Ekonomik kriz geliyor: 18 ay ile 24 ay var

Merkez Bankası'ndaki görev değişiminin ardından yaşanan piyasa hareketliliği sürerken, Dünya yazarı Şeref Oğuz'dan dikkat çeken bir yazı geldi. Enflasyonun çift hanelerde ve sürgit artması durumunda ekonomik krizin yakın olduğunu kaydeden Oğuz, "Ülkenin üretim kabiliyeti ve ihracat yapısına göre bu süre 18 ay ile 24 ay arasında değişebilir." dedi. Oğuz enflasyonun düşürülmesi konusunda ise basit bir hata yapıldığını belirterek, ekonomi yönetiminin dikkatini bu noktaya çekti...

Şahap Kavcıoğlu'nun Merkez Bankası Başkanı olmasınının ardından pazar akşamı itibarıyla döviz kurları üzerinde spekülatif haraketler başladı.

Dolar kurunda yaşanan ani tırmanış hem Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın açıklamalarıyla hem de Merkez Bankası'nın hamleleriyle frenlendi. Ancak piyasalardaki hareketlilik halen sürüyor.

Uzman isimlerden konuyla ilgili art arda açıklamalar gelirken, Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz da yıllarca görev yaptığı Sabah Gazetesi'ndeki analizlerinden çok daha farklı bir yazı kaleme aldı.

Dövizde yaşanan hareketliliğin direkt olarak bağlı olduğu Merkez Bankası faiz politikasına ve dolaylı olarak da enflasyon ile mücadeleye ilişkin önemli bir perspektif ortaya koyan Oğuz, kritik bir noktanın gözden kaçtığına dikkat çekti. 

Bir toplumun dilerse enflasyonu düşürebileceğini ifade eden Oğuz, "Bunun yegâne yolu, külfet her ne ise onu başkasına devretmeyip, eşit yük almakla sağlamaktır. Yönetim, enflasyonu düşürme programlarında daima bu hayati kuralı hesaba katmadığından, mücadeleler sürekli başarısızlıkla sonuçlanmıştır." dedi.

"YÜKSEK ENFLASYON DÖNEMİNDE EN BÜYÜK SORUN..."

Yüksek enflasyon döneminde en büyük sorunun 'testiyi kıranla suyu getireni ayırt edememek' olduğuna vurgu yapan Oğuz,  "Gerçekte büyüyüp büyümediğini kavramıyor, kârın ne kadarının gerçek olduğunu hesaplayamıyorsun. Bu yüzden ekonomi, daha sağlam paralarla ifade edilmeye zorlanıyor, misal dolar üzerinden fiyatlama gündeme gelebiliyor." ifadesini kullandı.

İsrail’de 1980’lerde enflasyonun %3500 civarında olduğunu kaydeden Oğuz, “Fark ettik ki külfet bir başka kesime devredilebiliyorsa, her açılan paket, çözüm şöyle dursun, durumu daha da kötüleştiriyordu. Bu yüzden paket açmayı bıraktık, külfeti eşit dağıttık ve enflasyonu çözdük.” diyen İsrail Merkez Bankası Başkanı Jakob Frenkel'in sözlerini anımsattı.

"EKONOMİYİ BİR KRİZ BEKLEMEKTEDİR"

"Bir ülke, enflasyonun tırmanmasını ister mi?" sorusuna yanıt arayan Oğuz, enflasyonun çift hanelerde sürmesi durumunda ekonomik krizin yakın olduğunu belirtti.  

Oğuz sözlerini şu çarpıcı ikaz ile tamamladı:

"Eğer bu ülke, yaşlanan, yavaşlayan ve yeni girişimcilerin azaldığı, konfor alanlarının genişlediği refah toplumu ise birazcık enflasyon, politika hedefi olabilir.

Ancak enflasyon çift hanelerde ve sürgit artıyorsa, yakınlarda bir yerde ekonomiyi bir kriz beklemektedir. Ülkenin üretim kabiliyeti ve ihracat yapısına göre bu süre 18 ay ile 24 ay arasında değişebilir."

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İşte size hiç de flu olmayan bir İlker Canikligil portresi Fırtına yaratan açıklama! Al-Musrati 39 yaşındaki Atiba'yı mumla aratıyor
Sonraki Haber