"Sığınmacılar gidecek" diyen CHP'nin 2016 yılındaki raporu yeniden gündem oldu

Türkiye'deki sığınmacıların gitmesi yönünde sık sık çağrılar yapan CHP'nin 2016 yılında hazırladığı ve kitap haline getirdiği rapor yeniden gündem oldu. Raporda sığınmacıların büyük kısmının Türkiye'de kalıcı olduklarının kabul edilmesi gerektiği savunuluyordu. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde "Kaçaklar ve sığınmacılar konusunda netim. Gidecekler” demişti.

CHP'nin 2016 yılında hazırladığı ve “Sınırlar Arasında - İnsanlık Dramından İnsanlık Sınavına” adıyla kitap haline getirilen mülteci raporu yeniden gündem oldu. CHP'li milletvekillerin 10 aylık çalışması sonucunda hazırlandığı belirtilen raporda, sığınmacılara haklarının verilmediği ve Türkiye'deki Suriyelilerin daha iyi koşullarda hizmet almaları gerektiği ifade ediliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından 20 Haziran 2016 tarihinde basın toplantısıyla tanıtılan raporda, 'Geçici koruma statüsü verilen Suriyeli mültecilerin büyük bir kısmının ülkemizde kalıcı oldukları kabul edilmelidir. Ülkemizde aslında mülteci olarak bulunan ancak mülteci sayılmayan insanlara hakları teslim edilmelidir' denilirken, mültecilerin toplumsal yaşama katılımlarını makro politikalarla düzenleyecek ve entegrasyonu sağlayacak bir 'Göç ve Uyum Bakanlığı'nın mutlaka kurulması gerektiği belirtiliyor.

Raporda şu ifadeler yer almıştı:

"Ülkemizde, ilk aşamada misafir olarak kabul edilen ama daha sonra geçici koruma statüsü verilen Suriyeli mültecilerin büyük bir kısmının ülkemizde kalıcı olduklarını kabul edilmelidir. Ancak, Suriye krizi sona erdikten sonra ülkelerine dönmek isteyenlere de yardımcı olunmalıdır. Bunun için, geri dönüşü özendiren ve maddi olarak destekleyen projeler geliştirilmelidir."

"Ülkemizdeki sığınmacı ve mültecileri hedef alan ve yabancı düşmanlığına yaslanan ırkçı, ayrımcı ve dışlayıcı söylem ve uygulamalara tolerans gösterilmemelidir. Suriyeli karşıtlığına ve nefret söylemlerine karşı önlem alınmalıdır. Bir arada yaşamın sağlanabilmesi için gerek söylem olarak gerekse de yasal olarak mülteciliğin ve iltica etmenin bir insan hakkı olduğu topluma anlatılmalıdır."

"Medyada mültecilere yönelik kullanılan dilin insan haklarına ve evrensel değerlere uygun olması sağlanmalıdır."

"SIĞINMACILARA 'SUÇLU' MUAMELESİ YAPILMAMALI"

"Geri Gönderme Merkezlerine getirilen kişilere, kamplarda veya kamp dışında kalan sığınmacılara 'suçlu' muamelesi yapılmamalıdır."
"Türkiye'deki mültecilerin işgücü piyasalarına entegre edilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Mülteciler kayıt içi ekonomiye çekilmeli ve ucuz işgücü olarak sömürülmelerinin önüne geçilmelidir."

"Mülteciler, kayıt dışı piyasada sosyal güvenceden yoksun, düşük ücret, uzun çalışma saatleri ve olumsuz çalışma koşullarına dayalı istismar ve sömürüye karşı korunmalıdırlar."

"Sığınmacı ve mültecilerle ilgili sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonları şeffaf, kolay izlenebilir ve hesap verilebilir olmalıdır."

"Suriyeli mültecilere insani yardımda bulunulması ve insan hakları açısından Türkiye'nin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi çerçevesinde ulusal güvenlik bakımından sınır güvenliğini sağlayacak tedbirler sorumlu bir anlayışla ele alınmalıdır."

İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu Bakan Fidan’dan Şam paylaşımı: “Misafirperverliklerini özlemişiz” 23 Aralık 2024 akademik kadro ilanları Resmi Gazete'de!
Sonraki Haber