Serkan Çağrı kimdir? Joan Baez ile Yiğidim Aslanım düeti izle! Joan Baez kimdir?

Folk müzik efsanesi Joan Baez Harbiye Açıkhava'da sevenlerini büyüledi. Gecenin sürprizi ise Baez'in Serkan Çağrı ile Türkçe şarkılar seslendirmesi oldu. Serkan Çağrı kimdir? Joan Baez ile Yiğidim Aslanım düeti izle! Detaylar haberimizde yer alıyor.

Harbiye Açıkhava'da sevenlerini büyüleyen Folk müzik efsanesi Joan Baez İstanbul konserinde eski ve yeni albümündeki şarkılarıyla hayranlarını uzun ve keyifli bir yolculuğa çıkardı. Gecede Serkan Çağrı da Baez'in şarkılarına klarnetiyle eşlik etti. Serkan Çağrı kimdir? Joan Baez ile Yiğidim Aslanım düeti izle! Joan Baez kimdir? Keyifli konserden görüntüler ve ayrıntılı bilgileri haberimizde bir araya getirdik. İyi seyirler.

Joan Baez Harbiye Açıkhava'da sevenlerini büyüledi. Gecenin sürprizi ise klarnet sanatçısı Serkan Çağrı eşliğinde Baez'in Türkçe seslendirdiği şarkılar oldu. Renkli anların yaşandığı konserde Baez'in yaptığı oryantal dans gösterisi de izleyicilerden büyük alkış aldı.

JOAN BAEZ İLE HİROŞİMA | YİĞİDİM ASLANIM DÜETİ!
Efsane isim önce Nazım Hikmet'in şiirinden Zülfü Livaneli tarafından bestelenen Hiroşima - Kız Çocuğu şarkısını seslendirdi.

 Baez'in Türkçe şarkı sürprizi bununla da bitmedi. Folk efsanesi daha sonra ise yine Livaneli'nin Yiğidim Aslanım şarkısını seslendirdi.


SERKAN ÇAĞRI KİMDİR?
2 Haziran 1976 tarihinde Edirne'nin Keşan ilçesinde doğan Serkan Çağrı, Türk klarnet virtüözü ve akademisyendir.

Kişisel web sayfasında kendini şu sözlerle anlatmıştır: "Müzisyen bir ailenin çocuğu olarak Keşan’da doğdum. Çocukluğumda bütün oyuncaklarım enstrümanlardı, etrafımdaki insanlar her şeyi müziğin dilinden anlatıyorlardı. Böyle bir ortamda ben de klarnetin dilini keşfederek anlatmaya başladım. Klarnet kadar olan boyumla çevremdeki insanların dikkatini çekmeyi başarmıştım. Beni dinleyenlerin yetenekli olduğumu söylemeleri hoşuma gidiyordu. Hatta 13 yaşındayken katıldığım klarnet yarışmasında özel ödüle layık görülünce bu yolculuktaki cesaretim daha da artmıştı. Ancak bu durum klarnetçi olan babamın pek hoşuna gitmiyordu. Nedenini pek anlamazdım, bana sürekli “bu işi yapma, eğer yapacaksan da iyisini yap” derdi. Konservatuara gitmemi sağlayan rahmetli babama ne kadar teşekkür etsem azdır. Konservatuar ile birlikte hayallerim bir bir gerçek olmaya başladı.

Konservatuarda klarnet eğitmenliği, albümler, dünyanın dört bir yanında konserler, akademik kariyer, dünyaca ünlü müzisyenler ile ortak projeler, dünyaca tanınmış klarnet üreticisi bir firma tarafından klarnete ismimin verilmesi ve markalaşma süreci, klarnet için yazılmış Türkiye’nin ilk eğitim kitabını hazırlamam, TV programları ve sunuculuğu, Amerika’da bir doktora tezi konusu olmam, Uluslararası Klarnet Festivali hayalimin gerçeğe dönüşmesi; tüm bunları ve daha fazlasını konservatuar eğitiminden sonra yaşadım. Hayatta pek çok şeyi ilk anda gördüğüm, aşık olduğum ve kararlı bir şekilde ilk görüşte evlenmek istediğim eşime borçluyum. Evlendik, iki çocuğumuz oldu ilkine Nefes ikincisine Eser adını verdik. Çocuklarımın müzisyen olup olmayacağını pek kafama takmıyorum, olurlarsa da ben çekilirim onlar devam eder. Her gün öğrenmeye ve öğrendikçe de öğretmeye gayret gösteririm. En çok inandığım şey ise hayallerim."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu sanatçılarından Arslan Kacar’ın yazıp sahnelediği “Düş ve Klarnet” adlı oyunun müziklerini yaptı.

