Genç Werther’in acılarına İslam'da merhem buldu...

Alman edebiyatı ve düşünce dünyasının temel taşlarından Goethe'nin İslam dini ve Hz. Muhammed ile tanışmasını Habertürk yazarı Serdar Turgut kaleme aldı. Turgut yazısında, Goethe'nin, ‘Mahomet’ adını verdiği ve yarım kalan tiyatro eserinden de bahsetti...

Habertürk yazarı Serdar Turgut bugün köşesinde, Alman düşünür ve yazar Goethe'nin İslam dini ile tanışma hikayesini anlattı.

"Kuran-ı Kerim aşığı Goethe" başlıklı yazısında, bugün İslamofobi ile özdeşleştirilmek istenen İslam dinine, Goethe'nin yaşadığı dönemde de önyargıyla bakıldığını belirten Turgut, "1770’lere yani Goethe’nin zamanına gelinceye kadar nerdeyse 7‘nci yüzyıldan itibaren Batı aleminde İslam hep yanlış ve önyargılı yorumlanıyordu. Yapılmış Kur’an tercümeleri bile bu önyargılı kötüleme çabalarının damgalarını taşıyabiliyordu." dedi.

Goethe'nin ise kalbinde duyduğu dini duyguları ile "gerçekte var olan din olgusu ile var olan çelişkileri yüreğinde hissetmekte olan bir düşünürdü" olduğunu vurgulayan Turgut, "Hem dini hem de sosyal açıdan çalkantılı olan Avrupa'da bir ruh sakinliği arayışı içindeydi." ifadesini kullandı.

Serdar Turgut, Goethe'nin İslam dini ile tanışmasını ise şu sözlerle özetledi;

"Bir gün hocası, usta felsefeci Herder ile sohbet ederken Goethe hocasına "Öyle güzel ve hikmetli konuşuyorsunuz ki bunun kaynağını merak ediyorum" dedi.

Herder bunun nedeninin kendisinin Kur’an’ı okumuş olmasından kaynaklandığını söyledi ve Goethe’ye de onu okumasını tavsiye etti. Herder, Goethe’nin özelikle George Sale’nin 1734’de neşredilen tercümesini okumasını istemişti. Herder'in de bunu Kant ile sohbetlerinde öğrendiği söyleniyor.

Goethe bunu okumanın yanı sıra hepimizin Osmanlı üzerine yapmış oluğu çalışmalar nedeniyle genelde sadece Hammer adıyla tanıdığımız Joseph von Hammer-Purgstall’ın (1774-1856) Doğu kültürünü ve tarihini güzel anlatan eserlerini de okudu."

DOĞU-BATI DİVANI

Goethe'nin yaptığı okumalar sonucunda Kur’an'daki dilin güzelliğine nerdeyse aşık olduğunu ve Hz.Muhammed’in yaşamına da büyük sevgi duymaya başladığını belirten Turgut şunları kaydetti;

"Bütün bu anlama gayreti ve çalışmaları sonunda Goethe kendisine yakışanı yaptı ve ‘Doğu-Batı Divanı’ adlı büyük eserini de kaleme aldı. Bu kitabında Doğu şiirini ve İslam kültürünün değerlerini yorumladı.

Batı'nın önemli bir düşünürünün İslam merkezinde şekillenen Doğu kültürüyle ve İslami değerlerle kurmuş olduğu bu sıcak ilişki o güne kadar Batı aleminde fazla görülmüş bir şey değildi. Kitapta Goethe’nin İslamiyet’e, Kur’an’a ve Hz. Peygamber'e duyduğu sıcak duygularını yazdığı satırlar da dikkatleri çekiyor.

Peygamber hakkında bulabildiği bütün çalışmaları da okuduğu bilinen Goethe, ‘Mahomet’ adını verdiği bir tiyatro eseri hazırlığını da yaptı. Bir taslak halinde kalan çalışmanın bölümleri içinde bulunan Hz. Muhammed ile Hz. Fatma arasında gelişen bir parçayı da oradan ayırıp bağımsız bir şiir olarak ‘Mohamet’s Gesang’ adıyla Gottinger Musealmanac dergisinde yayınladı."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN....

Prime Dönemi Ne demek? Prime Dönemi Biten Erkek Ne Demek? Beşiktaş'tan UEFA'ya başvuru! "Twente maçının yerini değiştirin" İstanbul, Ankara'da listede! TOKİ'den 47 ilde konut ve arsa fırsatı
Sonraki Haber