Sık kabus gören çocuklarda Parkinson riski daha yüksek olabilir

Yeni bir araştırmaya göre, sık sık kabus gören çocuklara, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde Parkinson hastalığı teşhisi konma olasılığının daha yüksek olduğu olabileceği ortaya koyuldu.

Yeni bir araştırmaya göre sık sık kabus gören çocukların, büyüdüğünde Parkinson hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Tabii ki bu araştırma ebeveynlerin çok endişe etmesini gerektirmiyor. Çünkü zaten çocukların yüzde 50’si zaman zaman kabus görür.

Çalışma, sürekli rahatsız edici rüyalar gören çocukların, kötü rüyalar gördüklerini bildirmeyen çocuklara kıyasla, 50 yaşına kadar bilişsel bozukluk yaşama riskinin yüzde 76 arttığı sonucuna vardı. 

Daha da şaşırtıcı olanı, kabus gören çocukların bu yaşa kadar Parkinson olma ihtimalinin yaklaşık yedi kat daha fazla olmasıydı.

7.000 KİŞİ İZLENDİ

Birmingham Üniversitesi'nde bir klinik nörolog olan Abidemi Otaiku, bu bulgulara, Mart 1958'de tek bir hafta içinde doğan Britanya'daki tüm insanlar hakkında bilgi toplayan 1958 İngiliz Doğum Kohort Çalışması'ndan elde edilen verilere bakarak ulaştı. 

1965 ve 1969'da, katılımcılar sırasıyla 7 ve 11 yaşındayken, ebeveynleri kabuslar konusunda sorgulandı. Otaiku daha sonra bu verileri 50 yaşında bilişsel bozukluk ve Parkinson hakkında toplanan takip bilgileriyle karşılaştırdı. Toplamda 7.000 civarı kişi (yarısı erkek, yarısı kadın) analize dahil edildi.

Araştırma, çocukluk kabusları ile daha sonraki yaşamdaki bilişsel problemler arasında nedensel bir ilişki bulmaya çalışmadı. Başka bir deyişle, başka bir faktör, bazı çocukların neden bilişsel bozulma geliştirmeye devam edeceğini ve kabus deneyimlerinin bununla sadece ilişkili olduğunu doğrudan açıklayabilir.

Fakat yine de bu tuhaf bağlantının düşündüğünüzden daha derinlere indiğine dair sağlam kanıtlar da var.

2022'de Dr Otaiku, sık sık rahatsız edici rüyalar gören yaşlı yetişkinlerin Parkinson hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu öne süren başka bir çalışma yayınladı.

Ayrıca, düzenli kabuslar görmek, yaşlılıkta Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin artmasıyla da ilişkili olan bir genle (PTPRJ olarak adlandırılır) bağlantılıdır.

KANITLANIRSA DEVRİM YARATABİLİR

Dr Otaiku, çalışmasını, rahatsız edici rüyaların bilişsel bozukluk ve Parkinson hastalığı için nedensel bir risk faktörü olabileceğini düşünüyor. Rahatsız edici rüyaların nasıl rahatsız uykuya neden olduğunun bilindiğini ve bunun da beyinde bilişsel gerileme ile ilişkili yapışkan proteinlerin birikmesine yol açabileceğini belirtiyor.  Alternatif olarak, yaşamın erken döneminde düzenli olarak rahatsız edici rüyalar görmenin beyin gelişimini ve ileriki yaşamda bunama ve Parkinson'a direnme yeteneğini etkileyebileceği öne sürülüyor.

Bu açıklamalar henüz kanıtlanmadı, ancak daha fazla kanıt bunlardan herhangi birini destekliyorsa, bu, kabusları önlemenin belki de bilişsel bozukluğu önleyebileceği olasılığını artırıyor.

İlginç bir şekilde, eğer bu nedensel hipotezlerden herhangi biri doğrulanırsa, bu, çocukluk döneminde rahatsız edici rüyaları tedavi etmenin veya onları önlemenin, demans ve Parkinson hastalığı [Parkinson hastalığı] için birincil önleme stratejisi haline gelebileceği belirtiliyor.

500 TL’lik Banknotlar Geliyor! Tarih Netleşti Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül kimdir? Neden ceza aldı? Enes Bay Kimdir?
Sonraki Haber