Yapımcılar ve sinemacılar arasındaki mısır tartışması nedir? Mısır krizi nereden çıktı?

Sinemalardaki mısır krizi nedir? Son dönemde ülkenin gündemini en çok meşgul eden konulardan biri de yapımcılar ile sinemacılar arasındaki 'mısır kavgası'. Konuyla ilgili sürekli yeni bir açıklama yapılırken, Cem Yılmaz son yaptığı açıklamasında gerekirse filmini ücretsiz olarak izleyici karşısına çıkartacağını söyledi. Peki nedir bu sinemalardaki mısır krizi? Yapımcılar ve sinemacıların anlaşamadığı mısır konusu tam olarak ne? Filmler neden vizyona girmiyor? İşte tüm detaylar...

Sinemalardaki mısır krizi nedir? Sinema sektörünün dev isimleri, hem oyunculukları hem de yapımcı ve yönetmenlikleriyle ön plana çıkan isimleri Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Şahan Gökbakar ve Ata Demirer'in isimleri yaşanan 'mısır krizi' sebebiyle gündemden düşmüyor. Filmlerinin bu mısır kavgası sebebiyle vizyona girmemesi hayranlarını büyük hayal kırıklığına uğrattı. Peki sinemalardaki mısır krizi nedir? Yapımcılar ve sinemacılar arasındaki mısır tartışması neden yaşanıyor? Cem Yılmaz'ın ve Yılmaz Erdoğan'ın filmleri ne zaman vizyona girecek? Detaylar haberimizde...

SİNEMALARDAKİ 'MISIR KRİZİ' NEDİR?

Sinema yapımcıları ve sinema salonu işletmecileri arasında şu sıralar büyük bir anlaşmazlık söz konusu. Her salonda farklı bilet fiyatlarının uygulanması yapımcıları boykota sürükledi. Uzun uğraşlar sonucu büyük emeklerle çekilen filmlerden yapımcılara çok düşük pay kalıyor. Mısır- içecek promosyonu yaparak bilet fiyatlarını yükselten sinema salon işletmecilerine, film yapımcıları tepkili. Hatta artık Bakanlık devreye girdi. Peki nedir bu sinemalardaki mısır krizi? Yapımcılar ve sinemacıların anlaşamadığı mısır konusu tam olarak ne? Filmler neden vizyona girmiyor?

MARS SİNEMA KİMİN?

Menderes Utku ve Muzaffer Yıldırım tarafından 2001 yılında kurulan Mars Cinema, iki yıl önce 800 milyon dolara Güney Koreli şirkete satıldı. Şirket, 884 salon ve 120 binin üzerinde koltukla Türkiye’nin bu alanda tekeli haline geldi.

Dolayısıyla sinema salonlarında da global kurallar işlemeye başladı. Ülkenin kültürü ya da sinema anlayışını gözetmeksizin yapıldığı belirtilen bu uygulamalar sinema yapımcılarını ayağa kaldırdı.

SİNEMA YAPIMCILARI NE İSTİYOR?

Sinema yapımcılarının temel şikayeti şuydu: Büyük bir emekle çekilen sinema filminden yapımcılara çok düşük pay kalıyor. Sinema salon işletmecisi sinema biletinden daha pahalı ücrete 5 dk’da hazırladığı mısır ve içeceği satıyor. Sinema yapımcısı olarak biletten aldığımız pay, salon işletmeci firmanın mısırdan kazandığından çok daha az.Sinema salonu işletmecisi firma bize düşük pay veriyor, biletleri mısır ve içecek kampanyalarıyla izleyiciye yüksek fiyata satıyor. Hem biz hem de izleyici artık mağdur olmasın!

SİNEMA SALON İŞLETMECİLERİ 'MISIR KRİZİNE' NE DİYOR?

Sinema salonu işletmecileri ise bu tartışmaya şu cevabı veriyor: Sinema operatörü belli kampanyalar yapabilir. Bunlar tüketicinin lehine yapılan indirimler. Yapımcılar bunu istemiyor. Bunun engellenmesi tüketicinin zararına olacak. Hatta bilet fiyatları bile artacak. Yapımcılar tüketiciye alternatif sunulmuyor gibi yansıtıyor, kampanyadan yararlanma ya da tek bilet alma hakkı tamamen tüketiciye ait.