Albümleri
Sır - Yılı: 2016 - Yapım: Notist Müzik Yapım
Hüseyin Karadayı & Serkan Çağrı - Endorphin Yılı : 2011 Yapım : DMC Music
Serkan Çağrı&Rumeli Band Yılı : 2011 Yapım : Notist Müzik Yapım
Şükrü Tunar Eserleriyle. Yılı : 2009 Yapım : Sony - BMG Music.
Âlâ. Yılı : 2008 Yapım : Sony BMG Music.
Nefesim Yılı : 2005 Yapım : Akustik Yapım.
Bekar Gezelim (Grup Laçin üyesi olarak) : 1998 Yapım : İdoBay Müzik


Workshop çalışmaları
31.05.2006 Uluslararası Tarihsel Süreç İçinde İstanbul, Askeri Müze - Türkiye'de Müzik Kültürü ve Müzik Kongresi
11.07.2003 Montreux Jazz Festival Montreux, İsviçre

Makaleleri
Aralık 2006 Musuki Mecmuası Klarnet Çeşitleri/Serkan Çağrı
Ocak 2003 Folklor Halkbilim Dergisi Klarnet/Serkan Çağrı

Kitabı
Eylül 2006 "Sol Klarnet Eğitimi-1" Serkan Çağrı - Bemol Müzik Yayınları

JOAN BAEZ KİMDİR?
9 Ocak 1941 doğumlu Joan Baez, Amerikan folk şarkıcısı ve şarkı yazarıdır. Farklı vokaliyle, aktivist tavrıyla ve politik görüşüyle bilinir. Üç oktav ses aralığına sahip bir sopranodur. Şarkılarının çoğu sosyal konularla ilgilidir.

En çok yetmişlerdeki hit parçaları olan "Diamonds & Rust", "The Night They Drove Old Dixie Down", "We Shall Overcome", "Sweet Sir Galahad" ve "Joe Hill" ile tanınır. Ayrıca, Bob Dylan ile yaşadığı uzun birliktelik; insan hakları, şiddet karşıtı, çevre konularında tükenmeyen aktivist hareketleri ile de akıllarda yer etmiştir. Şimdiye kadar otuzun üzerinde albüm piyasaya sürmüştür ve Türkçe dahil sekiz farklı dilde şarkı kaydı vardır. Şarkı yazarı olmasına rağmen özellikle yetmişlerin ikinci yarısından sonra The Beatles, Jackson Browne, Paul Simon, The Rolling Stones, Stevie Wonder'ın şarkılarına cover parçalar yapmıştır.

1958 yılında, henüz 17 yaşındayken annesi-babası ve iki kız kardeşi ile birlikte Palo Alto'dan Boston'a taşındılar. Kingston Üçlüsü'nün elemanı Tom Dooley ile birlikte ülkeyi baştan aşağıya gezdiler ve tüm radyolarda boy gösterdiler. Boston Üniversitesi Drama Okulu'na henüz girmiş olan biri olarak, çevresi müzisyen ve Amerikan Folk Müziği'ne tutku derecesinde ilgi duyan arkadaşlar sarmıştı. Etkileyici bir soprano olan Joan'un sesinin doğal tınısı söylediği şarkılara güçlü ve gergin/sinirli bir hava veriyordu. 1959 yılında henüz 18'indeyken, Birinci Newport Folk Festivali'nde sahne aldı. Seçtiği şarkılar, kendi çapındakilere göre farklı duygular taşıyordu. İyi olduğu geleneksel şarkılarda, insanların içinde bulunduğu durumları yansıtan bir tarz vardı.

1960 yılında, Vanguard Record'dan tek başına oluşturduğu ilk uzun çalar albümünü çıkardı. Daha sonra 12 yıl boyunca aynı kuruluştan 14 albüm çıkarmıştı. İlk albümü tamamen bir geleneksel baladlar, blues'lar, ninniler, kovboy tınılarını taşıyan, etnik, eski amerikan ve benzeri şarkılardan oluşan karışımdı. İlk albümlerindeki şarkılardan, "House of the Rising Sun" the Animals grubu tarafından, "John Riley" the Byrds tarafından, "Babe, I'm Gonna Leave You' Led Zeppelin tarafından, "What Have They Done To the Rain" the Searchers tarafından, "Jackaroe" Grateful Dead tarafından, "Long Black Veil" ise the Band tarafından söylenmişti. Bunlar diğer grupların kendi repertuarlarına kattıkları şarkılardan sadece bazılarıydılar. Birçok grup da, onun şarkılarından esinlenerek şarkılar ürettiler.

