SGK rapor parası hesaplama! Rapor parası başvuru, sorgulama nasıl yapılır?

Halk arasında rapor parası olarak bilinen geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanma belirli şartlara bağlanmıştır. Rapor ücreti ise, geçici iş göremezlik belgesine sahip kişinin çalışmadığı günlerine dair işverenden değil SGK hak sahibine ödenen ücrettir. Sigortaya bağlı olarak işyerinde çalışmakta olan kişinin iş kazası, hastalık veya analık hallerinden biri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğranılması sonucunda devlet tarafından her ay rapor parası almaya hak kazanırlar. İşte tüm detaylar…

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak bir iş yerinde çalışan kişiler işyerinde meydana gelen hastalık, iş kazası veya analık gibi durumlar sonucunda iş göremezlik rapor ödeneği almaya hak kazanırlar. Geçici iş göremezlik ödeneğinden çalışanlar yararlanmaları için belirli şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Bunlardan en önemlisi ise sigortalı olarak çalışan kişinin iş yerinde kaza veya hastalık geçirdiğine dair bir sağlık raporu alması gerekiyor. Belli şartlara uygun olduğu görülen çalışan rapor ücreti almaya hak kazanmaktadır. SGK rapor parası ne kadar? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. SGK rapor parası şartları işte detaylar.

SGK RAPOR PARASI HESAPLAMA

Devlet tarafından geçici iş göremezlik raporu verilen kişiler bunun sonucunda bir miktar ücret almaktadır. Almış oldukları ücrete rapor parası adı verilmektedir. Rapor parasını hesaplamak isteyenler için şunu diyebiliriz ki; Öncelikle ilk 3 aylık brüt toplanır. Daha sonra son 3 aylık brüt toplanır. Ardından raporlu olmuş olduğunuz günden 2 çıkartılmaktadır.  Daha sonra çıkan sonuçtan raporlu olunan gün sayısı çarpılmaktadır.  Ardından çıkmış olan sonuç ayakta tedavisi olmuş durumu var ise 2 ile çarpılır 3 ile bölünmektedir. Bu şekilde rapor parasını bulmuş olursunuz.

SGK RAPOR PARASI SORGULAMA

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iş göremezlik raporu alan kişiler için rapor parası sorgulaması yapmak isteyenler için en yakın PTT şubesine gidip e-devlet şifresi edinmeniz gerekmektedir. Daha sonra almış olduğunuz e-devlet şifresi ve T.C. numaranız ile giriş yapınız. Ardından Sağlık Bakanlığı İstirahat Raporları Sorgulama işlemleri için  https://www.turkiye.gov.tr/saglik-e-imzali-istirahat-raporlari-sorgulama linkine tıklayarak e-devlet şifrenizle beraber giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz.

Rapor parasını sorgulamanın bir diğer yolu ise telefon numarası ile arayarak sorgulama yapabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece ALO 170 numaralı çağrı merkezini aramanız gerekiyor. Bu numaradan kesin olarak rapor parasının ne zaman yatırılacağı bilgisine ulaşabilirsiniz.

SGK RAPOR PARASI BAŞVURU

SGK’ya bağlı olarak çalışan kişinin iş yerinde başına gelen bir kaza veya hastalık, analık durumu gibi nedenlerden dolayı rapor parası almaya hak kazanırlar. Bunun sonucunda başvuru yapabilmeleri için sağlık kuruluşlarına giderek iş kazası veya iş hastalığı olanlar hekimler tarafından muayeneleri tamamlandıktan sonra iş görmemezlik raporu verilir. Alınmış olunan sağlık raporunun ne az 3 günlük olması gerekiyor. Aksi takdirde 3 günden daha az olan raporlar için ödeme yapılmamaktadır. Rapor parası alan kişiler işvereninin alınan raporu SGK'ya iletmesinin sonucunda en geç 15 gün içinde PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Ücret hesaba yatırıldıktan sonra en geç ay içinde alınması gerekiyor. Alınmayan ödenekler SGK tarafından geri alınıyor.

SGK RAPOR PARASI ŞARTLARI

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak rapor parası hakkı tanına kişilerden istenen şartlar şunlardır;

•Sigorta Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan kişinin uğramış olduğu iş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya analık hallerinden biri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğranılması gereklidir.

•Daha sonra SGK tarafından yetki verilen hekim ve sağlık kurullarından sağlık raporu alınması gerekiyor.

•Köy veya mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına veya hesabına bağımsız olarak çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneğinde bulunabilmesi için prim borçlarının olmaması ve yatarak tedavi görmeleri gerekmektedir.

•Sigortalı çalışanların hastalık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği için iş göremezlik raporunun başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekiyor.

•Analık durumu nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekmektedir. Aksi takdirde ödenekten yararlanmayabilir.

SGK RAPOR PARASI NE KADAR?

Bir meslek hastalığı, iş yerinde uğramış olduğu bir kaza veya analık durumu nedeniyle iş göremezlik ödeneği yapılmaya hak kazanan kişilerin belirlenen rapor parası miktarı, günlük en az 65.40 TL olarak belirlenmiştir.

Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma 26 Kasım 2024 Reyting Sonuçları! Aşk Evlilik Boşanma, Bahar Şampiyonlar Ligi'nde 5. hafta start aldı: İşte gecenin toplu sonuçları
Sonraki Haber