MARS YAPIM 'MISIR KRİZİNE' NE CEVAP VERMİŞTİ: BAŞKA CEM YILMAZ’LAR ÇIKAR

Hürriyet’ten Cengiz Semercioğlu‘na konuşan Acar, “Cem Yılmaz olmazsa başka Cem Yılmaz’lar mı çıkar” mı diyorsunuz?” sorusunu, “Tabii ki de çıkar. Fırsat verilen her yetenek çıkabilir. Biz Mars olarak 2018 yılında yapımcılara film çekebilsin diye 26 milyon lira finansman destek verdik” diyerek yanıtladı.Konu iyice uzadı. Twitter’a taşındı. Gazete röportajında dağıtım şirketinin yetkili ismi "Cem Yılmaz olmazsa başka Cem Yılmaz’lar çıkar" deyince, ortalık karıştı. Yılmaz’ın sert cevabı gecikmedi: Yapımcı-salon işletmecisi krizinin en büyük taraflarından Mars'ın sözcüsü Acar'ın "Cem Yılmaz olmazsa başka Cem Yılmaz’lar çıkar… Onlar film çekmezse çekeni bulacağız" sözleri Hürriyet'in Kelebek ekinde manşete taşındı. "Hayatımda ilk defa gördüğüm bu hanım yeni Cem Yılmaz’lar çıkaracakmış! Yavaş çıkarsın. Hanımefendi hadi bırak Cem Yılmaz çıkarmayı da tüm Türkiye’de sinema biletini 15 lira yapmayı teklif ediyorum, 40 liraya bilet satmak yok, var mısın? Yoksun tabii…

"FİLM YAPIMCILARINDAN “MISIR KRİZİ” YORUMU

Instagram'dan yaptığı esprili bir paylaşımla Cem Yılmaz'a destek veren Şahan Gökbakar, 'Kore’den uçağa bindirmişler geliyormuş. Yeni Cem Yılmaz çıkartması. Mısır sever bir hanım ile Cengiz’in boş salonda kova kova mısır yiyip sohbet etmeleri manidar olmuş! Zira bu gidişle yeni Cemler, yeni Yılmazlar çıkana kadar anca boş salonlarda sadece mısır yenip sohbet edilecek gibi duruyor' ifadelerini kullandı.Organize İşler 2: Sazan Sarmalı 1 Ocak'ta vizyona girmesi beklenirken, sinema salon işletmecilerine, bilet fiyatlarından dolayı tepki göstererek vizyona girmediği açıklanmıştı.

HANGİ FİLM YAPIMCILARI MISIR- İÇECEK KAMPANYASINA TEPKİ GÖSTERDİ

BKM, Çamaşırhane Film, Dijital Sanatlar, NuLook, Taff Pictures, Madd Entertainment, CMYLMZ | Fikir Sanat, Boyut Film gibi Türkiye sinemasının en iyi örneklerini veren şirketler, birer birer vizyon tarihlerini erteledi. Ancak konunun yapımcı-saloncu kavgasından öteye geçip, Meclis’e taşınması, her iki tarafın, hatta önce izleyicinin çıkarını gözetecek bazı yasaların çıkması gerekiyor...Anadolu Ajansı sektördeki krizi rakamlarla özetledi.

SİNEMADA YAŞANAN MISIR KRİZİ İÇİN KÜLTÜR BAKANLIĞI DEVREYE GİRDİ

Sinemada 'mısır' krizi karşılıklı açıklamalarla devem ederken, Kültür Bakanlığı uzlaşma sağlaması beklenen yasa tasarısını önümüzdeki çarşamba günü görüşeceğini açıkladı. 

