Sınavsız üniversite mi geliyor? MHP teklifi sundu...

MHP Milletvekillerinin, özellikle Filiz Kılıç'ın, TBMM'deki Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmelerinde üniversite sınavının kaldırılması yönündeki açıklamaları, eğitim sistemimizde önemli bir tartışmayı alevlendirdi.

MHP Milletvekilleri üniversite sınavının kaldırılması istedi. MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç, “Türkiye, sınavsız üniversiteye geçişi başarabilir’’ dedi. 

"SINAVLARIN KALDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ"

MHP’li Kılıç komisyondaki, konuşmasında Bakan Yusuf Tekin’e, “Üniversite giriş sınavının kaldırılması ve yerine ilköğretim ile ortaöğretimde etkili bir yönlendirmeye bağlı uygulanacak müfredatla ortaöğretim sonunda olgunlaşma sınavını esas alan bir eğitim modelini tahayyül ediyoruz. Açık öğretim de dâhil üniversitelerin kontenjan sayısı 1 milyonu aştı. Türkiye, sınavsız üniversiteye geçişi başarabilecek zenginliğe geldi. MHP olarak üniversiteye giriş sınavının kaldırılmasını talep ediyoruz’’ diye seslendi.

"FIRSAT EŞİTLİĞİ..." VURGUSU

MHP İstanbul Milletvekili Faruk Aksu da “Üniversite giriş sınavının kaldırılmasını, bunun yerine ilköğretim ve ortaöğretimde öğrencilerin ilgi, yetenek, beceri ve kabiliyetlerini dikkate alan,  bir yönlendirmeye bağlı fırsat eşitliğini de gözeten üniversite öngörüyoruz” dedi.

NASIL UYGULANACAK?

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ise MHP’li vekillere "Sınavı doğru düzgün yapamıyorlar. Sınavı bile doğru düzgün yapamayan ve orada bile bir sürü şaibe varken, sorular çalınırken bu dediğiniz yöntemi nasıl uygulayacaksınız?” diye sordu.

TEKLİF MECLİSTEN GEÇERSE NASIL BİR ETKİ DOĞURUR?

Bu teklifin kabul edilmesi durumunda eğitim sistemimizde köklü değişiklikler yaşanabilir. Bu değişikliklerin hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabilir:

Olumlu Etkileri

  • Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilmesiyle daha mutlu ve başarılı bireyler yetiştirilebilir.
  • Sınav stresi azalabilir ve öğrenme ortamı daha keyifli hale gelebilir.
  • Farklı öğrenme stillerine sahip öğrenciler için daha çeşitli eğitim seçenekleri sunulabilir.

Olumsuz Etkileri

  • Sınavsız bir sistemde öğrenci seçimi nasıl yapılacağı konusunda ciddi soru işaretleri bulunmaktadır.
  • Özel okulların öğrencileri, daha iyi eğitim almaları nedeniyle avantajlı konuma gelebilirler.
  • Tüm öğrencilerin üniversiteye gitme isteği artabilir ve bu durum, yükseköğretim sisteminde kalabalıklaşmaya neden olabilir.
Dolar bugün ne kadar? İşte 22 Aralık 2024 güncel döviz kurları Altın fiyatlarında kısmi yükseliş Bugün TV'de neler var? 22 Aralık 2024
Sonraki Haber