3 yıl sonra, Bob Dylan ile turlara başladı ve onunla daha sonraki birkaç yılda folk müziği hareketini tanımlayan ve sembolize eden şarkılar yaptı. Kendi şarkılar yaptığı gibi, çağdaşı diğer müzisyenlerden şarkılar aldı. Şarkılarını aldığı bu müzisyenler arasında Richard Farina, Phil Ochs, Tim Hardin, Leonard Cohen, Paul Simon da vardı. Repertuarını John Lennon, McCartney, Jacques Brel, Johnny Cash gibi müzisyenlerle genişletti. Hatta kendi çapındaki Güney Amerikalı Villa-Lobos, Phil Ochs, Nascimento gibi müzisyenlerin şarkılarını da söyledikleri arasına kattı.

Müziği adeta kendi aynası oldu ve toplumsal tepkiler çerçevesinde daima özgürlük, işçi hakları, ağır vergilere yönelik tepkiler ve insan hakları konusunda kendini öne çıkardı. Karşı koyuş ve protestolarla geçen 1963, 1964, 1966 yıllarında yoğunlaştırdığı hareketlerinden sonra 1968 kuşağı içerisinde ve o renkleri yansıtan albümünü kaydetti. Eşi David Harris'in protesto hareketlerini oluşturduğu iddiası ile hapise atılmasından sonra ve Vietnam Savaşı'nın hızının artması ile birlikte Amerika merkezli Liaison Committee ile birlikte Hanoi"ya gitti, Batı Yakası'nda "Amnesty International" (Uluslararası Af Örgütü) kurulması desteği verdi.

Hanoi dönüşü, oradayken (sığınakta, sokakta, vs) banta aldığı sesleri de içeren, kendisinin yazıp kaydettiği "Where Are You Now My Son" adlı müzikal şiir albümünü yayınladı.

Zamanın ünlü grubu the Beatles'in ortaya çıkışı sırasında, bir folk müzik sanatçısı olarak akustik gitarı ile birçok müzisyenin bakış açısını genişletti ve görüşlerinin özgürleşmesi konusunda katkılarda bulundu. Elektronik destekli müzik yapmaktansa, klasik enstrümanlarla üç uzun çalar albüm çıkardı. Daha sonra, 1970'lerin başında Nasville firmasına geçti. Dört uzun çalar kaydı boyunca, firmanın en iyi müzisyen takımı onun arkasında çaldı. 1971'de onun kariyerinin şaheseri, The Band grubunun şarkısı "The Nihgt They Drove Old Dixie Down" parçasının "cover"inin (yeniden söylenmesininin) kaydı sırasında da arkasındaydılar.

Albümlerinin ruhuna uygun olarak, Güney Asya'daki saldırgan tutumun azalışa geçmesi ile, dikkatini Augusto Pinochet'in diktatörce baskısı altında inleyen Şili'ye çevirdi. Böylece, bu insanlara ithaf olarak İspanyolca albümünü çıkardı. Bu albümdeki "No Nos Moveran" (Biz sürülmeyeceğiz) adlı şarkısı, İspanya'da Diktatör General Franco tarafından 40 yıldan fazla süre ile yasaklandı ve tüm kopyaları toplatıldı. Diktatör Franco'nun ölümünden 3 yıl sonra 1977 yılında ilk defa kendisi, Madrid'deki bir televizyon programında bu şarkıyı söyledi.

1975 yılında kendi yazdığı "Diamonds and Rust", yeni albümünün ana şarkısı olarak ortaya çıktı. Aynı albümde, Jackson Browne, Janis Ian, John Prine, Stevie Wonder & Syreeta, Allman Brothers Band'dan Dickey Betts ve Bob Dylan gibi çeşitli sanatçılardan şarkılar yer aldı.

Üç yıl sonra, Kuzey İrlanda'ya giderek, şiddetin son bulmasına çağrı olarak düzenlenen organizasyonda İrlandalı Barışçılarla birlikte yürüdü. Nükleer savaş araçlarının dondurulmasına yönelik gösterilerde yer aldı. Ayrıca, eşcinsellerin okullarda öğretmen olmasını açıkça yasaklayan 6. Kaliforniya Teklifi'nin geri çekilmesi yararına düzenlenen konserine katıldı. İnsan hakları ve vatandaşlık hakları konusundaki şahsi desteği nedeni ile, Amerikan Sivil Özgürlük Birliği'nin (American Civil Liberties Union) Earl Warren Ödülü'nü aldı. Şahsen Humanitas International İnsan Hakları Komitesi'ni kurdu ve 13 yıl boyunca da yöneticiliğinde kaldı. 1978 ve 1979 yıllarında, yılın en iyi kadın vocalisti dalında, San Francisco Bay Erea Music Award (BAMMY) ödülünü aldı. Avrupa ve Amerika'da 1980 yıllarda gerçekleştirdiği seyahatlerinde ve konserleri sırasında kaydedilen videoları ve ses kayıtları yayımlandı.