MISIR KRİZİNE YASA TEKLİFİ BEKLENİYOR

Sinema yapımcıları ile salon işletme sahipleri arasında yaşanan kriz git gide büyürken; gözler film yapımcıları ile sinema salonları işletmecileri arasında yaşanan gerilimi sonlandırması beklenen yasa teklifine çevrildi. Yapımcılar gişe rekorları kıran filmlerin hasılatlarının düşük kaldığını savunurken sinema salonlarından gelen seyredilme sayıları verilerinin de güvenilir olmadığı iddia ediliyor. Bu sebeple yapımcılar sinema biletiyle ilgili yapılan promosyon düzenlemesinden anında haberdar olmak istiyor. Salonlarda, mısır, kola ve sinema biletine yapılan indirimlerin de biletten karşılanmasına da tepki gösterilirken işletmeciler ise promosyonla salonlara daha fazla seyircinin geldiğini ifade ediyor.

SİNEMADA MISIR KRİZİ İÇİN VERİLEN YASA TEKLİFİ NELERİ İÇERİYOR?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu iki yapının uzlaşmazlığını sağlaması beklenen teklifini geçtiğimiz haftalarda Meclis’e göndermişti. Önümüzdeki çarşamba görüşülecek olan teklifle sinema salonu işletmecileri tarafından uyulması gereken reklam, fragman ve film arası süreleri belirleniyor. Sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla 10, fragman gösterim süresi en az üç, en fazla beş, sinema filmi gösterim arası en fazla 15 dakika olarak sınırlandırılıyor. İzleyici sayısının artırılmasına yönelik kampanya ve toplu satış faaliyetlerinin ancak filmin yapımcısı ve varsa dağıtımcısı ile yapılacak sözleşmeler aracılığıyla gerçekleştirilebileceği hüküm altına alınıyor.

MISIR KRİZİNE DENETİM KOMİSYONU KURULACAK

İstatistiklerin temini ve şeffaflığın sağlanması hedefiyle, sinema salonu işletmecilerinin film gösterimleriyle ilgili bilgileri Bakanlığa iletmek üzere gerekli donanım ve yazılımı işler hâlde bulundurmaları hüküm altına alınıyor. Eksiklerin giderilmesi için sinema salonu işletmecilerine 60 gün süre verilecek. Belirtilen yükümlülüklere ilişkin denetimleri gerçekleştirmek üzere de mahallin mülki idare amirlerince denetim komisyonları kurulacağı hüküm altına alındı. Yükümlülükleri yerine getirmeyenlere 20 bin ile 50 bin TL arasında idari para cezaları öngörülüyor.

YILMAZ ERDOĞAN KONU HAKKINDA NE DEDİ?

Yılmaz Erdoğan, TRT Haber ekranlarında Fuat Kozluklu'nun sorularını yanıtladı.

Erdoğan yaşanan kriz ile ilgili şu açıklamaları yaptı;

TOPLANTILARA GELMEDİLER
''Bu yeni bir şey değil. 2014 yılında ben basına bir açıklama yaptım. Mısır fiyatı bilet fiyatını geçmeye başlamıştı. Biz mısıra karşı değiliz. Giderek kampanyalarla bilet fiyatını aşağıda tutup, mısır fiyatlarını yüksek tutan bir grup söz konusu. Biz bir toplantı talep etmiştik ona da gelmediler.''

SAYIN BAKAN HEMEN DEVREYE GİRDİ
''İş artık filmden kazandığınız para ile yeni bir film yapamama durumuna geldi. Sayın Kültür Bakanı bu konu ile ilgili çok hızlı çalıştılar. Ve yeni yasa bu hafta inşallah komisyona giriyor. Esas konu şeffaflık. Biz bilet satışını göremiyoruz. 30 liradan bilet satıp bunun 10 lirası bilet sayılınca iş farklı oluyor. Cem çok net birşey söyledi. Yapın 15 lira mısır bizden olsun dedi.''

