'Srebrenitsa'da insanlık, soykırıma uğratıldı!'

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da, 1995 yılının Temmuz ayında yaşanan soykırımda öldürülenler için anma törenleri düzenleniyor. Söz konusu soykırım için birçok siyasetçi açıklamalarda bulundu. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, "25 yıl önce bugün Avrupa’nın göbeğinde, dünyanın gözleri önünde Srebrenitsa’da insanlık soykırıma uğratıldı. İnsalığı hedef alan soykırımı ve bu soykırıma göz yumanları unutmadık, unutmayacağız.'' dedi.

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995 yılında yaşanan soykırımda öldürülen ve bu yılki anma törenlerinin ardından defnedilecek 9 kurbanın cenazesi, başkent Saraybosna'dan gözyaşlarıyla uğurlandı.

Cenaze namazı öncesinde ise aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu birçok siyasi anma mesajı paylaştı.

İşte o mesajlardan bazıları;

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: 

''25 yıl önce bugün Avrupa’nın göbeğinde, dünyanın gözleri önünde Srebrenitsa’da insanlık soykırıma uğratıldı. Sonra birileri hiçbir şey olmamış gibi yollarına devam etmeye çalıştı. Büyük devletlerin askerleri katillerle poz verdi. İnsan hakları nutukları atılmaya devam edildi.

İnsan haklarından en çok bahsedilen bir dönemde katiller ödüllendirildi. Ama Srebrenitsa’da eşleri, evlatları, aileleri öldürülen anneler, dünyadan daha büyük bir mücadele verdi. Hala mezarları başka yerlerde bulunan şehitler defnediliyor.

Biz aynı zamanda bir daha başka yerlerde de Srebrenitsa olmasın diye yaşamalıyız. Yolumuzu yürürken pusulamız bunu hep hatırlatmalı bize. İnsanlığı hedef alan soykırımı ve bu soykırıma göz yumanları unutmadık, unutmayacağız. Şehitlerimizin ruhu şâd olsun.''

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU:

"Soykırımın 25. yıl dönümünde Boşnak kardeşlerimizin yanındayız. İnsanlık onurunun ağır bir yara, tarihin kara bir leke aldığı yerdir Srebrenitsa."

HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK: 

''Tarih: 11 Temmuz 1995 Zulmün Adı: Srebrenitsa. Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır... Aliya İzzetbegoviç''

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN:

''11 Temmuz 1995 Srebrenitsa ... Bu soykırımı unutmayacağız. Bosna savaşında yapılan zulüm ve katliamları asla unutmayacağız. Kimin kimi nasıl ve niçin desteklediğini hep hatırlayacağız ve hatırlatacağız. Şehitlerimizin ruhu şâd olsun.''

SREBRENİTSA'DA NE OLDU?

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Bu yıl da kimlik tespiti yapılan ve yakınlarının onay verdiği 8 soykırım kurbanı daha defnedilecek.

Kovid-19 salgını nedeniyle kısıtlı bir katılımla yapılması planlanan anma törenlerinde, devlet ve hükümet başkanlarının gönderdikleri video mesajlar gösterilecek.

Habertürk, Show TV ve Bloomberg için dudak uçuklatan fiyat Can grubu kimdir, sahibi kim? Habertürk ve Show TV'yi satın alan Köpekler insanların cansız bedenlerini yedi, geriye kemikleri kaldı
Sonraki Haber