1983 yılında, Bob Dylan'ın "Blowin' in the Wind" sarkısı ile ilk defa Grammy Ödülleri sırasında bir performans sergiledi. 1985 yılı yazında, dünya çapındaki Live Aid yardım konserlerinin ABD bacağının açılışından sonra, 1969'dan beri yapılmayan Newport Folk Festivali'nin yeniden canlandırılmasında yer aldı. 1986 yılında Peter Gabriel, Sting gibi sanatçılara katılarak Amnesty Internatonal'ın (Uluslararası Af Örgütü'nün) Umudun Komplosu (Conspiracy of Hope) Turu'nda yer aldı. Onun etkilediği sanatçıların (Gabriel, U2, Dire Straits, Johnny Clegg ve diğerleri) şarkılarının yer aldığı bir sonraki albümü de ayrıca bu turun etkisini taşımaktaydı. Hemen sonra 1986 yılında, nasıl olduysa, ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyet Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov'un tarihi buluşması zamanına denk gelen tarihte, Halkların Zirvesi Konseri'nde şarkı söylemek üzere seçildi. 1989 Prag konseri sırasında şahsen Devlet Başkanı Vaclav Havel, kendi ülkelerindeki Kadife Devrim'de Baez'in etkisinin olduğunu söylemişti.

1993 yılında verdiği Saraybosna Konseri ile, savaş sonrası konser veren ilk büyük sanatçı oldu. Saraybosna'da, savaşın yerinden ettiği göçmenlere hitab etmek için bulunmaktaydı. Sayısız özgürlük ve insani yardım konserlerine ek olarak 1994 yılında San Francisco'daki, Millî Gey ve Lezbiyen Görev Gücü'ne (The National Gay and Lesbian Task Force) para toplamak amacıyla düzenlenen Hak İçin Mücadele Konseri'ne (Fight the Right) katıldı.

2001 yılında Vanguard Records Firması, belki de tek bir sanatçı için yapılan en pahalı bir porjeyi hayata geçirerek, 1960-1972 yılları arasındaki tüm uzun çalarlarını içerecek bir CD serisini oluşturmaya başladı. İki yıl sonra ise, bu çalışmanın uzantısı olarak, Universal Music Entrprises önceki seriden sonra 1976'ya değin çıkan parçaları başka bir CD serisinde topladı. Bu serilerin ikisi de, ek hediyeleri ve tüm geniş kapsamlı bilgileri de içerecek bir şekilde hazırlanmıştı.

2007 yılındaki 49. yıllık Grammy Ödülleri Galası'nda, Baez'in Hayat Boyu Başarı (Lifetime Achievement Award) ödülüne layık görüldü. Bu ödül bilindiği üzere, Akademinin verdiği en büyük ödüldür.

Baez, Nelson Mandela'nın 28 Haziran 2008 tarihinde Hyde Park'ta düzenlenen 90. yaş günü kutlamalarına katıldı.

Türkiye ile ilgili bir bilgi eklemek gerekirse, 9 Temmuz 2004 tarihinde İstanbul, Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'ndaki konserde Türk Dinleyicisi'nin karşısına çıktı. Türkiye'de iyi tanınan sanatçı 2010 yılında halen yoğun olarak konserlerine devam etmektedir.

Joan Baez, internette video sitelerinde bulunabilecek olan, Zülfü Livaneli'nin Nâzım Hikmet'in "Kız Çocuğu" Şiiri'ne bestelediği şarkısını başarıyla ve kendine özgü tarzı ile tüm müzikseverlere hediye etti.

Diskografi
Joan Baez, Part 1-2 - 1960
Joan Baez in Concert, Part 1-2 - 1962
Joan Baez/5 - 1964
Farewell Angelina - 1965
Noël - 1966
Joan - 1967
Baptism: A Journey Through Our Time - 1968
David's Album - 1969
One Day at a Time - 1970
Carry It On - 1971
Come from the Shadows - 1972
Where Are You Now, My Son? - 1973
Gracias A la Vida - 1974
Diamonds & Rust - 1975
From Every Stage - 1976
Blowin' Away - 1977
Honest Lullaby - 1979
Live -Europe '83 - 1984
Diamonds & Rust in the Bullring - 1988
Speaking of Dreams - 1989
Play Me Backwards - 1992
Ring Them Bells - 1995
Gone from Danger - 1997
Dark Chords on a Big Guitar - 2003
Bowery Songs - 2005
Ring Them Bells - 2007

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber