SGK Yurt Dışı Borçlanma Primi Ne Kadar?

SGK yurt dışı borçlanma primi farklı kriterlere göre hesaplanmaktadır. Peki, yurt dışı borçlanma primi ne kadar? İşte detaylar…

SGK yurt dışı borçlanma işlemlerinde prim hesaplamaları farklı kriterler dikkate alınarak belirlenmektedir. Türkiye ile sosyal güvenlik antlaşması imzalanmış olsun veya olmasın yurt dışında çalışan Türk vatandaşları ve doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler yurt dışında kaldıkları süreleri borçlanarak işlem gerçekleştirebilirler.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından vatandaşların sigortalarında belirli nedenlere bağlı olarak yaşanan prim eksikliklerinin tamamlanması için farklı yöntemler sunulmaktadır. Eksik primlerin borçlanma yöntemleri ile tamamlanarak emeklilik hakkı elde edilmesi sağlanmaktadır. Yurt dışı borçlanması, doğum ve askerlik borçlanması en yaygın yöntemler arasında yer almaktadır. SGK yurt dışı borçlanma primi ise yıllara göre farklılık gösterecektir. Yapılan son değişiklik sonrasında yurt dışı borçlanmaları için tutar asgari ücretin %45’i ile bu tutarın 7,5 katı olarak belirlenmiştir.

SGK Yurt Dışı Borçlanması Nedir?

Yurt dışı borçlanması sayesinde SGK kaydı bulunan ve yurt dışında yaşayan vatandaşların emeklilik hakkı elde etmeleri sağlanmaktadır. Asgari ücret rakamlarına göre belirlenen yurt dışı, doğum ve askerlik borçlanmalarına yönelik farklı şartlar aranacaktır. Borçlanma süreleri ise yurt dışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında ya da sonunda her birinde 1 yıla kadar olan işsizlik süreleri, ev kadını olarak geçen süreleri kapsamaktadır.

Ülkemizdeki mevcut uygulamaya göre emeklilik, yaşlılık, ölüm, malullük gibi hallerde Türkiye’de geçmiş hizmet gibi yurt dışında geçen sürelerin değerlendirilmesi için yurt dışı borçlanmasının yapılması mümkündür. Yurt dışı borçlanması yapmak isteyenlerin belirlenen tüm şartları karşılamaları gerekecektir.

SGK Yurt Dışı Borçlanmasından Kimler Yararlanabilir?

SGK yurt dışı borçlanma şartları ilgili mevzuat kapsamında belirlenmiştir. Yurt dışı sürelerinin borçlanılabilmesi için borçlanma anında Türk vatandaşı olmak ya da doğumla Türk vatandaşı olup, çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybetmiş olmak gerekecektir. Buna ek olarak yurt dışında geçen süreleri belgelendirebiliyor olmak ve yazılı istekte bulunmak şartı aranacaktır. Ölen sigortalıların hak sahipleri tarafından yapılan borçlanma başvurularında hak sahibinin talep tarihinde Türk vatandaşı olması yeterlidir.

Yurt dışı borçlanması yapmak için ayrıca borçlanılmak istenilen sigortalıya ait yurt dışı sürelerinde Türk vatandaşı olma şartı aranmaz. Türk vatandaşlığı ve yabancı ülke vatandaşlığı devam edenler söz konusu yasa ile yapılan düzenlemelerden yararlanılabilmektedir. SGK yurt dışı borçlanma primi ise borçlanmadan yararlanmak isteyenler için mevcut asgari ücret oranlarına göre belirlenecektir.

SGK Yurt Dışı Borçlanma Nasıl Hesaplanır?

SGK yurt dışı borçlanması hesaplama işlemleri mevcut yıla ilişkin belirlenen asgari ücret rakamlarına göre yapılır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından uygulanan askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmalarında farklı hesaplama yöntemleri uygulanacaktır. Borçlanma yapan kişiler prime esas kazanç tutarını asgari ücret ile bunun 7,5 katı arasında değişen tutarlar üzerinden yapmaktadır.

Askerlik ve doğum borçlanması için 1 günlük en düşük prim olarak günlük asgari ücretin %32’si oranında hesaplama yapılır. Yurt dışı borçlanmasında ise günlük asgari ücretin %45’i oranında prim ödenmektedir.

SGK Yurt Dışı Borçlanması Günlük Ne Kadar?

Yurtdışı borçlanması için gerekli evraklar ile tüm şartları sağlayan vatandaşların başvurularını kolayca SGK’ya yapmaları mümkündür. 2022 yılı için belirlenen asgari ücret oranlarına göre yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için bir günlük borçlanma 53,66 TL olarak belirlenmişti. Temmuz ayında gelen ikinci zam ve 2023 yılı için yapılacak yeni zamla beraber SGK yurt dışı borçlanma primi oranları da farklılık gösterecektir. Yeni yıldan itibaren bu oranların artması beklenmektedir.

Kim Milyoner Olmak İster 200 bin liralık Tosun Paşa sorusu Halk TV'de TB3 hakkında skandal yayın: İHA-SİHA karın mı doyuruyor? Efsane "Çok özledim" dedi
Sonraki Haber