Siyasi yasak nedir? Siyasi yasak durumunda ne olur?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Tuzla Belediye Başkanı Sadi Yazıcı'ya hakaret ettiği iddiasıyla hazırlanan yeni iddianame geçtiğimiz senelerde de gündeme gelen 'Siyasi yasak' konusunu gündeme getirdi. Peki Siyasi yasak nedir? Siyasi yasak durumunda ne olur? Siyasi yasak kimlere verilir? Detaylar haberimizde....

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın ardından bir yenisi daha eklendi. Yeni dava Tuzla Belediye Başkanı olan Sadi Yazıcı tarafından hakaret iddiasıyla açıldı. Bu gelişmeyle birlikte vatandaşlar, siyasi yasak kavramı hakkında bilgi sahibi olmak için araştırmalara başladı. İşte siyasi yasak hakkında merak edilen o detaylar...

SİYASİ YASAK NEDİR?

Siyasi yasak, Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesinde düzenlenen bir hükümdür. Kişinin, kasten işlediği suçlardan dolayı hapis cezasına mahkûm edilmesi sonucunda belli haklardan mahrum bırakılmasını ifade eder. Siyasi yasak, mahkumiyetin kanuni sonucu olarak ortaya çıkar ve belirli hakların kullanılmasından kişiyi yoksun bırakır.

SİYASİ YASAK DURUMUNDA NE OLUR?

TCK'nın 53. maddesi uyarınca, siyasi yasak kapsamında şu haklar etkilenebilir:

a) Kamu görevlerinin üstlenilmesi: Kişi, sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevini üstlenmekten yoksun bırakılabilir. Bu durum, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği de dahil olmak üzere, devlet, il, belediye, köy veya bu kurumların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarda atamaya veya seçime tabi memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmemeyi içerir.

b) Seçme ve seçilme ehliyeti: Kişi, hapis cezası sonucu seçme ve seçilme ehliyetinden yoksun bırakılabilir.

c) Velayet hakkı: Siyasi yasak, kişinin velayet hakkından mahrum bırakılmasını da kapsayabilir. Bu durumda, vesayet veya kayyımlık gibi hizmetlerde bulunması engellenebilir.

d) Tüzel kişiliklerde yöneticilik veya denetçilik: Kişi, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti gibi tüzel kişiliklerde yönetici veya denetçi olmaktan yoksun bırakılabilir.

e) Meslek veya sanat icrası: Siyasi yasak, kişinin bir kamu kurumunun veya kamu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmesini engelleyebilir.

Ayrıca siyasi yasaklı kişiler, siyasi partilere üye olamazlar ve seçimlerde aday gösterilemezler. Ancak, siyaset yasağı konulan kişiler bağımsız olarak hem genel seçimlere hem de yerel seçimlere katılabilirler.

Kayserispor Galatasaray maç özeti ve golleri izle AK Parti İstanbul İl Başkanı belli oldu! BluTV Üyelik Ücretleri 2024: Aylık , Yıllık BluTV Abonelik Ücretleri
Sonraki Haber