Selahattin Demirtaş'tan Meclis Başkanlığı'na dilekçe

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunuyor. Demirtaş cezaevinden Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek anayasa değişikliği teklifiyle ilgili Meclis Başkanlığı'na bir dilekçe gönderdi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Edirne F Tipi Cezaevi'nden Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek anayasa değişikliği teklifiyle ilgili TBMM Başkanlığı'na bir dilekçe göndererek, "Başkanlığımızın bizlerin Anayasa değişikliğinin her oylamasında gizli oy kullanabilmesi için gerekli tedbirleri almasını ve bunu sağlayacak imkanları yaratmadan oylamaya geçilmemesini arz ve teklif ederiz. Aksi durum İç Tüzüğe ve Anayasa'ya açıkça aykırılık teşkil edecektir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın Meclis Başkanlığı'na gönderdiği dilekçe, şöyle:

"Ülkemizin geleceğini çok yakından ilgilendiren tarihi önemde Anayasa değişikliği teklifi bugün itibariyle Genel Kurul'da görüşülmeye başlanacaktır.

Görüşmelerin sonucunda Parlamentonun ne yönde karar vereceğini hep birlikte göreceğiz. Ancak Parlamento'nun 11 üyesi hukuk dışı yollarla siyaseten 'rehin' alınmışken, bizlerin Parlamentoda görüşlerimizi ifade etme ve Anayasa değişikliği oylamasında oy kullanma hakkımız fiilen gasp edilmişken yapılacak bu görüşme ve oylamalar daha başından itibaren tartışmalı, hukuka aykırı ve meşruiyeti tartışmalı olacaktır. Siyasi görüşlerimizi içeren ve TBMM adresine gönderdiğimiz mektuplar önce Adalet Bakanlığına fakslanmakta ve bakanlığın gizli talimatı ile mektuplarımıza yasa dışı bir şekilde el konulmaktadır.

Tutuklanmış olmamız yasama ve denetleme yetkilerimizin hiçbir şekilde kısıtlanmasına yol açamaz. Yetki, hak ve sorumluluklarımız açısından Parlamentodaki diğer milletvekillerinden en küçük bir farkımız yoktur. Bu çerçevede, Anayasa değişikliği görüşmelerinde benim ve tutuklu bulunan diğer 10 milletvekili arkadaşımın her oylamada gizli oy kullanma hakkı vardır. Başkanlığımızın bizlerin Anayasa değişikliğinin her oylamasında gizli oy kullanabilmesi için gerekli tedbirleri almasını ve bunu sağlayacak imkanları yaratmadan oylamaya geçilmemesini arz ve teklif ederiz. Aksi durum İç Tüzüğe ve Anayasa'ya açıkça aykırılık teşkil edecektir."


Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik Anayasa değişiklik teklifi görüşülmeye başlandı

Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik Anayasa değişiklik teklifinin TBMM'de görüşülmesi bugün ( 9 Ocak 2017) 14:00'te başladı. Her maddenin oylanmasının 3 saat süreceği düşünülüyor.

Teklif TBMM Anayasa Komisyonu'ndan 9 gün süren müzakereler sonucu geçmişti.Görüşme saat 14.00’da başladı. İlk gün görüşmelerinde teklifin tümü üzerinde konuşmalar gerçekleştiriliyor.

AK Parti’nin, MHP’nin desteğiyle Meclis’e getirdiği Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik Anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki mesaisi bugün başlıyor. Milletvekilleri ve bakanlar, en fazla 15 gün sürmesi planlanan değişikliklerin görüşüldüğü süreçte Meclis’te yoğun bir mesai harcayacak. Başbakan Binali Yıldırım da, görüşmeler boyunca mümkün olduğunca mesaisini Meclis’te geçirecek. MHP’nin desteğiyle birlikte oylamalarda 330 sorununun yaşanması beklenmiyor.

CHP'den Anayasa teklifi değişikliğine 20 kişi evet diyecek

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, anayasa değişiklik teklifine Cumhuriyet Halk Partisi'den 20'ye yakın milletvekilinin "evet" diyeceğini tahmin ettiğini belirterek, "CHP oy kullanma kabinine milletvekillerini sokma cesareti gösterecek mi gösteremeyecek mi onu teyit edeceğiz." dedi. Elitaş, Mecliste gazetecilerin, bugün TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanacak, anayasa değişikliği teklifine ilişkin sorularını yanıtladı.

"Yürüyen zatürre" alarmı: Okul çağındaki çocuklar risk altında! Kızılcık Şerbeti Pembe'ye büyük tuzak! Kent uzlaşısı aslında neden yapıldı? CHP o tuzağa düştü mü?
Sonraki Haber