'Seküler dünya' mesajıyla ne demek istedi?

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 21 yaşında kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden Neslican Tay'ın ardınan paylaştığı tweet ile uzun süre konuşuldu. Tarhan, o tweette ne demek istediğini YeniBirlik'ten Neşe Berber'e anlattı.

Nevzat Tarhan, yaşam mücadelesini kaybeden Neslican Tay için "Ölümle yüzleşebilseydi, seküler dünyanın dünyasallaşma rüzgarına kapılmasaydı, hastalığı düşman gibi görmezdi" ifadelerini kullanmış, eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

Eşini de kanser hastalığından kaybeden Tarhan, o tweetiyle ne demek istediğini YeniBirlik'ten Neşe Berber'e anlattı.

İşte o röportaj...

Başlamamız gereken yer ve konu, attığınız tweetle ilgili. Ölüm bilincinden bahsettiniz orada. Tam olarak ne demek istediniz? Yanlış anlaşıldığınızı düşünüyor musunuz?

Merhume Neslican Tay kızımızın vefatı üzerine yazdığım bir mesaj ile istemeden duygulara dokunmuş oldum. Amacım kimseyi üzmek, incitmek değildi. Öncelikle kızımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesi ve tüm yakınlarına başsağlığı diliyorum.
İfade edebileceğim şeyleri 280 karakterlik bir alanda ifade etmeye çalıştım. Yunan Mitolojisi’nde, pandoranın kutusu açıldı deniyor. Öyle bir durum. Ben şöyle düşünüyorum; Neslican kızımız, insanlardaki ölüm korkusunun, acının, kanserin kutusunu açtı. Yaptığım paylaşımla bazı insanları incittiğimi düşünüyorum. Keşke onları incitmeden bir yol bulabilseydim. O insanlardan özür dilerim. Çünkü uzun uzun anlatamadım onlara derdimi.

AÇIKLAMA GETİRMEK GEREKİR

Ölüm bilinci nedir? Ne anlama geliyor?

Önceleri psikiyatride ölüm konusuna kural dışı bir alan olarak bakılıyordu. Ölüm konusu hastalara konuşturulmuyor, bu ilahiyatçıların alanı olarak görülüyordu. Psikiyatrideki eski yaklaşım buydu. Ancak son yıllarda özellikle Tanatoloji olarak adlandırılan, ölümü inceleyen bilim dalı var, ölüm bilimini anlatan, ayrıca ölüm konusunu yöneten terapi teknikleri çıktı, mindfulness gibi, (ACT) Acceptance and Commitment Therapy diye geçiyor. Burada ölüm bilinci oluşturmak, ölüm ile ilgili konuları yok sayanlara nasıl yaklaşılması üzerine çalışılıyor. Kişide ölüm bilincini oluşturmak gerekiyor. Ölümü yok sayarak yaşamak, o kişinin ölümle ilgili kaygısını azaltmıyor. Ölüme açıklama getirmek gerekiyor.

Yani öleceğini bildiğimiz bir hastanın ölüme giderken ona nasıl yaklaşılacağını mı bilmek gerekiyor?

Ölüm algısını, ölümle yüzleşmeyi çalışmak gerekiyor. Çünkü bu yapılmadığında müthiş bir acı çekiliyor. Yüzü gülse de içi kan ağlıyor.

Öleceğini bilen bir insan ya da sevdiğini kaybedeceğini bilen biri, her gün gözlerinin önünde eriyorsa ne yapmak gerekiyor? Kendinden çok yakınları acı çekiyor mesela, böyle durumlarda ne yapmak gerekiyor?

Burada yaklaşım konusu çeşitli tedavi yöntemleri var. Böyle durumlarda ölüm algısı çalışmak gerekiyor. (ACT) Acceptance and Commitment Therapy gibi tekniklerde ölümle kişi nasıl barıştırılabilir diye bakılıyor. Burada kişinin inanç sistemi ele alınıyor. İnandığı yüksek değerlere bakılıyor. Mesela bağımlılıkta bir model var, kişinin yüksek değerlere inanması tedavi için kullanılıyor. Bazı kişilerde koruyucu melek, bazı kişilerde tek tanrı, bazı kişilerde zihinsel sığınak, bazılarında doğa inancı olabiliyor. Hayatına anlam katan bir yüksek değeri var mı buna bakılıyor. Buna göre de bu değerler altında kişinin yaşadığı sorunu yorumlamasını düşünüyoruz.

Ölüm kaçınılmaz bir gerçek, imkânsız olarak göremeyiz. Böyle bir gerçekle yüzleşmenin nasıl sağlanacağına bakmak gerekiyor. Örneğin mindfulness tekniğinde verilen örneklerden biri şudur; ağır hastalıklarda, musibet kabul edilen şeylerde kişinin iç dünyasını da rahatlatmak gerekiyor. Çünkü kaygı artışı oluyor, acı çekiliyor. Batıda bunu yapamayanlar ötenazi gibi yöntemlere başvuruyorlar. Durumu bir sele kapılmak olarak düşünürsek, sel akışı ile birlikte bir kütüğün üzerine binerek yüzmek yani karşımıza alarak birlikte ilerlemenin öğretilmesi olarak bakabiliriz.

Ölüm yokmuş gibi yaşamak

Seküler dünya yaklaşımı derken tam olarak ne demek istiyorsunuz?

Seküler dünya sözcüğünü ben kendi mesleğimden yola çıkarak ele alıyorum. Seküler dünya sözcüğünün o kadar çok anlamı var ki… Siyaset bilimciler, laiklik gibi algılıyor. Tanımına dünyasallaşma, ölüm ve yüksek değerleri yok gibi yaşama olarak bakabiliriz. İçinde bulunduğumuz çağda tüm dünyada yüksek değerler yokmuş gibi yaşama rüzgârı var. Modernizm manevi değerleri yok sayarak yaşama rüzgârını da getirdi.

Ölümü yok sayarak yaşama öğretisi, ölüme yaklaşılınca da ötenazi veya terminal safhada uyutuluyor. Ben şahsen bunu istemem, ölümden sonrasına yaşamı da düşünmek, açıklama isterim. Bazı insanlar bunu tercih etmeyebilir.

Ölümle sonuçlanması beklenen durumlarda hem kişi hem de yakınları için ölüme doğru açıklama getirirsek, kişi mantıksal olarak bunu çözerse yine nehir ve sel benzetmesi yaparsak bu sel sırasında bir kütük bulup ona sarılarak, yönlendirerek nehirde ilerlemeye devam eder ama kütüğe sarılmayı bırakmaz. İşte buradaki bu kütük “Tıp”tır. Başvurulan tedavi yöntemleridir.

Röportajın tamamı için tıklayınız...

Meteoroloji uyarmıştı: Antalya'yı sel vurdu! Pendikspor - Ümraniyespor Maçı Canlı İzle: Şifresiz Yayın Bilgileri Deniz ulaşımına fırtına engeli! İşte iptal edilen seferler
Sonraki Haber