Şeftali faydaları nelerdir? Şeftali neye iyi gelir?

Gülgiller ailesinden olan şeftali sulu ve lezzetli bir meyvedir. Dünyanın her yerinde bulunan ve çokça sevilen, tüketilen bu meyve Dünyaya Çin'den yayıldığı düşünülmektedir. Daha çok ılıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle bu meyve 30 yıl yaşar. Türkiye'de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirmektedir. Bu lezzetli ve sulu meyvenin sağlığa olan faydaları da saymakla bitmez.  Şeftali faydaları nelerdir? Bu konuya ayrıntılı değineceğiz. Şeftali neye iyi gelir? İşte tüm detaylar…

Şeftali olarak bilinen sulu ve tatlı olan bu meyve türü iki çenekliler grubunda yer alan aynı isimdeki ağacın meyvesine verilen isim olarak bilinmektedir.  Anavatanı Çin olarak bilinmektedir. Şeftali meyvesi Türkiye şartlarında ise oldukça çok ve verimli bir şekilde yetiştirtilmesi yapılmaktadır. Genel olarak ılıman iklimleri sevmektedir. Mucizevi bir besin ürünün olan şeftali meyvesi, uzun, sağlıklı yaşam ve ölümsüzlüğü simgelemektedir. Bu nedenle, Yunan mitolojisinde sıklıkla rastlanabilmektedir. Şeftali olarak bilinen bu meyve çeşidi, meyve suyu ve meyve şeklinde tüketilirken ayrıca çekirdekleri de birçok yerde yakıt olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 64 şeftali türü bulunmaktadır. Akdeniz bölgesinde şeftali çeşitlerinden biri olan flordasun oldukça verimli olarak yetiştirilmesi yapılan bir şeftali çeşididir. Şeftali yaz meyvesi mi? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Şeftali nerede yetişir? Zararları işte detaylar.

ŞEFTALİ YAZ MEYVESİ Mİ?

Çekirdekli yapısı ve sulu, tatlı oluşu ile bilinen çokça tüketilen şeftali meyvesi yaz aylarında daha çok yetişmektedir. Şeftali yaz aylarının sevilen meyvelerinden biri olmaktadır. Nefis kokusu ile taze olarak tüketilen bu meyve, ayrıca meyve suyu, reçel, turta ve komposto yapımında da sık kullanılan bir meyve çeşididir.

ŞEFTALİ NEREDE YETİŞİR?

Şeftali meyvesi daha çok ekolojik koşullar sebebinden dolayı Türkiye'nin büyük bir kısmında yetişme olanağı bulan bir meyve türü olarak bilinir. Bu anlamda ekonomik yetiştiriciliği, 1960'lara kadar en fazla Bursa ilinde başta olmak üzere Marmara Bölgesinde şeftali yetiştiriciliği yapılmaktadır. 

ŞEFTALİ FAYDALARI

Gülgiller ailesinde mensup olan anavatanı Çin olarak bilinen, kendi çekirdeğinden rahatlıkla yetişebilen şeftali hoş kokulu ve sulu bir meyve olarak bilinir. Şeftalinin sağlığa olan faydaları oldukça çoktur. Bunlar;

•Şeftali meyvesinin faydalarından biri olan safra kesesi ve karaciğer hareketlerini düzenlemeye yardımcı olması ile bilinmektedir.

•İdrar söktürücü bir etkisi bulunana sağlıklı bir meyvedir.

•Kansere karşı doğal bir koruyucudur. Kanserli hücrelerin oluşmasını önler.

•Sakinleştirici etkisi ile uykusuzluğu giderir ve rahatlamanızı sağlar.

•Kalp dostu olarak bilinir. Ayrıca kalbin düzenli bir şekilde işlevinizi sağlar, kalbi korur.

•Vücuttaki kanın temizlenmesini sağlar ve kan hücrelerini yeniler.

•Cilde güzellik, tazelik ve nem kazandırır. Cildi yeniler ve yaşlanmayı geciktirir.

•Vücudun hastalıklara karşı direncini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve sizi hastalıklara karşı korur.

•Hazmı ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

•Böbrek rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olur. Böbreklerini düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.

ŞEFTALİ ZARARLARI

Bu sulu, çekirdekli ve bir o kadar lezzetli olan bu meyvenin sağlığa faydası olduğu gibi zararları da mevcuttur. Bunlar genellikle gereğinden fazla tüketiminde hassas cildi olan kişilerde alerjik reaksiyonlar gösterebilir.  Ayrıca aşırı tüketimi sonucu

idrar söktürücü özelliği olduğu için idrar yolu problemleri ortaya çıkabilir. Sulu ve lezzetli olan bu meyve yüksek potasyum kaynağı olduğu için böbrek hastalarının aşırıya kaçmadan düzenli bir şekilde tüketimi yapılmalıdır.

ŞEFTALİ BESİN DEĞERLERİ

Hoş kokusu, sulu ve çekirdekli yapısı olan şeftali kalori değeri: Bu besinin 100 gramında 39 kcal kalori, 1 Porsiyon yani 120 gramlık miktarında Şeftali 47 kalorisi bulunmaktadır. Şeftali meyvesinde %86 karbonhidrat, %9 protein, %5 yağ içeren şifalı bir besindir.

Bugün itibariyle başladı! Kartlarınız bloke olabilir Yunanistan İçki fiyatları 2025 Ruben Amorim Victor Osimhen'i Manchester United'a istiyor
Sonraki Haber