Sedef Hacısalihoğlu kimdir? Galatasaray'dan neden kovuldu?

Yeni transferlerin bonuslarını unutup, forvet takviyesinin iptaline yol açan Sede Hacısalihoğlu'nun görevine son verildi. Hacısalihoğlu'nun Galatasaray'dan kovulmasına dair yapılan haberler sonucunda, vatandaşlar Hacısalihoğlu'nun kim olduğunu ve hangi görevlerde bulunduğunu araştırmaya başladı. Peki Sedef Hacısalihoğlu kimdir? Hangi görevlerde bulundu? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Galatasaray'da profesyonel olarak görev yapan ve kritik isimlerden biri olan Sedef Hacısalihoğlu'nun görevine son verildi. Yapılan haberleden sonra, vatandaşlar Sedef Hacısalihoğlu'nun kim olduğunu, hangi görevlerde bulunduğunu araştırmaya başladı. Peki Sedef Hacısalihoğlu kimdir? Hangi görevlerde bulundu? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Galatasaray’da profesyonel olarak görev yapan kritik isimlerden birinin görevine son verildi. Mali işler direktörü Sedef Hacısalihoğlu, transferin son gününde yaptığı yanlış hesaplama nedeniyle forvet takviyesinin iptaline yol açınca işinden oldu. 31 Ağustos günü Hacısalihoğlu’nun verdiği rapora göre, Finansal Fair Play doğrultusunda Galatasaray’ın 1.8 milyon Euro civarında transfer bütçesi vardı.

İKİ TEKLİF GERİ ÇEKİLDİ

Ancak yapılan inceleme neticesinde, bu rakamın sadece 417 bin Euro olduğu belirlendi. Çünkü Hacısalihoğlu, yaz döneminde alınan Emre Akbaba, Ndiaye, Onyekuru ve Nagatomo’nun Şampiyonlar Ligi başarı bonuslarını, oyuncu satın alma bedellerine eklememişti. Oysa UEFA’nın bu konudaki çizgisi netti, tüm bonuslar gider kısmına dahil edilmeliydi. Bu nedenle son gün Cornelius ve Vagner Love için yapılan teklifler geri çekildi, Galatasaray transferi Ömer Bayram takviyesiyle kapatmak zorunda kaldı.

İLK GÜN YALANLADI, AMA...

Kulüp her ne kadar bu iddiayı yalanlasa da, olaydan sadece 10 gün sonra Hacısalihoğlu’nun görevine son verilmesi, skandalın ciddiyetini gözler önüne serdi. Ancak bu, Sedef Hacısalihoğlu’nun isminin karıştığı ilk skandal değil. Uzun süredir kulüpte görev yapan mali işler direktörü, birçok kez benzer konularla gündeme geldi.

İŞTE O SKANDALLAR

Aysal döneminde 216 bin TL tazminat verilerek kovuldu. Sadece 6 ay sonra Duygun Yarsuvat’ın başkanlığında, Ali Dürüst’ün seçim şartı olarak 18 bin TL maaşla göreve geri alındı.

Fatih İşbecer, Hacısalihoğlu’nun kendisine rakip olarak gördüğü mali işler uzmanlarını ‘Bizans oyunları’ ve entrikalarla kovdurduğunu iddia ederek istifasını verdi.

Tarık ve Yasin’in geçen sezonki kontrat ödemelerinin, bir süre boyunca sabit kur yerine güncel kurdan yapıldığı ve bu nedenle kulüp kasasından 4 milyon TL fazla para çıktığı belirlendi.

Ndiaye, Emre, Onyekuru ve Nagatomo’nun Şampiyonlar Ligi başarı bonuslarını unuttuğu için, 1.8 milyon Euro olarak belirlediği transfer bütçesinin aslında 417 bin Euro olduğu ortaya çıktı.

SEDEF HACISALİHOĞLU KİMDİR?

Trabzon doğumlu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Arthur Andersen denetim bölümünde ,Arthur Andersen ve Ernst & Young denetim şirketlerinin birleşmesiyle Ernst & Young şirketinde Denetim Müdürü ve Kıdemli Denetim Müdürü olarak görev yaptı.

2001 yılından beri Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) sertifikasına sahip ve İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler odası üyesi ve Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Lisansı sahibidir.

2018 yılı Şubat ayı itibarıyla Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ’de Mali İşler ve Kurumsal Hizmetler Direktörü olarak görev yapmaktadır.

 GALATASARAY

Ali Sami Yen başkan ise futbol topu ile ilgilenmiştir. İlgilenmiştir derken, gerçekten ilgilenmiştir. Öyle ki futbol topu yaralandığında ya da hasar gördüğünde; Ali Sami Yen kendi ayakabısından bir parça keserek yama yapmıştır. Bu sıralar Cevdet Kalpakçıoğlu ise formaları yıkamıştır.

