"Seçme lüksünüz yok! Ne bulursanız yaptırın"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, BioNTech'in geliştirdiği aşının Faz 3 çalışması kapsamında gönüllü olmuştu. Korona aşısıyla ilgili ortaya atılan iddialar üzerine Ünal'dan dikkat çeken bir çağrı geldi. Prof. Ünal, "Hangi aşıyı bulursanız yaptırın, elinize ne geçerse olun. Çok iyi bildiğimiz inaktif virüs aşısı da olabilirsiniz. 'O aşı, bu aşı, şu aşı' tartışmasına girecek lükse sahip değiliz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aralık ayında koronavirüs aşısının uygulanmaya başlanacağını açıklamıştı.

Bu gelişmenin ardından sosyal medyada aşı güvenliği ve aşı tercihi konusunda tartışma yaşanmaya başladı. Bu konuda bazı doktorların da korona aşısına karşı çıkan açıklamaları kafaları karıştırdı. 

Bazı vatandaşlar, aşının zorunlu olarak yapılması gerektiğini savunurken bazılarının da daha önce başka hastalıklara karşı onlarca yılda geliştirilen aşıları örnek verip korona aşılarının güvenilirliğini sorguladığı görüldü.

Bazı vatandaşlar hangi aşının yapılacağının tercihinin halka bırakılması gerektiğini söylerken birçoğu da uzmanların önerdiği aşının yapılması gerektiğini savundu.

Türkiye'de yaygın olarak uygulanmaya en yakın aşılar ise 3. Faz denemeleri süren Çin menşeli aşı ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in başında olduğu Alman BioNTech firmasına ait aşı bulunuyor.

"O AŞI, BU AŞI, ŞU AŞI' TARTIŞMASINA GİRECEK LÜKSE SAHİP DEĞİLİZ"

BioNTech'in ABD'li Pfizer ile işbirliğinde geliştirdiği Kovid-19 aşısının Türkiye'deki Faz 3 çalışmalarında gönüllü olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, aşı güvenliği ve tercihi tartışmalarını değerlendirdi.

Prof. Dr. Ünal, "Hangi aşıyı bulursanız yaptırın, elinize ne geçerse olun. Aşılar değişik teknikler ile üretiliyor. 2021 yılında üretileceği belirtilen aşıların, dünya ihtiyacını karşılayabilme olasılığı yok. 20 milyon Çin aşısı geldi, iki dozda 10 milyon kişiyi aşıladınız; 25 milyon da BioNTech aşısı geldi, 12,5 milyon kişiyi aşıladınız. Toplam 22,5 milyon kişiyi aşıladınız, bu salgını kontrol etmeye yetecek sayı değil; ama bu ,Türkiye'ye çok ciddi salgında frene basmayı sağlayacak sayı. O aşı, bu aşı, şu aşı tartışmasına girecek lükse sahip değiliz. Gelen aşılar uygun uluslararası şartlarda üretilmişse, bütün sonuçlar şeffaflığı ile dünya ile paylaşılmışsa, etkinlik potansiyeli yüzde 50'nin üzerindeyse ne bulursanız o aşıyı uygulamanızı öneriyorum. Bu aşılardan hangisini olursak olalım etki süresi ile ilgili bilgi yok. Tahminen 6 ay ile 1 sene olacağı düşünülüyor" dedi.

Cem Kınay kiminle evlendi? Cem Kınay kimdir? MEB yayınladı: Uzman ve Başöğretmenlik başvuruları başlıyor Kızıl Goncalar'da Zeynep Sadi Hüdayi'nin sırrını öğreniyor mu?
Sonraki Haber