Sıra beklemek yerine o otele gidiyorlar
Dünya genelinde etkisini sürdüren koronavirüse karşı geliştirilen aşıların üretim ve tedariki mevcut koşullar nedeniyle sınırlı sayıda olunca tüm devletler aşılama çalışmasını bazı öncelikleri gözeterek yapmak zorunda kaldı. Ancak sıranın kendilerine gelmesini beklemeyen bazı iş insanları ile politikacılar Birleşik Arap Emirlikleri'nde aşı karaborsası oluşturdu. Özel jetleri ile BAE'ye giden zengin ve güçlü kişilerin aşı stoğu yüksek olan ülkede aşılanıp dönmesi ülkelerinde tepki ile karşılandı.
NTV'nin İngiltere merkezli Financial Times gazetesine dayandırdığı haberine göre, İngiltere hükümetinin eski ekonomi danışmalarından ve dünyanın en zengin insanlarından biri olan Jimmy Goldsmith'in oğlu Ben Goldsmith, Aralık ayında İngiltere’de henüz koronavirüs karantinası başlamadan hemen önce BAE'ye giderek burada kalmaya karar verdi.
O gündend sonra yaşamlarına Abu Dabi'de devam eden Goldsmith ve eşi, emirliğin bir üyesinin daveti üzerine BioNTech / Pfizer aşısı oldu.
Goldsmith aşı yaptırmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Niyetimiz kesinlikle burada aşı olmak değildi. Ancak, fırsat kendini gösterdiğinde minnetle yaptırdık. BAE, isteyen herkese aşı yapıyor. Biz sadece uygun zamanda uygun yerde olduğumuzu gördük” dedi.
AŞI TURİZMİ Mİ KARABORSASI MI?
BAE'nin aşı konusunda bu kadar rahat davranmasının sebebi ise 10 milyonluk bir nüfusa sahip olması, Şimdiden 6 milyondan fazla vatandaşına aşı uygulayarak dünyanın en hızlı aşılama programlarından birine yön veren ülke, aynı zamanda Çin’in Sinopharm aşısı için 3. aşama klinik denemeleri yürütüyor. Yakın zamanda da bu aşıyı imal etmeyi planlayan BAE, tüm sakinlerini aşılamak için yeterli tedariğe de sahip bulunuyor.
Uzmanlar, bu nedenle BAE'nin bir aşı turizmi programı düzenlemesini bekliyor.
Ancak şu an için BAE vatandaşı olmayanlar arasında sadece kraliyet ailesi ile iyi bağlantıları olan zenginler ile politikacılar aşılanabiliyor.
BAE içinde yalnızca kıdemli memurlar ve kraliyet mensuplarının, dışarıdan gelenler için güvenli bir şekilde bu uygulamayı sağlayabileceğine işaret eden Financial Times, bununla ilgili olarak 3 kişinin isminin öne çıktığını belirtiyor.
İşte bu kişilerden ikisinin aracılığı ile İngiltere merkezli küçük bir SoftBank yöneticisi grubunun ocak ayında Londra'dan BAE'ye gittiği ifade edildi. Grup üyeleri, bankanın “Hayal Gücü ve Öngörü Fonu’nu yöneten Rajeev Misra ile birlikte BAE'de aşı oldu. Ancak, SoftBank konuya ilişkin açıklama yapmayı reddetti.
Bununla birlikte, SoftBank’ın “Hayal Gücü ve Öngörü Fonu”, Abu Dabi’nin finansal merkezinde bir yere sahipken, aynı zamanda Suudi Arabistan’ın e Kamu Finansmanı Fonu’na, ciddi yatırım yapan kurumlar arasında yer alması da dikkat çekti.
Öte yandan, Abu Dabi memurları, emirlik ile çalışan ve yerleşik olmayan seçilmiş bir grup girişimciye de benzer şekilde aşı tedarik etti. BAE, İtalya merkezli bir petrol ve doğal gaz şirketi olan Eni’nin CEO’su Claudio Descalzi ile birlikte bazı çalışanlarını da Pfizer/BioNTech aşısıyla virüse karşı aşıladı.
Abu Dabi'de yerleşik olmayan bu kişilerin aşılanmasına yardım eden ve ismini vermek istemeyen bir yetkili ise, "Onları aşılatmak çok daha güvenli. Bunu başarmak kolay, sadece birkaç gün sürüyor” diye konuştu.
Zengin aşı tatilcilerinin BAE’ye kimsenin dikkatini çekmemek için özel jetleriyle geldiği ve lüks otellerde kaldığı ifade edilirken, aşı karaborsasının işlediği lüks otellerden birinin yöneticisi, "Bağlantıları olan insanlar buraya geldiler ve aşıları oldular. Emirlerin kendi aşı zulalarına erişimleri var” dedi.
Bununla birlikte BAE’nin zengin yabancılara aşı sağlaması bazı ülkelerde tepkiyle karşılandı.
Daha önce Kanada’nın en büyük emeklilik fonunun başkanı olan Mark Machin'in, aşı olmak için Kanada’nın tecrit tavsiyesine rağmen BAE’ye gittiğinin ortaya çıkması üzerine istifası istendi. İspanya Kralı Felipe'nin iki kız kardeşi de yerel medyanın Abu Dabi'de aşıyı yaptırdıklarını yazması üzerine ülke çapında tepkiyle karşılandı.