Kulübün isminin ilk zamanlar Gloria ya da Audace olması istenmiştir. Fakat takım, oynadığı ilk maçta Rum rakibi 2-0 yener ve seyirciler onlara ”Galata Sarayı Efendileri” diye hitap eder. Bu sebepten, bugünkü Galatasaray Spor Kulübünün adı bu şekilde netleşir. Ayrıca Ali Sami Yen başkan, bir sözü ile takımın misyonunu belirlemiştir.

”Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan tüm takımları yenmektir.”

GALATASARAY SPOR KULÜBÜ KURUCU LİSTESİ

Galatasaray Spor Kulübü’nün kuruluşu resmiyetini kazanana dek, kurucu listesi bazı değişikliklere uğramıştır. 1905 ile 1919 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü başkanlığını yapan, Galatasaray Lisesi’nin 889 numaralı öğrencisi olan Ali Sami Yen başkan; kendi el yazısı ile tuttuğu Galatasaray Terbiye-i Bedeniye Kulübü İhsaniyet Defteri yani ”Sayım İstatistik Defteri”nin 181 ile 182. Sayfasında kurucu olan 13 üyeyi şu şekilde belirtmiştir;

 Ali Sami Yen
 Celal İbrahim
 Asım Tevfik Sonumut
 Boris Nikolof
 Emin Bülent Serdaroğlu
 Milo Bakiç
 Bekir Sıtkı Bircan
 Pol Bakiç
 Tahsin Nahit
 Hüseyin Hüsnü Kayacan
 Reşat Şirvanizade
 Abidin Daver
 Hüseyin Hüsnü Kayacan

1905 yılında Osmanlı İmparatorluğu yasaları içinde dernekler yasası bulunmadığı için Galatasaray Spor Kulübü tescil edilememiştir. 1912 senesinde ise Cemiyetler Kanunu çıkarılır ve Galatasaray Spor Kulübü yasal olarak tescillenmiş olur. Yetkili kurumlar, spor kulüplerinin tüzükleri ile birlikte, kurucularının isim ve adreslerinin de belirtilmesini zorunlu kıldığı için kulüpten ayrılan ya da eğitimini tamamladıktan sonra ülkelerine dönen kulüp üyeleri ilk listeden çıkarılmıştır. 1 Eylül 1913 yılında ise kurucu listesi tekrar düzenlenir. Kurucu üyelerin sonraki sırası şu şekildedir;

 Ali Sami Yen
 Emin Bülent Serdaroğlu
 Asım Tevfik Sonumut
 Celal İbrahim
 Reşat Şirvanizade
 Bekir Sıtkı Bircan
 Abidin Daver
 Refik Cevdet Kalpakçı oğlu

Bu şekilde kulüp kurucuları devlet tarafından da resmiyete kavuşmuş ve kurucu listesi yukarıdaki 8 kişi ile değiştirilmiştir. Boris Nikolof, Milo Bakiç, Pol Bakiç, Hüseyin Hüsnü Kayacan ve Tahsin Nahit kurucu listesinden çıkarılmıştır.

GALATASARAY SPOR KULÜBÜ ARMASI

İlk zamanlar Galatasaray Spor Kulübünün amblemi; ağzında futbol topu olan, kanatları gerilmiş bir kartal idi. Fakat Galatasaray Lisesi öğrencisi olan Şevki Ege tarafından çizilen bu amblem, yeterli ilgiyi görmeyip bir süre sonra kenara itilmiştir.

Bugün kullanılan Galatasaray Spor Kulübü amblemi ise 1923 yılında yine Galatasaray Lisesi öğrencisi Ayetullah Emin tarafından çizilir. Bu yeni çizim, geometrik çizgilerin uyumu ile iç içe geçen Sarı Kırmızı renkte GS harflerini içermektedir.

Ayetullah Emin ile Şinasi Şahingiray tarafından çizilen bu yeni amblem, herkes tarafından çok beğenildi. Böylece bu kompozisyonun amblem olarak resmen kabul edilmesi teklif edildi. Bu teklif, alkışlar arasında onayını aldı ve bugün kullanılan Galatasaray Spor Kulübü Amblemi ortaya çıkmış oldu.

İlk zamanlar eski harfler olan Gayın ve Sin, bir süre sonra Latin alfabesinin kullanımına başlandıktan sonra, G ve S harflerine dönüştürüldü. Ek olarak, takım kurulduktan beş sene sonra arması yapılmıştır.

Altın fiyatları ne kadar oldu? Okan Buruk Victor Nelsson'un gidişine onay verdi! Metro kapalı mı, neden kapalı? Hangi metrolar kapalı 26 Kasım?
Sonraki Haber