Japonya'nın yeni başbakanı eşcinsel evliliği savunan Shigeru Ishiba oldu

Japonya’da iktidarda bulunan Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) başkanlık seçimini kazanan Shigeru Ishiba, mecliste yapılan oylamada ülkenin 102. başbakanı seçildi. Japonya'nın yeni başbakanı ülkede eşcinsel evliliklere desteğini pek çok ifade etmişti.

Japonya'da iktidarda bulunan Liberal Demokrat Parti’nin başkanlık seçimini kazanan Shigeru Ishiba, mecliste yapılan oylamada ülkenin 102. başbakanı seçildi.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida Ağustos ayında, iktidardaki LDP'nin "yeni bir başlangıca" ihtiyacı olduğunu söyleyerek Eylül’de partinin liderliğine yeniden aday olmayacağını açıkladı. Geçen hafta yapılan LDP başkanlık seçimini kazanan Shigeru Ishiba, mecliste bugün yapılan oturumda 461 oyun 291'ini alarak ülkenin yeni başbakanı seçildi.

27 EKİM'DE GENEL SEÇİM OLABİLİR

LDP’deki başkanlık yarışını kazanmasının ardından yaptığı açıklamada erken seçime gidileceğini söyleyen Ishiba, "Yeni yönetimin bir an önce halk tarafından değerlendirilmesinin önemli olduğuna inanıyorum. Tüm şartların uygun olması halinde 27 Ekim'de bir genel seçim yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ishiba, Japonya İmparatorluk Sarayı'nda düzenlenecek törenin ardından göreve başlayacak.

SHİGERU ISHIBA KİMDİR? 

1957 yılında Japonya’nın Tottori eyaletinde dünyaya gelen Shigeru Ishiba, 1979 yılında Keio Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1983 yılına kadar süren kısa bankacılık kariyerinin ardından siyasete atılan Ishiba, 1986 yılında ilk kez Temsilciler Meclisi üyesi olarak seçildi.

Siyasi kariyeri boyunca Savunma Bakanı, Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanı, Liberal Demokrat Parti Politika Araştırma Konseyi Başkanı ve Liberal Demokrat Parti Genel Sekreteri gibi önemli görevlerde bulunan Ishiba, 5. denemesinde LDP Genel Başkanı olmayı başardı.

Ulusal güvenlik politikaları konusunda uzman olarak görülen Ishiba’nın savaş uçakları ve askeri gemi marketlerine ve trenlere meraklı olduğu biliniyor.

EŞCİNSEL EVLİLİKLERİ DESTEKLİYOR

Ishiba, evli çiftlere kendi soyadlarını koruma seçeneği tanıyacak olan seçici bir çift soyadı sisteminin getirilmesini desteklediğini ifade etmişti. Ishiba, bu değişikliğin LDP içinde bir fikir birliğine varılması için daha fazla tartışmaya tabi tutulması gerektiğini belirten açıklamalarıyla biliniyor.

Öte yandan, Japonya'nın yeni başbakanı ülkede eşcinsel evliliklere desteğini pek çok ifade etmişti. Conservative Politician (2024) adlı kitabında , Yüksek Mahkeme kararını beklemeden LGBT haklarını korumak için mevzuat çıkarılması gerektiğini savunmuştu.

Bu hafta ŞOK Market'lere %50 indirimli evcil hayvan ürünleri geliyor! İsrailli aşırı sağcılar Lübnan'da emlak ilanı vermeye başladı Sabancı Topluluğu teknoloji seferberliğinde ilk adımı İzmir’de attı
Sonraki Haber