ÖZEL OLARAK KRİZİ TIRMANDIRIYORLAR
''Bir sürü yere milyonlarca bilet dağıtmak. Mesela eczane, dönerci gibi yerlere binlerce bilet veriliyor. Benim bu kurumla Mars ile bir sorunum yok. Biz bu firma ile savaşmıyoruz. Ama bu firmanın şu andaki yöneticileri özel olarak krizi tırmandırıyorlar. Neden bilmiyorum. Sinema salonu sahibi Koreli ya da Türk yeni sanatçılar çıkarması gibi bir şey söylemesi, kara tahtayı yapan adamın milli eğitim benden sorulur demesine benziyor. Biz ne zaman toplantı talep etsek onlar gelmiyorlar.''

BU FİRMA VİETNAM'DA DA AYNI ŞEYLERİ YAPMIŞ
''Vietnam'da da aynı şeyi yapmışlar. Ve buraya gelen arkadaş orada da konuşmuş. Hatta verdikleri röportajlar bile hemen, hemen aynı. Dağıtım konusu gibi şeylerde biz Koreliler ile çalşıyoruz. Aramız da gayet de iyi. Ama bu gelen arkadaş farklı. Kanun çıksa da uygulamayız diyor. Sürçu zihin gibi geliyor bana. Kanunu tanımıyorum, sen tanımasan da kanun seni tanır.''

ONLARI BİZ BİNA ETTİK
''Türk sinemasının bitmesi gibi bir şey olamaz. O kadar güçlü olduklarını düşünmemek lazım. Artık her türlü seçeneği var insanın. Onları biz bina ettik. Onlar bizi bina edemezler. Mesela Mahsun'a para verdik diyorlar. O verdikleri geri alacakları ve faiz aldıkları bir para.

YENİ YASA ÇOK ÖNEMLİ
''Sayın Bakan hem onlarla hem de biz ile görüştü ve çok ilgili. Bu yasa kampanya meselesinin önünü kesiyor. Şeffaflaştırıyor. Bütün yapımcıların fikrini biliyorum, isteğimiz aynı şekilde yasalaşması. Ve bu yasa ile bakanlık denetleyici konumuna geliyor.''

YERLİ SİNEMAYA AÇIK BİR SALDIRI
''Ortak sorunlarımız var ortak çözümler gerektiren. Yaz aylarında bizim filmlerimiz vizyona girmiyor. Diğer sinemacılar tekrar yerli filmler girsin dedik kabul ettiler. Bunlar yine kabul etmediler. Problem çok açık. Yine de işlerini iyi yapmadıklarını ve kasıtlı olmadığını düşünmek istiyorum. Ama baktığınızda bu yerli sinemaya açık bir saldırı. Kimi yapımcılarla görüştüklerini duydum. Bizimle görüşme talep edilirse görüşürüz. Biz ilk çağırdığımızda gelselerdi belki yasa üzerinde bile beraber çalışırdık.''

FİLM NE ZAMAN VİZYONA GİRECEK

''Valla şu anda ben buraya gelmeden önce montajdaydım. Çok tatlı fragman var. Üzerine tarih atmayı bekliyoruz. 2-3 gün içerisinde umarım açıklarız. Yasayı beklemek de bir seçenek ama illa devletin mi araya girmesi gerekiyor. Biz karşılıklı olarak anlaşabiliriz. Takvimlerimiz kaydı. Ben, Cem, Şahan'ın filmleri var. Biz yapımcılar olarak takvim ile çalışıyoruz. Biz hazırız. Bence seyircimiz konuyu da anladı. Bir çok sinema var. Birisi arada grev kırarsa bence onun problemi olur.''

NETFLİX İLE GÖRÜŞÜYORUZ

''Netflix ile de görüşüyoruz. Hem orada hem sinemada olabilir. Seçenekler çok fazla. Herkes ile görüşürüz. Yeni yasa çıkarsa krizi çözer. Biz bundan önceki yönetici ile gayet tatlı şekilde anlaşıyorduk.'

Halk TV Sahibi Cafer Mahiroğlu Kimdir, Kaç yaşında, Nereli? Serveti! TFF'nin başına Mesut Özil mi geçiyor? Boğaz'da denize düşüp kaybolan 2 gencin kimlikleri belli oldu!
Sonraki Haber