakın duruyor. Yeni düzenlemede buna ilişkin hükümler de yer alacak. Bir parti yöneticisi, daraltılmış bölge olmasa bile ona benzer bir ara formül geliştirebileceklerini söyledi. Parti, metropollerdeki seçim bölgelerinin sayısını arttırmayı planlıyor. Bu konuda daha önce yapılmış çalışma da bulunuyor.
İTTİFAK YAPISI
Türkiye milletvekilliği bu çalışmanın konusu olmayacak. Bunun için Anayasa değişikliği gerekiyor. Diğer partilerin çalışmalara destek vermemesi durumunda, TBMM’den geçirilmesi mümkün olmadığı için bu konuya girilmeyeceği belirtiliyor. Tartışılan başka bir konu ise ittifakların yapısı olacak. İttifak yapısının aynen kalabileceği gibi seçimden önce ittifak yapmanın yolunun kapatılabileceği de iddia ediliyor. Partilerin güçlerini seçimden önce değil, seçimden sonra birleştirmesiyle ilgili öneriler de bulunuyor. Bu durumun büyük partileri avantajlı çıkaracağı yorumları yapılıyor.